Gastroezofagealni refluks – GER

Gastroezofagealni refluks (GER) je medicinski izraz za stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačna kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, što se u normalnim uslovima ne dogadja.

Foto> Pixabay

Hrana koja se vraća može da se izbaci povraćanjem i bljuckanjem. To je stanje koje je poznato od davnina, ali se sada zna da je učestalije nego što se pre mislilo. Češće se otkriva i lakše dijagnostikuje, a lekari češće pomisle na GER kao uzrok čestih respiratornih infekcija i nenapredovanja.

Refluks (GER) je normalna pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva meseca života. Smatra se da je bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji i nema peptičkog ezofagitisa (upale donjeg dela jednjaka zbog vraćanja kiseline). Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazreva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se proredjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Nije tako retka pojava da beba od rodjenja posle svakog obroka bljucka, povraća i nemirno spava posle hranjenja, da je razdražljiva, plače i da ima grčeve. Može se dogoditi da beba odbija hranu iako je gladna, da unosi malu količinu mleka. Neke bebe povrate i bljucnu posle svakog obroka i veću količinu mleka.

Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba –  kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na odredjenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mera koje olakšavaju nije potrebno lečenje, ali ako se simptomi nastave i posle prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest). Nekad usled jako izraženog refluksa može doći do komplikacija – kada želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osećaj žarenja. Kiselina može da uzrokuje crvenilo i upalu jednjaka i to se naziva ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, što može da smanji apetit. Jak ezofagitis može dovesti do krvarenja i anemije. Mogu se stvoriti i ožiljci ukoliko zapaljenje duže traje, a njima se smanjuje veličina otvora u jednjaku.
Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili nenapredovanje može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima.

Glavna manifestacija GERa je često, gotovo posle svakog obroka bljuckanje manjih ili većih količina hrane kao i povraćanje. Ukoliko  odojče i malo dete sa GERom prestanu da napreduju,plaču prilikom uzimanja obroka, kašlju u toku ili posle uzimanja obroka, promuklo plaču, otežano dišu i imaju česte upale srednjeg uha pedijatar će uvek razmišljati i o postavljanju dijagnoze patološkog refluksa. Ukoliko pored refluksa postoji i anemija (malokrvnost) to najčešće govori da je pored refluksa prisutan i ezofagitis – upala sluznice jednjaka.

Koji su simptomi pedijatrijskog GERa?

Postoje mnogi simptomi GERa. Dete može da  ima samo neke od simptoma, među kojima su najčešći: bol u predelu želuca,  neprekidni i nagli plač, često bljuckanje ili povraćanje koje može biti i do jedan sat nakon obroka, bljuckanje posle prve godine života, odbijanje hrane čak i kada je dete gladno, loše spavanje i često budjenje, razdražljivost. Manje su učestali nepodnošenje odredjene hrane, gubitak težine, slabije napredovanje, promukao glas, česte respiratorne infekcije – česte upale uha, upale pluća, crvenilo i bol u grlu, apnea (nagli prestanak disanja u trajanju u nekoliko sekundi u toku spavanja). Ukoliko roditelji pomisle da dete ima refluks treba da se posavetuju sa pedijatrom kako bi se dijagnoza postavila na vreme.

Osnovu za lečenje GERa čini adekvatna hrana i tehnika ishrane deteta. GER se ređe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mleka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mleka, koje uspešno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i deci se daju češći, manji i gušći obroci.

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri meseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rešenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima. Savet je da se beba drži uspravno skoro svakog trenutka kad je budna.

Gastroezofagealni refluks je u najvećeg broja slučajeva bezazlenog karaktera. Kod većine beba s blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dete. Ukoliko se tegobe sa refluksom nastave i kasnije u detinjstvu, potrebno je pored odredjenih tehnika u hranjenu i odabiru hrane nekad primeniti i lekove, a u najtežim slučajevima se sfinkter na spoju jednjaka i želuca mora i operisati.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Emilija says:

  Zdravo…moj bebac sad ima 2.5meseca a na ravno 40dana smo zavrsili u tirsovu na ispitivanje jer mi je 4-5puta pre toga napravio grimase kao riba na suvom,kao da se borio za vazduh,i to u dubokom snu…mnogo je jeo stizao cak i do 100ml na svaki h ali nan je bio preslab za njega i imao zelenu stolicu,moram da kazem da ne bljucka,ne povraca,podriguje kad on hoce,lepo napreduje,sad nam je preporuceno da pijemo po 100ml na svaka 3h,stolica je pocela opet zelena pa sam ja nakacila na 120 i sad je ok….nema takve epizode vise ali muci se jer spava na uzglavlje od 40stepeni,a ja u strahu jos uvek jer ne znam dal moze bebe da se izbore sa tim…nemamo dijagnozu ali sumnjaju na moguci reflux iako nema te simptome uopste…jedino sto primecujem je da tokom spavanja pravi face kao da jede limun kao da ima nesto kiselo u ustima…zanima me sta imate da kazete vi? pozdrav i hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja bebe nema preciznemprocene, ali ako beba.lepo napreduje (dobija u težini) mislim da nema razloga za brigu.

 2. Dijana says:

  Imam bebu od mesec i nedelju dana,koju dojim.tj. pije moje mleko ali iz flasice(izpumpvam svoje mleko,jer nemam bradavice).medjutim,bljucka a i grci se posle hranjenja,i desava se da nekad ne moze da pije mleko,place i odbija flasicu i tada vraca hranu.inace za 28 dana nepredovala je 1 080.sumnjam na rufkleks.da li je potrebno da je odvedem lekaru?

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napreduje – NEMA razloga za brigu!

   Da se beba polako uobroči (da jede na oko 3h) i da se posle obroka drzi uspravno 15-tak minuta

 3. Natasa Nedic says:

  Postovana,u pitanju je decak od sedam godina, nema nikavih drugih simptoma osim vracanja hrane ,uglavnom pola sata nakon obroka, skoro svakodnevno. Nema gorusicu, peckanja niti bolove nikakve vrste, mozda malo pojacane gasove i redovnu normalnu stolicu. Normalne je telesne tezine. Problem je poceo sporadicno da se pojavljuje pre vise od godinu dana, ne znam da li je relevantno da spomenem da je naglo izrastao i da mu se apetit pojacao Hvala puno. Pozdrav,

  • MojPedijatar says:

   Ako se ovo nastavi – da se zakaže i obavi pregled kod pedijatra-gastroenterologa

 4. Gabrijela says:

  Poštovani
  Imam dete sa autizmom 11g,
  Imam problem već dva meseca kad jede posle 30min sve iskaki.
  Na šta sumnjate

  • MojPedijatar says:

   Ako je stolica prolivasta, da se obavi pregled gastroenterologa – to je pravi out ka postavljanju dijagnoze

 5. Mama says:

  Postovani,
  Beba ima 2.5 meseca. Iskljucivo dojena. Do sada je svaki mesec napredovao po 1200-1400g. Iz bolnice izasao sa 2700g, sada ima oko 6000g. Zabrinuta sam zbog bljuckanja. Cesto kada je budan posle podoja on bljucka, nekad vise nekad manje, ali to ume da bude i 2h nakon jela, nekad i po 5-6 puta, narocito ako je na stomaku ili ako je dosta aktivan (energicno mrda rukama i nogama). Takodje ako se uznemiri zna da bljucka. Kada je miran/spava bljuckanje je veoma retko. Takodje ponekad napravi grimasu koja mi deluje kao da mu se vratila kiselina iz zeludca, zacrveni se malo i zasuze mu oci i kao da zvace/guta, ali se to ne desava cesto. Ne odbija hranu, naprotiv dosta je halapljiv, pa ume i da se zagrcne ili naguta vazduha pa moram da ga dizem u toku podoja da podrigne inace se uznemiri. Nosimo ga da podrigne posle jela, ali ne podrigne svaki put. Znam da je generalno misljenje da ako beba napreduje ovo nije zabrinjavajuce, ali mene ipak brine to sto ce vremenom biti sve vise budan i aktivan, pa se bojim da ce se ovo bljuckanje pojacati. Zanima me Vase misljenje da li dete treba odvesti kod gastroenterologa?

  Unapred Vam hvala na odgovoru i izvinite na dugom komentaru.

 6. Sanja Ivkovic says:

  Postovana ..Mojs beba ima 28 dana stslno bljucka mleko inace dmo na ishrani AD,humana.
  Posle svakog obroka on bljucka i to vecu kolicinu mleka ..visd puta i na nos.
  Isti slucaj i vodu kada pije.Promuklo place..Jedva pije 60 ml mlek.
  Od dana odpusta izsli smo sa 3.70 g ,a sada ima 3.650 …za 24 dana ..je dodao tu gramazu od dana odpusta.
  Veoma sym zabrinuta.

 7. Ana says:

  Postovani,moja beba ina 6 meseci i pocela sam da mu dajem Humanu 2 ali bljucka i povraca. Do 6-og meseca je pio Humanu AR. Da li mogu da mesam ta dva mleka ili da nastavim sa Humanom AR i do kada sme Humana AR da se pije. Hvala!

Strana 9 od 9<<<56789

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA