Istraživanje: Dobar san je ključ uspeha u školi

Svi znamo da dete, kada je nenaspavano, postaje razdražljivo, plačljivo, nervozno, ali stručnjaci za spavanje otkrili su još nešto, znatno kompleksnije

Photo:Pixabay

Da bi postiglo dobar uspeh u školi, dete bi moralo da tokom noći ima dovoljno kvalitetnog sna, poručuju doktori.

“Bez obzira na godine, deca pokazuju poboljšanu budnost, energiju, raspoloženje i fizičko blagostanje kada uživaju u zdravom, kontinuiranom snu”, izjavila je dr Ilen Rozen, bivša predsednica Američke akademije za medicinu spavanja (AASM). “Vreme povratka ‘regularnoj’ umesto onlajn nastavi pruža porodicama savršenu priliku da ponovo procene svoje navike spavanja i uspostave zdrave rutine koje će deci obezbediti dovoljno sna”, dodala je ona.

Srednjoškolcima je posebno važno da se dovoljno naspavaju, jer pospani tinejdžeri mnogo lošije funkcionišu u školi od onih koji su odmorni, navode iz AASM. Istraživanja pokazuju da je tinejdžere lišene dovoljne količine sna mnogo lakše ometati, a imaju i više problema sa pamćenjem informacija od onih koji dovoljno spavaju. Takođe, nedovoljno spavanja povezano je sa pažnjom, ponašanjem i problemima u učenju.

Dobar san je važan za sve uzraste, a evo koliko je svakodnevno potrebno da spavamo, uzimajući u obzir različite starosne grupe dece:

Bebe od četiri do 12 meseci: 12 do 16 sati (uključujući dremke)
Deca od jedne do dve godine: 11 do 14 sati (uključujući dremke)
Od tri do pet godina: 10 do 13 sati (uključujući dremke)
Od šest do 12 godina: 9 do 12 sati
Od 13 do 18 godina: 8 do 10 sati.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA