Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Dragica says:

  Postovani, moja curica je rodjena sa 5150 gr, duga 60 cm. Prvi mjesec je dobila na kilazi 1200gr, a u drugom mjesecu je izgubila na tezini 800gr. Radili smo sve moguce nalaze, sve je u najboljem redu,uspjeli smo da povratimo to izgubljeno. Sad ima 10 mjeseci i ima 9kg. Doktorica kaze da je to malo. U prosjeku dobije mjesecno oko 300-400 gr dr kaze da je i to malo, ona fino jede ima 4-5 obroka dnevno. Da li imam razloga za brigu?

 2. Adela says:

  Moja beba je musko i rodjena je sa 3780 53 na carski a kada smo izašli iz bolnice oko je na 3570 i za mjesec dana kada smo išli na vakcinu imao je 4230 pa mi je rekla dok goriva da je malo dobijo

 3. Milena says:

  Postovani, dete rodjeno sa 3960 i 56cm, dobijalo na tezini, zadnja 2 meseca nije dodala nesto mnogo. Sada ima nepunih 12 meseci i 10kg, duga 76cm. Dr kaze da treba da pratimo, sto me je zabrinulo. Molim Vas za mišljenje.

 4. Jeca says:

  Poštovani,
  Naša beba deckic normalno napreduje, ima 3 puna meseca i oko 6.5 kilograma, a rodjen je sa 3.4 kilograma. Ukupno spava u proseku 9-10h dnevno, da li je to dovoljno?

 5. Dijana says:

  Beba je rođena sa 3400g i 56 cm dugačka, muška beba. Sa mesec dana imala je 5150g i 58 cm dugačka, sa 2,5 meseca 6380g i 64 cm. Dojim je i dohranjujem. Zanima me da li je beba previše dodala za svoja 2,5 meseca?

 6. Jelena says:

  Postovani, moja beba je rodjena sa 3300 i 51 dugacka, izasli smo sa 3000g. Sa puna 4 meseca ima 6700g a dugacka 57cm. Da li je to dobra napredak u visini? Beba je dojena na svaka 3 sata nekad i pre na zahtev. Da li je napredak u tezini dobar?

 7. Mladen says:

  Postovani,

  Moja beba sada ima 3.5 meseci. Rodila se sa 4330g / 54cm, izasla je iz bolnice sa 4050g.
  Nakon 3.5 meseca teska je 8600g dugacka 65cm. Samo sisa, jednom u 3-4 dana popije dohranu umesto jednog obroka uvece kada se desi da nema dovoljno mleka za sisanje, pa nas ne brine toliki napredak u tezini.

  Ono sto nas buni je da li bebe “moraju” da rastu svakog meseca?

  Kada smo merili bebu prethodni put imala je 65cm sa nekih 2.5 meseca, zatim smo je ponovo merili sada sa 3.5 meseci i ona je dobila nekih 900-1000g, a nije porasla ni malo. Ostala je na 65 cm.

  Da li je to normalno?

Strana 27 od 28<<<2425262728>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA