Gde držite kutije sa vitaminima?

Visoka vlažnost koja je prisutna u kupatilima i kuhinjama može da škodi vitaminima i drugim dodacima zdravlju koji su smešteni u tim prostorijama, čak i ako su poklopci čvrsto zatvoreni, pokazuje studija Purudue univerzteta.

Lisa Mauer, profesor saradnik nauke za hranu, rekla je da su kristalne supstance – uključujući vitamin C, neke oblike vitamina B i druge dodatke ishrani – sklone procesu koji se zove delikvescencija, pri kome vlaga čini da se rastvorive čvrste materije rastope. Držanje tih dodataka daleko od toplih, vlažnih uslova može pomoći da se obezbedi njihova efektivnost. Lisa Mauer, čiji nalazi su objavljeni u online verziji časopisa “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, rekla je da svi mi možemo videti kako se so ili šećer stvrdnjavaju leti, kako se prave grudvice – a to je znak delikvescencije. Tako takođe dolazi do hemijskih nestabilnosti, što je nešto veći problem ako konzumirate dodatak ishrani koji sadrži vitamin C, radi vitamina C.

Kuhinjska so, šećer i instant napici u prahu se često stvrdnjavaju, rekla je Mauerova, što čini njihovo korišćenje težim ali ih ne čini neupotrebljivim. Međutim, hemijske promene postaju ozbiljniji problem kod vitamina i dodataka ishrani. Mauerova dodaje da ako ima vlage ili se sastojsci rastope, umanjiće se kvalitet i rok trajanja proizvoda, kao i hranljiva uloga. Može doći do potpunog gubitka sastojaka – to zavisi od uslova, kao i od sastava. U toku vrlo kratkog perioda – poput nedelju dana – može doći do potpunog gubitka vitamina C kod nekih proizvoda koji su doživeli delikvescenciju. Kupatila i kuhinje mogu povećati štetne uticaje zbog količine vlage i tim prostorijama, a Mauerova kaže da držanje vitamina i dodataka u kutijama sa poklopcima ne pomaže uvek – otvaranje i zatvaranje pakovanja će promeniti atmosferu u njemu. Ako otvorite i zatvorite pakovanje u kupatilu, svaki put dodajete malo vlage u njega – vlažnost u kupatilu ili kuhinji može biti vrlo visoka, u zavisnosti od toga koliko dugo ste se tuširali, na primer, a može biti veća i od 98 procenata.

Mauerova je koristila gravimetrički balans upijanja vlage da odredi količinu vlažnosti pri kojoj bi došlo do delikvescencije. Uzorcima je porasla težina u tački delikvescencije zato što je došlo do upijanja tečnosti, a zatim i do rastapanja čvrste materije. Različite kristalne materije se rastapaju na različitim nivoima vlažnosti – na primer, na sobnoj temperaturi natrijum askorbat bi se rastvorio na vlažnosti od 86%, askorbinska kiselina na vlažnosti od 98% a fruktoza na 62%. Neke mešavine sastojaka rastvaraju se čak i na 30% vlažnosti. Različiti oblici sastojaka, kao što su dva oblika vitamina C koja su ovde proučena (askorbinska kiselina i natrijum askorbat), imaju različite tačke delikvescencije, različitu osetljivost na vlagu i različite stope rastapanja. Na dovoljno visokim nivoima vlažnosti, uzorci su se potpuno rastvorili. Jednom kada se vlažnost ili temperatura opet snizi, proizvod će se opet učvrstiti, rekla je Mauerova, ali šteta je već učinjena. Bilo kakve hemijske promene ili propadanja koja su se desila pre ponovnog učvršćivanja ne poništavaju se – ne može se povratiti sadržaj vitamina C nakon što se proizvod ponovo učvrsti.

Ove informacije mogu biti važne svakome ko koristi proizvode koji sadrže vitamine, od običnih prehrambenih proizvoda preko dodataka ishrani do posebnih sastojaka. Skladištenjem proizvoda u suvim uslovima, ispod nivoa njihove relativne delikvescencije, može se postići izbegavanje neželjenog gubitka sastojaka. Potrošači mogu primetiti tečnost u kutijama u kojima su vitamini, ali Mauerova je rekla da su još jedan znak degradacije hranljivosti smeđe tačkice, naročito na vitaminima za decu – ona predlaže odbacivanje bilo kakvog dodatka ishrani koji pokazuje ovakve znake. Dodala je i da ovi proizvodi nisu obavezno opasni, ali ako date detetu vitamin koji u sebi nema sadržaj vitamina koji bi trebalo, šta je onda to? Ništa drugo do davanje deci slatkiša, i to onih koji imaju visok sadržaj šećera.

Žika.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA