Ešerihija koli

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila ime (coli – debelocrevka).

Foto: Flickr

Mama pita> “Imam sina od pet i po meseci. Pre mesec dana, ustanovili smo da ima ešerihiju koli, i to 500.000/ml. Zato bih vas molila da napišete nešto o ovoj bakteriji.”

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila  ime (coli – debelocrevka). Ona ne pravi probleme sve dok je tamo gde uobičajeno živi. Ali, ako prodre u organe za mokrenje (urinarni trakt), izaziva infekciju – zapaljenje mokraćnih puteva. Kako je guza veoma blizu piše, ova bakterija relativno lako preskoči i «uzbrdo» uleti u mokraćne kanale.

To može da se desi i kada se redovno sprovode sve higijenske mere, ali se daleko češće javlja kada se “higijenski servis” genitalija ne sprovodi kako treba. Ako dete ima neke anomalije mokraćnih kanala (koje su praćene zastojem oticanja urina ili povratkom – refluksom mokraće iz bešike ka bubregu), često se javlja infekcija ovom bakterijom.

Vi nam niste napisali da li ima povećanog broja leukocita u mokraći kod vašeg sinčića. To je izuzetno važan podatak, jer bez povećanja broja leukocita u mokraći – praktično nema infekcije mokraćnih kanala. Ako su leukociti u granicama normale, onda vaš sin nema infekciju ovom bakterijom, već je ona «zaprljala» uzorak mokraće. Tada je potrebno da pojačate higijenske mere, ali i da se sanira eventualna infekcija vrha piše, koja može da bude uzrok pojave bakterija u mokraći (što se lako vidi pregledom).

Ako ima leukociturije (povećanog broja leukocita u mokraći), onda je infekcija jasna i treba je lečiti, a potom obaviti pregled kod pedijatra-nefrologa, koji će da isplanira dalja ispitivanja uzroka infekcije.

Podeli:

Komentari

 1. SANJA says:

  Postovani, sin je sa mesec dana imao infekciju pupka i bakteriju Proteus u njemu, a nadjena mu je Eserihija u mokraci preko 100 000 je tada imao. U bolnici je dobijao Amikacin i imao je temperaturu 39. Sada ima 3 i po meseca i opet se pokazala eserihija 80 000 ali mu u mokraci je bio povecan br eritrocita pije Panlitreks smanjio mu se nakon dva dana terapije ovim lekom na normalan broj ne znam tacno koliko rezultati su kod dr, ali nema temperaturu. Sutra ponavljamo urinokulturu, ali nam nista dato da mazemo spolja, posto dr pretpostavlja da je od spolja. A urolog nas prijatelj nam je preporucio D- manozin da mu dajemo samo da pedijatar utvrdi koliko na kilazu od 5 kg ide. Mene sad zanima zasto nam nije dala nikakvu kremu da mazemo ja se bojim da mu se broj Eserihije ne poveca preko vikenda posto bris i ponovljena urinokultura ce biti gotova tek posle vikenda, a na Palitreks je otporna. Tako da ne znam sta da radim, da li da trazim sutra misljenje drugog pedijatra. Ne zelim da opet bockaju bebu u glavu. UZ besike i bubrega proslog puta je bio uredan. Mozda je greska sto sam uzimala urin u kesicu sterilnu pa prerucila u casicu, ne znam vise sta da radim. Molim vas pomozite mi.

  • MojPedijatar says:

   Kad stigne urinokultura videće se šta dalje da se radi.

   Sasvim je jasno da NE može da.smeta mazanje antibiotskom mašću, ali to ipak mora.da.proceni Vaš pedijatar.

 2. Leica says:

  Da li je moguce da u toku infekcije mokracnih kanala kod bebe od 7 mjeseci temperatura sama spadne bez terapije ,osim jedne doze febriceta.u urinu je bilo 8-10 leukocita a nalaz urinokulture pokazao eserihiju preko 100.000 u ml.u.hvala

  • MojPedijatar says:

   Treba ponoviti urin, pa.ako NEMA povećanig broja leukocita u mokraći JASNO je da dete NEMA urinarnu infekciju, a da su baktetije stigle spolja, a NE iz mokraćnih kanala.

 3. Kostadinka says:

  Zdeavo, htela bih da pitam imam 21 godinu i trenutno imam eserihiju koli u urinarnom traktu, imam je 12.000ml da li je to mnogo i da li treba da brinem za svoje zdravlje? Takodje me zanima kolika je normalna kolicina eserije u organizmu?

 4. Mama says:

  Postovani,
  imam devojcicu 3 godine,i ima eserihiju u urinu, 150000.Leukociti 2-3,eritrociti 1-2.Trenutno je na terapiji Palitrexom.Koliko je ozbiljno?Hvala

  • MojPedijatar says:

   Pod terapijom se NE može procenjivati nalaz urina bez pregleda i praćenja deteta.

 5. sara says:

  Molim vas za odg da li eserihija moze uzrokovat povecan broj leukocita kod djevojcice jer se podizu do 21 hiljade i smanjiju pa vracaju na 21-hiljadu stim da eserihija je pristuna u Uk. posjetili smo hematologa koji je rekao da je to uredu s obzriom na urinoinfekt molim vas za odg sto prije. Radili smo i diferencijalnu krvnu sliku doktroica je obradila nalaz pod mikroskopom i nije nasla nista sto odstupa.

  • MojPedijatar says:

   To je naprosto NEMOGUĆE utvrditi bez pregleda deteta!

   • Ana says:

    Imam devojčicu 9 meseci, pre mesec dana je imala eserihuju u mokraci 500 klica, nije bilo nikakvog antibiograma, kazu da nije opasno, ali joj pritom bilo crveno grlo i primali smo longacef. Nakon toga urinokultura bila sterilna. Sad vec 20 dana mucimo muku sa eserihijom na kozi(ojed u predelu prepona) mazali smo i gentamicin i hloromfenikol, nista nije pomoglo i dalje ima crvenilo. Treba da ponovimo urinokulturu i bris, ali se iskreno plasim, zato sto mi je pre dva dana dobila temperaturu preko 39 i ima bronhitis, nadam se da nije u to dobila i eserihiju u mokraci. Posto nas je vec to jednom zadesilo. Molim vas za savet. Uporna je mnogo, vise zaista ne znam sta da radim. A da naglasim da sam probala i sa pamucnim pelenama, i nista nije pomoglo. Unapred hvala.

    • MojPedijatar says:

     Savet je jednostavan – OBAVEZNO da se uradi pregled mokraće i urinokultura!

     Već na osnovu broja leukocita u urinu (a to bude brzo gotovo) će se jasno znati da li dete ima urinarnu infekciju koja treba da se odmah leči.

 6. Aleksandra says:

  Postovani, moja devojcica je pre dva meseca imala urinarnu infekciju eserihijom. Juce sam primetila da joj urin ima malo jaci miris, pa sam jutros samo inicijativno odnela uzorak na analizu. Rezultati su sledeci: eritrociti 10-12, leukociti 28-30, epitelne retke. bakterije masa, boja mutan-zuta, ph 6.0. Pedijatar mi je rekao da cekamo urinokulturu, ali sam ja zabrinuta zbog ovih povisenih leukocita, pa bih da cujem vase misljenje. Hvala puno unapred.

 7. Marina says:

  Postovani,beba 9 meseci,pre mesec dana imala visoku temp.utvrdjena e.coli 100000 klica po ml.uveden antibiotik po antibiogramu (tad su leukociti bili20-22) posle nedelju dana urinokultura pokazala prisustvo druge bakterije 20000 klica,opet popila antibiotik,radjena opet uk,eserihija coli izolovana 40000 klica,opet sve isto…sad e,coli ima 50000 klica u ml…jel moguce da i pored antibiotika raste broj bakterije ps pre uzimanja uzorka urina nije pila antibiotik 2 dana

  • MojPedijatar says:

   Bez povećanog BROJA LEUKOCITA u mokraći NEMA pouzdane dijagnoze urinarne infekcije! To se MORA proveriti PRE davanja antibuotika!

   Svakako se mora intezivirati higijena genitalija, uključujući i redovno iapiranje 3% bornom kiselinom.

   • Marina says:

    Hvala na odgovoru,nasa doktorica je samo tad trazila da se odradi urin tj taj prvi put,i stalno prepisuje antibiotike na osnovu urino kulture..Na mnoga nasa pitanja odgovara sa NE znam,isuvise je mala…Higijenu odrzavamo,za bornu kiselinu nam isto nije rekla..postoji li nesto na prirodnoj bazi sto bi beba mogla da koristi da se pripomogne izbacivanju bakterije e.coli

Strana 2 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA