Ešerihija koli

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila ime (coli – debelocrevka).

Foto: Flickr

Mama pita> “Imam sina od pet i po meseci. Pre mesec dana, ustanovili smo da ima ešerihiju koli, i to 500.000/ml. Zato bih vas molila da napišete nešto o ovoj bakteriji.”

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila  ime (coli – debelocrevka). Ona ne pravi probleme sve dok je tamo gde uobičajeno živi. Ali, ako prodre u organe za mokrenje (urinarni trakt), izaziva infekciju – zapaljenje mokraćnih puteva. Kako je guza veoma blizu piše, ova bakterija relativno lako preskoči i «uzbrdo» uleti u mokraćne kanale.

To može da se desi i kada se redovno sprovode sve higijenske mere, ali se daleko češće javlja kada se “higijenski servis” genitalija ne sprovodi kako treba. Ako dete ima neke anomalije mokraćnih kanala (koje su praćene zastojem oticanja urina ili povratkom – refluksom mokraće iz bešike ka bubregu), često se javlja infekcija ovom bakterijom.

Vi nam niste napisali da li ima povećanog broja leukocita u mokraći kod vašeg sinčića. To je izuzetno važan podatak, jer bez povećanja broja leukocita u mokraći – praktično nema infekcije mokraćnih kanala. Ako su leukociti u granicama normale, onda vaš sin nema infekciju ovom bakterijom, već je ona «zaprljala» uzorak mokraće. Tada je potrebno da pojačate higijenske mere, ali i da se sanira eventualna infekcija vrha piše, koja može da bude uzrok pojave bakterija u mokraći (što se lako vidi pregledom).

Ako ima leukociturije (povećanog broja leukocita u mokraći), onda je infekcija jasna i treba je lečiti, a potom obaviti pregled kod pedijatra-nefrologa, koji će da isplanira dalja ispitivanja uzroka infekcije.

Podeli:

Komentari

  1. Postovani, imam bebu (deccaka) od nepuna cetiri meseca koji ima obostrane preponske kile i cekamo na operaciju. Kada je imao 3 nedelje lecili smo (bolnicki) urinarnu infekciju, a onda je sa tri ipo meseca dok smo se pripremali za operaciju opet pronadjena eserihija i intervencija je odlozena a bakterija lecena Cefalekainom. Nakon zavrsene terapije ostao je na profilaksi ali najnovija urinokultura opet pokazuje eserihiju 10 na 6 o da je rezistentna na Cefaleksin. On je veseo, lepo sisa i napreduje. I nema leukocita u urinu. Ali brinem da ga opet nece operisati sa ovim brojem bakterija, a kile mu bas prave probleme.
    Hvala unapred.

    Odgovori na komentar
  2. Pozdrav, beba mi ima 4 meseca , radili smo nalaze, ima leukocite u mokraci i Ešerihiju koli 1.000.000.Pedijatar nam je prepisao Cefalexin sirup.Ponekad se pojavi i temperatura.Da li treba da se obratimo urologu ili da zavrsimo ovu terapiju , pa da ponovimo nalaze?Hvala unapred

    Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA