Gastroezofagealni refluks – GER

Gastroezofagealni refluks (GER) je medicinski izraz za stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačna kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, što se u normalnim uslovima ne dogadja.

Foto> Pixabay

Hrana koja se vraća može da se izbaci povraćanjem i bljuckanjem. To je stanje koje je poznato od davnina, ali se sada zna da je učestalije nego što se pre mislilo. Češće se otkriva i lakše dijagnostikuje, a lekari češće pomisle na GER kao uzrok čestih respiratornih infekcija i nenapredovanja.

Refluks (GER) je normalna pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva meseca života. Smatra se da je bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji i nema peptičkog ezofagitisa (upale donjeg dela jednjaka zbog vraćanja kiseline). Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazreva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se proredjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Nije tako retka pojava da beba od rodjenja posle svakog obroka bljucka, povraća i nemirno spava posle hranjenja, da je razdražljiva, plače i da ima grčeve. Može se dogoditi da beba odbija hranu iako je gladna, da unosi malu količinu mleka. Neke bebe povrate i bljucnu posle svakog obroka i veću količinu mleka.

Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba –  kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na odredjenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mera koje olakšavaju nije potrebno lečenje, ali ako se simptomi nastave i posle prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest). Nekad usled jako izraženog refluksa može doći do komplikacija – kada želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osećaj žarenja. Kiselina može da uzrokuje crvenilo i upalu jednjaka i to se naziva ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, što može da smanji apetit. Jak ezofagitis može dovesti do krvarenja i anemije. Mogu se stvoriti i ožiljci ukoliko zapaljenje duže traje, a njima se smanjuje veličina otvora u jednjaku.
Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili nenapredovanje može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima.

Glavna manifestacija GERa je često, gotovo posle svakog obroka bljuckanje manjih ili većih količina hrane kao i povraćanje. Ukoliko  odojče i malo dete sa GERom prestanu da napreduju,plaču prilikom uzimanja obroka, kašlju u toku ili posle uzimanja obroka, promuklo plaču, otežano dišu i imaju česte upale srednjeg uha pedijatar će uvek razmišljati i o postavljanju dijagnoze patološkog refluksa. Ukoliko pored refluksa postoji i anemija (malokrvnost) to najčešće govori da je pored refluksa prisutan i ezofagitis – upala sluznice jednjaka.

Koji su simptomi pedijatrijskog GERa?

Postoje mnogi simptomi GERa. Dete može da  ima samo neke od simptoma, među kojima su najčešći: bol u predelu želuca,  neprekidni i nagli plač, često bljuckanje ili povraćanje koje može biti i do jedan sat nakon obroka, bljuckanje posle prve godine života, odbijanje hrane čak i kada je dete gladno, loše spavanje i često budjenje, razdražljivost. Manje su učestali nepodnošenje odredjene hrane, gubitak težine, slabije napredovanje, promukao glas, česte respiratorne infekcije – česte upale uha, upale pluća, crvenilo i bol u grlu, apnea (nagli prestanak disanja u trajanju u nekoliko sekundi u toku spavanja). Ukoliko roditelji pomisle da dete ima refluks treba da se posavetuju sa pedijatrom kako bi se dijagnoza postavila na vreme.

Osnovu za lečenje GERa čini adekvatna hrana i tehnika ishrane deteta. GER se ređe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mleka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mleka, koje uspešno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i deci se daju češći, manji i gušći obroci.

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri meseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rešenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima. Savet je da se beba drži uspravno skoro svakog trenutka kad je budna.

Gastroezofagealni refluks je u najvećeg broja slučajeva bezazlenog karaktera. Kod većine beba s blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dete. Ukoliko se tegobe sa refluksom nastave i kasnije u detinjstvu, potrebno je pored odredjenih tehnika u hranjenu i odabiru hrane nekad primeniti i lekove, a u najtežim slučajevima se sfinkter na spoju jednjaka i želuca mora i operisati.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Postovani, moja beba ima 40 dana i vec nekih 20 dana konstantno povraca,nekada to bude u malim kolicinama a nekada u mlazevima,nema sta nisam pokusavala,medjutim bezuspesno,ona i dalje povraca,na prvoj kontroli tj sa mesec dana je napredovala 1kg i 400 gr,cesto se budi posle podoja i nosic joj je skoro stalno zapusen,pa joj stavljam fizioloski rastvor i to joj pomaze,nocu spava i jednom se budi a ujutru povrati sve ono sto je jela,mene zabrinjava to uporno povracanje,da li to ima veze sa refluksom(Ger)? Moram da napomenem da nam je pedijatar na prvoj kontroli rekao da uvedemo i dohranu,jer kako kaze cesto se budi jer je gladna

 2. Aleksandra says:

  Beba ima 2 nedelje…i popila je plodovu vodu na porođaju…posle čega je povraćala danima.Ustanovili su da ima refluks i počeli su joj u bolnici davati ad mleko ar.
  Zanima me da li uz upotrebu ad ar mleka za refluks mogu dati bebi i majčino mleko?I kako? Svaki drugi obrok?

  • MojPedijatar says:

   Da – OBAVEZNO da beba sisa! Za pocetak da to bude svaki drugi obrok i da se beba drži podignuta 15-tak minuta posle obroka.

 3. Monika says:

  Postovanje!
  Moja beba ima 18 dana, ne bljucka mnogo, ali jako se grci i mnogo stenje i cvili, kao da hoce da ima stolicu.. I dok sisa ona ponekad stenje.. Tek kad ga stavim da lezi pod nekim uglom on se uspava, cim bude na ravnom odmah se budi.. Pedijatar mi je rekao da je to normalno.. Ali ja primecujem da ga to bas muci i plasim se da nije u pitanju GER, posto sam citala o tome na netu.. Imate li vi neki savet i sta mislite o ovome? Hvala vam puno, unapred..

  • MojPedijatar says:

   Za sada je dovoljno da.se beba drži uspravno 15-tak minuta posle podoja i da se trudite da je uobročite. Da prođe bar 2.5h (a kasnije i 3) izmedu podoja.

 4. Marija says:

  Beba od 40 dana, samo dojena, posle svakog obroka, cim je stavim u krevetac, cak i.kad se ispodriguje, bljucka i izbacuje mleko u mlazu. Kad je spustim pocinje posle nekoliko minuta da se steze i pracaka, crveni u licu i cvili. I samo izbaci mlaz mleka. I to traje i traje, nekad cak i 2 sata posle obroka.To je postalo sve cesce i cesce, mucno ju je gledati, narocito jutros kad sam videla da izbacuje mleko na nos pa sam resila da vam se obratim. Podigla sam i uzglavlje, drzim je uspravno i vise od 15 min da se ispodriguje ali ocigledno nista ne pomaze. Da kazem da smo bili.na kontroli, napredovala je 1200 gr za mesec dana. Jel imate neki savet? Unapred zahvalna mama

  • MojPedijatar says:

   KAd beba ovako lepo napreduje, za sada je dovoljno da se (posle svakog podoja) drži usprvno 15 do 20 minuta.

   Ipak, ako se ovo povraćanje 1 do 2 sata POSLE podoja nastavi – pregled je OBAVEZAN!

   • Marija says:

    Hvala vam na odgovoru. Tako i radimo. Posle sat vremena nije povracanje ali je bljuckanje sirastog sadrzaja

 5. Vesna Vuckovic says:

  Postovanje. Moja bebica ima 3 nedelje, od pocetka je na mleku+30ml dohrane. Nekad i 60ml, mada to uglavnom pred vecernje spavanje. Posto je napolju i samim tim i u stanu veoma toplo, osula se po celom licu i glavi. Od pocetka ona pomalo bljucka, s tim da na ovim vrucinama, cini mi se povrati sve sto pojede. Samo preko dana, i samo ako ne zaspi posle hranjenja, onda se uvija, stenje i na kraju sve bljucne. Nocu je mirna. Danas se to desilo posle skoro dva sata od hranjenja, sadrzaj je bio sirast. Dajte nam neki savet. Hvala puno.

  • MojPedijatar says:

   Ako se nastavi povraćanje 1do 2 sata posle obroka – da se obavi.pregled.

   Beba treba da ŠTO VIŠE sisa, a ŠTO MANJE da se dohranjuje!

  • Marija says:

   Vesna,uspravite bebu dok doji,nama je to jedino pomoglo. Identican slucaj kao vas.

 6. Suzana says:

  Moj beban ima tri meseca,bljucka povraca bukvalno od prvog dana u porodilistu,nekad je to malo bljuckanje a nekad bude u mlazu iako prodje mozda i sat vremena od podoja,dojena beba ali nece da siki cesto pa manji obroci da budu kako bi olaksali,podigli smo dusek na kom spava,drzim ga skoro po ceo dan uspravnog u ruke,ne znam sta vise da radim da bi se smanjilo,za 6 nedelja je napredio 1700g a sad trebamo opet na merenje,nadam se da je napredio normalno,ali me plasi sto zadnjih nedelju dana je bas nervozan i slabo spava danju pa cak i odbija da siki a nocu je sve ok,spava lepo i siki,da li je to povezano sa GER-om,jel bi trebala sto pre da ga vodim kod pedijatra??inace lepo dise ne kaslje nema druge poteskoce za koje sam procitala da znaju biti…hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napreduje – NEMA razloga za brigu!

   Drzite bebu uspravno 15-20 minuta POSLE podoja i da se prati.

 7. Nenad brižni otac says:

  Poštovana, hteo sam da Vas se obratim jer moja bebica ima skoro 5 meseci ali moram da napomenem da je rođena prevremeno u 33 nedelji sa 1200gm. Ćerka bljucka od rođenja posle skoro svakog obroka od skora je počela da i odbija hranu tj. da se buni pri hranjenju i jede nam samo 280 ml u toku dana sada ima 5210gm pa Vas molim za odgovor sta da radimo? Koristimo Aptamil komfort od rodjenja koji je dosta gušći supruga nije imala mleka jer je imala HELLP sindrom koji je i uzrokovao prevremeni porođaj. Unapred zahvalan.

Strana 5 od 9<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA