Iz ugla jednog tate: 8 trikova za uspešno privikavanje na nošu

Svi roditelji koji su prošli kroz to znaju koliko je teško naviknuti dete na nošu, a među njima je i tata Ian Sejdžer koji je s roditeljima podelio par trikova na kojima ćete mu i vi biti zahvalni…

Foto: Flickr

Kada je u pitanju privikavanje na nošu, već sam bio čuo razne priče o tome koliko je taj zadatak komplikovan, međutim, u to nisam preterano verovao, sve dok nije došlo vreme da našeg sina upoznam s njenim veličanstvom – nošom.

Evo šta smo supruga i ja, kao i svi članovi naše porodice, vaspitači i ostali pomoćnici, naučili kada smo počeli da učimo privikavanju na nošu našeg trogodišnjeg sina Lijama:

Nemojte forsirati mališana ako nije spreman

Mi smo napravili grešku sa Lijamom, jer smo počeli da ga forsiramo nekoliko nedelja ranije. Dečaci naročito imaju potrebu da kasnije počnu da koriste nošu od devojčica, te ukoliko vaš mališan nije spreman za ovu promenu, nemojte ga prisiljavati na to. Mi smo pokušavali da ga nagovorimo na nošu nekoliko nedelja pre njegovog trećeg rođendana, a na to nas je navela njegova želja da nosi gaćice za odrasle (vrištao je na nas da mu ih obučemo). Međutim, nije bio spreman. Voleo je gaćice toliko da je odbijao da ih skine kada je trebalo da sedne na nošu, pa se onda sve tako dogodilo slučajno… Više puta.

Neka noša uvek bude u vašoj blizini (kupatilo, gepek, bakina kuća…)

Kada je Lijam najzad bio spreman, potrudili smo se da ima više opcija. Ako bi želeo da radnju obavi u toaletu, čekalo ga je malo sedište na wc šolji. Ako bi to želeo van kuće, prenosiva noša je uvek bila sa nama. Ako bi mu se priišlo u wc, trudili smo se da mu ne bude neprijatno da to uradi bilo gde, tačnije, želeli smo da se fokusira na samu radnju, a ne na prostor koji ga okružuje.

Budite spremni da obiđete sve moguće toalete u gradu

Znate li šta nisam shvatao dok nismo počeli da učimo Lijama da koristi nošu? Nikada nisam sebi priredio turističku turu po svom rođenom gradu. Nikada nisam bio u toaletu na pumpi ili supermarketu. Pijaca? Da li ste znali da ima toaleta i na tržnim pijacama? Mislim, logično je da ih ima, ali o tome nikada pre nisam razmišljao. A onda su se dogodili Lijam i noša… Gde god da se nađete ići ćete u toalete za koje niste ni znali da postoje, iako ste prolazili tu milion puta jer kad mališan zatraži, nema izgovora…

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram