Istraživanje: Negativni uticaj ekrana na zdravlje dece

Tehnologija je danas deci dostupnija nego ikada pre. Nema kuće bez laptopa, mobilnog telefona, televizora i ostalih ekrana. Koliko je to štetno za zdravlje dece?

Foto: Canva

Neka istraživanja su pokazala da povremeno gledanje televizora nema štetne posledice po zdravlje dece, ipak najnovije studije su pokazale da nije nevažno kada dete gleda televizor. Ekrani imaju veliki uticaj na kvalitet sna, posebno kada se gledaju pre odlaska na spavanje.

Istraživanje pokazuje da gledanje televizora ili korišćenje mobilnog telefona može rezultirati lošim spavanjem, osećaju umora preko dana kod dece uzrasta od 6 do 19 godina, prenosi Motherly.

Vreme provedeno pred ekranima svakako treba ograničiti

Sva istraživanja potvrđuju da vreme provedeno pred ekranom ima negativne posledice – ekrani bilo koje vrste loše utiču na kvalitet sna, deca se češće bude u sred noći. Cara Goodwin, psiholškinja, spisateljica dečjih knjiga i majka troje dece potpuno razume sa kakvim se izazovima roditelji suočavaju kada je ograničavanje vremena pred ekranom u pitanju.

“Često roditelji dozvoljavaju detetu korišćenje ekrana kako bi detetu zaokupili pažnju i kako bi bilo mirno dok oni završavaju druge obaveze. Starija deca računar ili mobilni najčešće koriste uveče zbog domaćeg, i to je nešto pto ne mogu izbeći. Razumem da je roditeljima teško i da ponekad ekran koriste kao prvu pomoć, ali oni moraju znati koliko je to u stvari štetno za njihovu decu”

“Najviše je opasno gledati u ekrane pre spavanja. Dokazano, to je najštetnije upravo za decu mlađeg uzrasta. Oni zbog toga imaju ozbiljne probleme sa uspavljivanjem i lošim kvalitetom sna, često su premoreni što rezultira lošim raspoloženjem i smanjenom koncetracijom u školi” kaže Goodwin

Plavo svetlo posebno remeti obrasce spavanja kod mlađe dece

Postoji više načina na koji ekrani utiču na spavanje dece. Jedan od njih je tzv plava svetolst iz uređaja koja povećava proizvodnju melatonina, hormona koje telo proizvodi kako bi što duže ostali budni. “Plavo svetlo pomaže da lakđe izdržimo umor i ne spavamo, što je odlično za nas tokom dana, ali je uzrok problema kada dođe noć” objašnja psihološkinja.

Isto tako, ni jedan roditelj ne može u potpunosti kontrolisati tačno šta njegovo dete gleda na ekranu, a još manje kako se oseća za to vreme. Ono što dete gleda, može biti uzbudljivo ili zastrašujuće, zavisi od uzrasta. Možda o tome razmišlja još dugo nakon što ugasi ekran, što ga drži budnim ili čak izaziva noćne more koje ga bude.

Pored problema sa spavanjem, ekrani mogu postepeno dovesti do sve slabije fizičke aktivnosti deteta ili to vreme menja sa vremenom koje bi utrošilo na neke zdravije navike. “Zavisnost od ekrana bilo koje vrste može uticati na smanjenje aktivnosti za koje znamo da poboljšavaju kvalitet sna kao što su rutina odlaska u krevet, fizička aktivnost ili vreme provedeno napolju”.

Deci pre spavanja ne treba stimulacija, već nešto što će ih smiriti i uvesti u san na najbolji način. Umesto ekrana pre spavanja preporuka je da se dete bavi drugim aktivnostima koje opuštaju poput čitanja, kupanja ili nekih kreativnih igara. Svako se dete opušta na svoj način, pa je zadatak roditelja da nađete način koji najviše odgovara vašem detetu, savetuje Goodwin.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA