Ešerihija koli

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila ime (coli – debelocrevka).

Foto: Flickr

Mama pita> “Imam sina od pet i po meseci. Pre mesec dana, ustanovili smo da ima ešerihiju koli, i to 500.000/ml. Zato bih vas molila da napišete nešto o ovoj bakteriji.”

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila  ime (coli – debelocrevka). Ona ne pravi probleme sve dok je tamo gde uobičajeno živi. Ali, ako prodre u organe za mokrenje (urinarni trakt), izaziva infekciju – zapaljenje mokraćnih puteva. Kako je guza veoma blizu piše, ova bakterija relativno lako preskoči i «uzbrdo» uleti u mokraćne kanale.

To može da se desi i kada se redovno sprovode sve higijenske mere, ali se daleko češće javlja kada se “higijenski servis” genitalija ne sprovodi kako treba. Ako dete ima neke anomalije mokraćnih kanala (koje su praćene zastojem oticanja urina ili povratkom – refluksom mokraće iz bešike ka bubregu), često se javlja infekcija ovom bakterijom.

Vi nam niste napisali da li ima povećanog broja leukocita u mokraći kod vašeg sinčića. To je izuzetno važan podatak, jer bez povećanja broja leukocita u mokraći – praktično nema infekcije mokraćnih kanala. Ako su leukociti u granicama normale, onda vaš sin nema infekciju ovom bakterijom, već je ona «zaprljala» uzorak mokraće. Tada je potrebno da pojačate higijenske mere, ali i da se sanira eventualna infekcija vrha piše, koja može da bude uzrok pojave bakterija u mokraći (što se lako vidi pregledom).

Ako ima leukociturije (povećanog broja leukocita u mokraći), onda je infekcija jasna i treba je lečiti, a potom obaviti pregled kod pedijatra-nefrologa, koji će da isplanira dalja ispitivanja uzroka infekcije.

Podeli:

Komentari

 1. marina says:

  Dobro vece.Imam bebu od sedam meseci.Odneli smo urin na pregled jer bebaima ceste ojede.STigo je nalaz sedimenta urina,gde pise ph 5,masa urata i da se od soli ne vide ostali elementi urna.Da li je to ozbiljno i treba li ponoviti analizu?Urinokultura ce biti za dva dana.Hvala

  • MojPedijatar says:

   To nije ozbiljno, ali treba povećati unos tečnosti, pa ponovito urin (sutra ili prekosutra) da bi se vide broj leukocita u mokraći – to je veoma važno, jer ako je broj leukocita normalan – NEMA infekcije mokraćnih puteva!

 2. jelajana says:

  Postovani,
  Cerkica nepune 3 god. imala je temperaturu 39.3 odveli smo je lekaru i tamo su joj uzeli krv i urin pokazalo se na kraju da ima urinarnu infekciju. Dat joj je sirup Pancef sad se stanje smirilo.
  Medjutim pre terapije uzeli su joj urinokulturu i rezultat pokazuje eserihiju coli 10.000.000, deluje mi previse.Da li se treba brinuti i reagovati ili sacekati rezultate nove urinokulture koja je ponovljena nakon 4 dana terapije???
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   To je uobičanemi nalaz za urinarnu infekcije!

   Dobro je da je terapija očigledno pomogla, a sve nalaze odradite kako je lekar (koji leči dete) predvideo – uključujući i ovu urinokulturu.

 3. Ana says:

  Postovani, hitno mi treba odgovor. Naime u ponedjeljak je poslana urinokultura djevojcici od dvije godine, druga u utorak. U prvoj je pokazala sterilnost a u drugoj e coli vise od 10 na 6, ne znam da li je ovo upala jaka, ili neka greska u uzrocima. piski često u poslednje vrijeme

  • MojPedijatar says:

   Nalaz se NE može tumaciti bez uvida u broj leukocita u mokraći! Ako je broj leukocita u urinu povećan – ovo je infekcija i mora se lečiti odgovarajućim antibiotikom (koji treba da prepiše Vaš pedijatar)

   • Ana says:

    Urin je radjen u petak prosli i u redu je, medjutim od subote ona stalno piski a urinokultura je pokazala veliki broj bakterija. Zelim da naglasim da je i blago crvena izmedju usnica. Dobili smo dvije bocice Zinnat. Htjela bih da znam kako je moguce da se za tako kratko vrijeme stvorilo toliko bakterija i da li se to desavalo u nekome? Hvala

    • MojPedijatar says:

     Da – to se može desiti, kad bakterije iz inficirane kože prodru u mokraćne puteve.

     • Ana says:

      E hvala vam to i odgovara svemu tome jer je imala vulvitis koji se ocigledno nije izlijecio kako treba, mazana je Penathen mast i zalijevanje hipermanganom

 4. beba says:

  postovani, beba (djevojcica) od godinu i po je prije 3 dana imala temperaturu 38.7 koja je brzo spala. uradjen joj je nalaz urina (blago zamucen, bakterija dosta, leukociti i eritrociti mirni, i ostavi parametri urina ok), nalaz krvi ( svi parametri uredni, le 6.8, crp 0.8). nalaz urinokulture izolovana jednabakterija e.coli 10 na 7. molim vas za odgovor da li je u pitanju infekcija i da li trebamo ukljuciti antibiotik? beba je dobro, fino jede i raspolozena. temperatura se vise nije javlja.

  • MojPedijatar says:

   Ponovite nlaz urina, pa ako su.leukociti u mokraći povećani – da se leči antibiotikom po antibiogramu.

   Ako su leukociti u mokraći normalni – da se intezivira higijena genitalija uz resovno ispiranje 3 % bornom kiselinom

   • beba says:

    hvala na odgovor. danas smo ponovili urin i le 5-6, bakterija nesto, sve ok. molim vas za odgovor da li je u pitnju neka vaginalna infekcja sa e coli? i ako jeste kako sprijeciti da se ne prosiri na urinarni trakt? da li postoje kreme ili sl.

 5. Marija Petrić Barać says:

  Poštovani, moja devojčica od 8 meseci ima ešerihiju više od 100.000 CFU/ml, leukocita u urinu 15-20, krv u urinu, oblačastog izgleda, CRP 37. Dobila je pancef kao terapiju, već 3 dan pije ali i uz antibiotik ima temperaturu do 38,5 stepeni. Da li taj antibiotik deluje na ovu upalu i bakteriju, da li treba UZ bubrega ili da se promeni terapija, kad će bar temperatuta da se povuče….Šta raditi, kako pomoći bebi? Da li nju boli stomak ili bešika? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako i sutra dete ima povišenu temperaturu – ONAVEZAN je kontrolni pregled i promena terapije

 6. danka dankic says:

  Zdravo. Mene zanima imam djete 5 godina puni u decembru. ima lagano prosirene casice bubrega desno. i uredovno je vodim na kontrole. kada je imala 4 mjeseca bila je u bolnici zbog toga. svaki put se zabrinem zbog tog proirenja. mozeli se izlijecit,sada me doktorica salje pedijatru za urinarni trakt. a sklona je upalama inace, . i od cega to nastaje.L.P.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i kontrolnog ultrazvučnog pregleda NEMA prave procene.

   Generalno gledajući, ogromna većina beba a odličnu prognozu.

 7. jovana let says:

  dobro vece,vec dva meseca ima problem sa cerkicom,ima jako crvenilo na usnicama i cmaru,ustanovili smo da ima e.-coli. vise od 100.000. zatim joj dr.nefrolog ispisuje antibiotik ninur ali smo nasli od 50 mg ne od 100. i ja sam sama rastvarala i davala joj 1,4 ml 3 puta,kad smo ponovi urinokulturu da vidimo da li lek deluje nalaz je bio negativan,sada pijemo sa mo uvece dozu ali ona opet ima crvenilo,zaboravila sam da naglasim da smo je mazali sa mascom embecin i kremom daktanol u isto vreme. dr.je rekla kad je nestalo crvenilo da vise ne mazemo ali sad sam opet pocela jel se zali da je pece i boli.uradili smo uz.bubrega i besike i sve je ok,svu mokracu izbaci,ne vraca u bubrege,i terapiju zavrsavamo krjem ove nedelje pa je dr.rekla da polovinom januara ponovimo urinokulturu i ako bude nekih promena da se javimo. sve ovo radim privatno analize jel u drzavnu bonicu nemaju nefrologa i nemogu nista da joj daju. a pri tom nisam rekla da nemamo temperaturu,sta sada da radim i postoji li neki lek ili sirup koji mogu sama da joj dam da joj pomognem i ubrzam proces izlecenja? inace cerkica ima 2i po god.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je SPOLJAŠNJA infekcija, pa se mora lečiti antibiotskim mastima – prema antibiogramu!

   Prvo ide temeljno pranje, pa ispiranje 3% rastvorom borne kisline, pa na suvu kožu antibitska mast. Ovako dva puta na dan i UVEK kad dete ima proliv. terpija treba da traje bar dve nedelje

Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA