Infekcije mokraćnih kanala kod dece

Urinarni trakt (ponekad se skraćeno naziva i uro-trakt) čine bubrezi, mokraćni kanali (ureter i uretra) i mokraćna bešika. Bubreg, koji je jedan od najbitnijih organa u organizmu, filtrira krv, iz nje “izvlači” štetne materije u mokraći koja preko uretera stiže u mokraćnu bešiku, a odatle se, preko uretre izbacuje iz organizma

Foto: Flickr

Izraz “mokraćni putevi” iako nije baš najprikladniji se odomaćio i uključuje sve navedene organe, pa ćemo ga koristiti u ovom tekstu.

U nomalnim okolnostima, dakle kod zdrave dece NEMA bakterija u mokraćnim putevima, pa bubreg i ostali delovi uro-trakta rade nesmetano!

Koje su vrste infekcija mokraćnih puteva

Ako infekcija napadne samo mokraćnu bešiku naziva se cistitis, a ako je zahvaćen bubreg – pijelonefritis. On se ređe javlja, ali je ozbiljan, jer može da utiče na pojavu ožiljaka na bubregu i dovede do trajnih oštećenja njegovog tkiva. Kod dece se ređe sreće izolovani uretritis – infekcija završnog dela mokraćnih puteva (uretre).

Kako nastaju infekcije uro-trakta kod dece

Jednostavno – bakterije prodru u mokraćne puteve, tamo se razmnožavaju i eto infekcije.

Postoje dva najčešća načina da bakterije stignu u mokraćne puteve i bubreg:

 Prvi je put bakterija SPOLJA preko uretre (kanal putem koga mokraća izlazi iz organizma), a najčešće vode poreklo iz debelog creva (Escherichia coli, Enterokoke…). Bakterije se zatim prenose do mokraćne bešike (organ u kome se mokraća skuplja pre mokrenja), a ponekad i do bubrega.

 Kada infekcije nastaju u prvim mesecima života u velikom broju slučajeva deca imaju neku anomaliju mokraćnog sistema. Tada infekcija nastaje “iznutra”. Najčešće su suženja (opstrukcije) mokraćnih puteva koje dovodi do blokiranja normalnog oticanja mokraće i vezikoureteralni refluks – stanje u kome se jedan deo mokraće vraća iz mokraćne bešike ka bubrezima, umesto da teče od bubrega ka bešici i van organizma. Čim postoji usporena eliminacija mokraće nastaje infekcija. Obe ove anomalije, ako se ne otkriju na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Daleko ređe se dešava da bakterije stigne iz nekog udaljenog dela tela (putem krvi) i naseli se u bubregu.

Kada posumnjati na infekciju – koji su simptomi i znaci koji je prate

Na infekciju mokraćnog sistema kod beba uvek treba posumnjati ako dete ima povišenu temperaturu, a nema drugih tegoba kao što su: curenje nosića, kašalj, znaci upale grla… One su češće kod devojčica jer je izvodni mokraćni kanal (tzv. uretra) kod njih mnogo kraći nego kod dečaka. Bakterijama je mnogo lakše da kroz kratak kanal stignu u mokraćnu bešiku, nego ako je on duži (kao kod dečaka). Zato je pravilo da se svaka neobjašnjiva povišena temperatura kod beba MORA “ispratiti” pregledom urina!

Starija deca se uglavnom žale na pečenje prilikom mokrenja i bol u donjoj polovini abdomena i leđa, kao i učestao nagon na mokrenje. Međutim, manja deca ne mogu da kažu šta im smeta, pa je tada uloga roditelja u prepoznavanju ove infekcije veoma važna. Povišena temperatura, uznemirenost deteta, slab apetit, neprijatan miris urina, isprekidan mlaz mokraće, ili gnojav trag na peleni, su prvi znaci koji treba da izazovu sumnju roditelja.

• Kako se postavlja dijagnoza

Jednostavni laboratorijski testovi mogu da pokažu da li je u pitanju infekcija. Važan test je pregled mokraće. Uzorak urina mora da se uzme kako treba – prvo da se genitalije dobro operu (najbolje da se posle pranja isperu 3% rastvorom borne kiseline), i da se donese u sterilnoj bočici, unutar 60 minuta od mokrenja deteta. Ako je mališan loše pripremljen ili uzorak stoji duže vreme pre pregleda, rezultati mogu biti “lažno” pozitivni.

Kod beba se uzorak urina uzima u specijalnim samolepljivim kesicama. Kod beba je posebno važno da se dobro “odmasti” temeljnim pranjem, pre stavljanja kesice.

Lekar će prvo tražiti pregled sedimenta urina u kome se lako mogu videti brojni leukociti (leukociturija), ali i bakterije koje ukazuju na postojanje infekcije mokraćnih kanala. Ako se na osnovu sedimenta urina posumnja da postoji infekcija, lekar će tražiti da se iz urina uradi urinokultura. Njen zadatak je da se izoluje bakterija koja je uzrok infekcije, ali i da se odredi najefikasniji antibiotik za lečenje. Dakle, BEZ pregleda mokraće NEMA dijagnoze infekcije mokraćnih kanala.

Neretko je potrebno uraditi i krvnu sliku (sa CRP-om) koja pomaže u proceni težine infekcije.

Da li se mora uzeti isključivo prvi jutarnji urin

NE MORA!

Podeli:

Komentari

 1. Ana says:

  Postovani, moja beba ima 18 meseci i sa 13 meseci je imala urinarnu infekciju tj. E.coli koja je zahvatila bubrege. Hospitalizovana je i davan joj je Longacef venski. Nakon toga svaki mesec su joj radjenje dvije uzastopne urinokulture i jedna kontrola urina koje su sve do sada bile sterilne. Medjutim prije nekoliko dana radjen joj je urin i bio je u redu er 1-3, LE u redu… a urinokultura : izolovana bakterija morganella morganii i to u prvoj 20000/ml a u drugoj 50000/ml. Beba nema temperaturu niti bilo kakve druge simptome. Primjetila sam da je u tom periodu vise mokrila nego inace, a sada je sve opet u redu ne mokri puno kao tada. Zanima me da li je moguce da je bakterija sama od sebe nestala bez pijenja antibiotika(sem profilakse, cefaleksin 2ml uvece)? Napominjem da sam joj davala mnogo caja od brusnice . Bila bih vam puno zahvalna kada bi mogli sto prije da mi odgovorite u vidu komentara. Puno pozdrava

  • MojPedijatar says:

   Sasvim je jasno da se radi o spoljasnjoj kontaminaciji (“zagađenje”) uzorka urina i da se NE radi o urinarnoj infekciji!

   Redovna higijena genitalija je sve što treba da se radi.

 2. dijana says:

  Postovani!Imam djevojčicu koja ima 5 godina,koja se zalila kada piski da je peče.Izvadili smo labar.nalaze i sedimentacija je bila 25/50 a maximum je 15 i dosta bakterija u mokreci,pa me zanima dali moram raditi urino-kulturu da bih joj tacno dali terapiju da se to sanira?Pozz

 3. ana says:

  Postovani, moja devojcica sada ima 22 meseca, polako je navikavam na nosu. Imala je pijelonefritis u junu prosle godine. Dijagnostifikovan joj je VUR minimalni prvi stepen na lijevoj strani. Kada joj skinem pampers i ostavim samo u gacicama ona svaki cas piski, nekada bude samo koja kap, ne znam u cemu je problem, ne znam da li se to prije desavalo ili kada nosi pampers. Nema nikakav osip ni bilo kakve druge simptome da bih pomislila na bakteriju. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Ovo je sve potpuno normalno u ovoj fazi odvikavanja od pelene – zaista NEMA mesta za brigu.

 4. Jana says:

  Postovani, djecak, 1 godina i 8 mjeseci, ima virozu. Simptomi poceli (ukljucujuci kasnjanje, kijanje, obilan sekret iz nosa, povisenu temp…) prije cetiri dana. Odmah je uradjena KS i CRP i sve je bilo kako treba. Medjutim, ja danas na svoju ruku (obzirom da simptomi ne jenjavaju) uradim i urin (inace radimo redovno urin i bez uputa doktora, preventive radi), koji je pokazao zamucenu mokracu, dosta sluzi i dosta bakterija. Sjutra ga, na preporuku doktora, vodim da radimo UK. Zanima me da li je moguce da rezultati urina pokazu PUNO sluzi i PUNO bakterija, a da je uzrok samo kontaminacija uzorka. Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako broj leukocita u urinu NIJE povećan – NIJE urinarna infekcija i tada samo treba intezivirati higijenu genitalija

 5. Maja says:

  Poštovani, devojčica ima 10 meseci i nakon povišene temperature, utvrđeno je prisustvo pseudomonas aeruginosae 10000 cfu/ml. Nakon terapije pancefom u trajanju od10 dana, kontrolni nalaz je pokazao e. coli 40000cfu/ml. Nije joj data terapija, dr je preporučila čaj od brusnice, ali u nekoliko apoteka odbijaju da mi daju, jer kažu da je dete premalo. Da li postoji nešto što smem da joj dam da pije?

  • MojPedijatar says:

   NE MOŽE se davati terapija bez određivanja broja leukocuta u mokraći!

   Ako je broj leukocita NORMALAN – NE TREBA dvati antibiotike, već intezivirati higijenu genitalnog regiona.

 6. Maja says:

  Da svakako. Mislila sam da li sme nešto od čajeva da pije, jer mi u apoteci ne preporučuju ništa, već samo povećan unos tečnosti? Hvala.

 7. Alexandra says:

  Postovani Moje dete ima 10 god. Stalno se zali kako mora u wc i kako je pece dok piski a uz to i kako je boli bubreg.Molim vas reci te mi sta da radim..Skroz sam zbunjena…

  • MojPedijatar says:

   Sutra ujutro da se uradi pregled mokraće (prethodno da se dobro opere dole) i urinokultura. Nalaz urina će biti brzo gotov, pa da ga vidi Vaš pedijatar i da obavezno pregleda dete

Strana 1 od 1512345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA