Istraživanje: Kako da dete bude manje izbirljivo i pojede sve iz tanjira

Australijski naučnici sproveli su više od 80 studija kako bi ustanovili šta učiniti sa izbirljivim mališanima.

Foto: Pixfuel

Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucene i pretnje neće pomoći. S druge strane, ako porodica jede zajedno i uključuje decu u pripremu hrane, to će kod mališana smanjiti odbijanje nekih namirnica na tanjiru, piše “Consumer HealthDay”.

– Vreme jela obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive dece jer pokušavaju da stvore ravnotežu između porodičnog obroka i namirnica koje njihova deca jedu. Neka deca ne vole povrće, neka čak ne vole određene boje ili teksture. Nešto se može povezati sa karakterom deteta, a to je teško promeniti. Ipak, postoje drugi faktori koji mogu da smanje probleme s ishranom dece – ističe Lejn Čilman sa Univerziteta “Sunshine Coast” u Australiji.

Važno je razumeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu da podstaknu dečju izbirljivost.
– Ako jedete zajedno kao porodica, uključujući sve koji žive sa vama, a doručak, ručak ili večera su u isto vreme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Takođe će pomoći ako deca učestvuju u pripremi obroka bilo da biraju koje jelo će jesti ili u njegovom spremanju. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ukoliko pojedu određene namirnice, to može negativno da utiče na njih – dodala je.

– Svima će dobro doći ako izbegavate ljutnju i ograničite negativnu energiju u vreme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema napred kad je reč o izbirljivoj deci – kaže.

Naučnici kažu da je važno primeniti nekoliko strategija kako biste dete privoleli da pojede obrok, a to je pre svega dobar primer. Jedite zajedno kao porodica, napravite od toga najlepši deo dana, kada ste svi zajedno za stolom, lepo raspoloženi – neka dete oseti da je reč o nečemu bitnom, prijatnom i da poželi da bude deo toga.

– Obroke planirajte u isto vreme jer to smanjuje stres, a decu uključite u pripremu obroka jer bliskost i osećaj kontrole mogu da pomognu. Tokom jela smanjite stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađujte ni ne kažnjavajte izbirljivce – savetuje Čilman.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA