Istraživanje: Zašto su bebe mirnije kada su u naručju roditelja koji stoji umesto da sedi

Svaki roditelj je prošao kroz to. Sedite i, čini vam se, satima ljuljuškate bebu koja se zacenila od plača. Verovatno ste već i sami na ivici suza, ako ne i uplakani. A dovoljno je da uradite jednu sitnicu da beba odmah prestane da plače.

Foto: Pixabay

Ta sitnica je da prosto ustanete. Proverite, videćete i sami – beba će se odmah umiriti. Sednete li opet, beba će se opet rasplakati.

Ovaj fenomen primećuju gotovo svi roditelji, a toliko je uobičajen da su se i naučnici pozabavili njime.

Studija je sprovedena 2013. godine, a rezultati objavljeni u naučnom žurnalu „Current Biology“. U rezultatima suštinski stoji da su otkrili da su bebe genetski uslovljene da budu mirnije kada su u naručju roditelja koji stoji umesto da sedi.

Sve se svodi na rane dane čovečanstva, kada su ljudi sa svih strana bili okruženi predatorima. Ako bi majka stajala sa bebom, to bi joj dalo par dragocenih sekundi prednosti u begu od napadača. Tako su bebe evoluirale da budu mirne kada roditelj koji ih drži stoji, i da vrište ako roditelj radi bilo šta drugo.

A istraživanje je pokazalo i da ne samo da su bebe tiše kada stojite dok ih držite, već im je i puls usporeniji.

– Naše istraživanje pokazalo je da deca ispod šest meseci starosti koju uzmete u rike stojeći odmah prestaje sa meškoljenjem i mrdanjem, kao i sa plakanjem. To je prednost uslovljena evolucijom, jer ukoliko bi se umirila u majčinom naručju, beba bi imala više šansi za preživljavanje opasnosti – stoji u zaključku istraživanja.

Blic žena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram