Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Novak says:

  Postovani molim misljenje..muska beba rodjena sa 3,7 kg. Sisa i danju i nocu vec sest meseci,zadnjih mesec dana jede kasice i povrce.. jede i meso.. ima trenutno 11 kg. Puzi u svim pravcima,hiperaktivan.. ne place..

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – OBUSTAVITE noćne podoje! Oni su NEPOTREBNI, a moraćete da izdržite plakanje i negodovanje bebe.

 2. Bilja says:

  Postovani,
  moja beba devojcica ima sada 5 i po meseci, tezina 5770g, visina 64cm, obim glave 43cm
  po rodjenju u terminu imala je 3300g i 51cm visina, 36 obim glave
  hrana samo dojenje, moje mleko
  vesela je, samo se smeska, hvata rukama igracke, okrece se i na stomak i na ledja, pokusava da sedi iz polusedeceg polozaja

  na svim pregledima do sada doktorka kaze da se stalno malo goji, da je stalno porast tezine ispod proseka, pa ne znam da li je zabrinjavajuca njena slaba tezina, tj.slabi mesecni rast tezine ?
  na danasnjem pregledu je doktorka rekla se uvedu kasice (kukuruz-pirinac)
  hvala na odgovoru

 3. Mici says:

  Postovani, moj decak je rodjen sa 4,7 kg i 54cm. Sad, sa 6 meseci i 7 dana, ima 9, 7kg i 76 cm. Dojim ga od pocetk. Cesto i nocu trazi. Da li treba da izbacim nocno dojenje ili je kilaza dobra? Hvala unapred.

 4. Mima says:

  Poštovana, moja beba ima 6 meseci i 8.350 kg i dug je 71 cm. Rođen je sa 3.650 kg i 51 cm. Brinem se da nije težak više nego što treba. Šta Vi mislite?

 5. Filipanka says:

  Postovani, moja beba je rodjena sa 3270, 5o cm dugacak, izasao je iz porodilista 3140, sada ima 3meseca i kilaza mu je 6500kg i 62 dugacak, pije adaptiranu formulu. Nocu se budi da jede i bude jako gladan. Ja se brinem da nije preveljka kilaza…
  Srdacan pozdrav

 6. Danijela says:

  Postovani,

  Nasa beba je rođena u terminu sa 2800g 48cm. Otpustena je sa 2680g.
  Hrani se adaptiranim mlrkom prve 3 ned Humanom, a poslednjih 10 dana sa Novolac AC zbog grceva.
  Na jucerasnjem prvom pregledu, tezina joj je bila 4kg, duzina 52cm. Receno je da mora manje napredovati ubuduce.
  Beba inace jede 7-8 obroka dnevno, uglavnom od 120ml. Budi se i noću da jede,na 4-5h.
  Da li je rano za izbacivanje noćnih obroka ? Da li da smanjimo kolicinu mleka po obroku ili da smanjimo br obroka ?

 7. Branka says:

  Postovani, imam bebu staru 21 dan. Preko noci spava i budi se svaka 2,5 sata da jede (dojim je) ali preko dana ne spava skoro nikako. Kada treba da kaki ili ispusti gasove probudi se i place. Stalno bi da sisa, ali place i na dojci. Vise ne znam da li je gladan ili ima grceve?

Strana 5 od 28<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA