Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Tri veceri za redom dete od 8godina kad legne da spava pocne da se trese i posle petnaestak minuta se ukaki. I onda se smiri. Cetvrto vece se samo tresla. Trenutno je u bolnici na ispitivanju , mada su dosadasnje analize uredne. Nalaz neurologa uredan. Ekg isto uredan. Ceka se da jos nekoliko puta urade eeg. Mi smo naravno hako zabrinuti. Imate li ikakvu ideju sta bi moglo biti u pitanju?

 2. Anja says:

  Devojčicu od 10 godina često boli glava.Glavobolje su česte ali ne jake i traju 2-3 minuta i prestanu.Nikad je ne boli na istom mestu.Devojčica bi trebala nositi naočare ali ih ne nosi…Bili smo kod oftamologa i dioptrija se nije promenila.Uz glavobolju nema nikakve druge tegobe.Da li ima razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da nema mesta za brigu i da je rešenje u redovnom nošenju prepisanih naočara!

   • Anja says:

    Hvala na odgovoru.

    • Anja says:

     Dobro veče.Opet ja…Htela bih da pitam da li uzrok glavobolje kod dece moze biti i dugo zavezan konjski rep? Pošto devojčicu boli glava baš tamo gde je rep zavezan.I čim rep odveže bol prestane.Devojčica stalno ima zavezan rep,čak i kada spava.Pa sam zato htela da pitam da li zbog toga može da boli glava?

     • MojPedijatar says:

      Očigledno je tako kod Vašeg deteta, pa da se NE vezuje kosa u rep!

 3. Mirko says:

  Dobro vece. Decak od sest i po godina ima glavobolje posle fizickog napora kao i leti npr. kada udje u auto gde je toplije ili u neku zagusljivu prostoriju. Takodje smo primetili da posle “umnog rada” (citanja, pisanja… pripremni pred.program) se takodje pozali na bol u glavi i potrebu da odspava. Redovni sistematski pregledi nisu ukazivali na nista neubicajeno. Da li su glavobolje posledica umora i redovnog razvoja deteta ili postoje dodatne analize koje bi trebalo da uradimo kako bi pronasli uzrok problema. Hvala unapred na savetu.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da se proveri vid…ako je to ok, onda da Vaš pedijatar pregleda dete, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 4. Vanja says:

  Dete od sest godina se zali na glavobolju.Pre par dana je povratila,i isla joj krv na nos.Nije virus nema temperaturu.Inace,nocu jako hrce.I zali se na bol u glavi zadnjih deset dana.Hvala na odgovoru.

 5. Olivera says:

  Dete od 9 godina mi se par puta pozalilo da ga zaboli glava u toku treninga (dok radi kate, karate je u pitanju) i kaze da ga cim zavrsi prodje. On bas voli karate i na treningu bas *zapne*. Zali se na glavobolju i kada ima visoku temperaturu, ali tada mu dam brufen i bude ok.
  Da li je ova glavobolja u trenutcima napora za brigu, da li dete treba da nastavi sa treninzima ili ne. Da napomenem da je operisao krajnike pre 4 meseca, bili na kontroli kod ORL i sve je ok, oftamoloski takodje, pritisak kao i KKS uredni. Bol je u ceonom delu i zahvata i slepoocnice.
  Posle treninga je sve ok, ne pije lek protiv bolova, sve prodje samo od sebe i on dodje kuci lepo jede, normalno se ponasa..

  • MojPedijatar says:

   Ako se glavobolje dešavaju ISKLJUČIVO u naporu, dete prvo da pregleda Vaš pedijatar, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 6. brankica says:

  Moja devojcica ima 7g.Poslednjih par dana je dostizala temper.i do 39.5° danas je malo bolje temper je do.37,5° ali se od sinoc zali.na bolu u predelu cela, kako ona kaze “bole me obrve”, prilicno jak bol jer se desavalo i da zaplace, dali je to posledica visoke temperature ili nesto ozbiljnije?

  • MojPedijatar says:

   Sve se to uklapa u aktuelnu infekciju i povisenu temperaturu…ako se bolovi učestaju i pojačaju – da se obavi pregled.

 7. Jasna says:

  Decak 10 godina posle prelezane gripe se zali na glavobolju.Uradjen rtg snimak sinusa postavljena dg sinuzitis i posle 10 dana uzimanja th stanje nepromenjeno i dalje se zali na glavobolju.Sta raditi?

  • MojPedijatar says:

   Ibuprofen treba davati dve nedelje, a ako ni tad ne bude bolje – da se obavi pregled neurologa.

Strana 17 od 22<<<1516171819>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA