Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Podeli:

Komentari

 1. Anja says:

  Dobro vece…Devojcica od deset godina je imala priredbu i od jednom nema osecaj nista nije joj dobro.Pre toga nije dugo jela 7-8 sati i bila je jako umorna.Da li je moguce da ju je uhvatila nesvestica ili tako nesto.Dete vidi cuje ali nema osecaj.Moda dete treba da se odmori i sve to ali me to pomalo plaši.Dete je pocelo da igra i tamo se vrtelo jako dugo mozda je i zbog toga.

 2. Jelena says:

  Dobar dan .Dečak ima 13 godina i do sada je tri puta imao glavobolje i slepilo na minut dva nista ne vidi malo mu je bilo i muka . Dvaput mu se desilo na casu fizickog a treci put napolju dok je igrao fudbal . Da li postoji razlog za brigu i sta raditi .Mi roditelji ga nijednom do sada nismo videli kad mu se to dogodi .

  • MojPedijatar says:

   Prvo da dete oregleda Vaš pedijatar, a mislim da bi onda trebalo obaviti pregled dečjeg neurologa.

 3. Marija says:

  Moja devojcica ima 5 ipo godina i cesro se zali na bol u predelu slepoocnice.mozete li mi dati neki savet,unapred hvala

 4. Mamami says:

  Postovani,
  moj sin ima 6,5 godina i u poslednjih godinu dana cesto se zalio na jaku glavobolju. Uglavnom je to bilo po povratku iz vrtica ili skole. Nekada bih mu davala Ibuprofen, a ponekad je bilo dovoljno da odspava da bi glavobolja prestala. Napominjem da su glavobolje cesce na prelazu iz proleca u leto, kada dete i po dva meseca ima problema sa curenjem nosa. U poslednjih 10 dana, imao je cetiri puta glavobolju. Mi zivimo odnedavno u Austriji i imam jezicku barijeru da lekaru objasnim sve simptome. Vodila sam ga pedijatru i kod HNo, te alergologu, ali manje-vise sve je ok. Brzi test pokazuje da alergije navodno nema, mada meni apsilutno nije jasno zasto mu veci dio godine curi nos. Posebno u prolece i jesen. Zabrinuta sam veoma i ne znam sta dalje da radim.

  • MojPedijatar says:

   Pošo su alergo testovi NEGATIVNI, treba zakazati i obaviti pregled ORL specijaliste klojie se bavi decom, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 5. Mira Đerić says:

  Moja curica ima 7 god. Poslednjih 2 mjeseca ima glavobolje u sljepoocnom dijelu nekada svak i ili svaki 3 dan .ponekad prođe samo od sebe ili joj dam sirupic.ujutru kise i curi joj nos.Mozete mi pomoci o cemu se radi.Nema drugih tegoba

  • MojPedijatar says:

   To se bez pregleda zaista ne može proceniti,ali je MOGUĆE da je nos uzrok, pa da se redovno ispira MARISSIMO FORTE sprejem i da se prati.

 6. Uros says:

  Postovani, djecak ima sedam godina, ponekad se pozali da ga boli celo i to kratko traje. Trenira plivanje i cesto se desi da se nakon treninga zali na bol u celu. Danas je nesto duze bio na bazenu i nakon toga se zalio na bol u celu i plakao jer kaze da ga jako boli. Povratio je i bol je prestala. Cesto mu je i nos zacepljen, a cijelo proljece je ujutru kihao i curio mu je nos. Napominjem da i njegov otac ima problem sa sinusima i da ponekad zbog bola povrati. Da li je djetetu potreban pregled pedijatra? Hvala!

 7. Jovana says:

  Moj brat ima 9 godina..skoro svako vece se zali na bol u predelu slepocnice vecinom je to uvece..

  • MojPedijatar says:

   Искључи за: хрватски
   Kad se dešava ovako cesto, prvi korak je pregled kod pedijatra – školskog lekara.

Strana 18 od 23<<<1617181920>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA