Ešerihija koli

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila ime (coli – debelocrevka).

Foto: Flickr

Mama pita> “Imam sina od pet i po meseci. Pre mesec dana, ustanovili smo da ima ešerihiju koli, i to 500.000/ml. Zato bih vas molila da napišete nešto o ovoj bakteriji.”

Ešerihija koli (Escherichia coli – E.coli) je bakterija koja normalno živi u debelom crevu. Tako je i dobila  ime (coli – debelocrevka). Ona ne pravi probleme sve dok je tamo gde uobičajeno živi. Ali, ako prodre u organe za mokrenje (urinarni trakt), izaziva infekciju – zapaljenje mokraćnih puteva. Kako je guza veoma blizu piše, ova bakterija relativno lako preskoči i «uzbrdo» uleti u mokraćne kanale.

To može da se desi i kada se redovno sprovode sve higijenske mere, ali se daleko češće javlja kada se “higijenski servis” genitalija ne sprovodi kako treba. Ako dete ima neke anomalije mokraćnih kanala (koje su praćene zastojem oticanja urina ili povratkom – refluksom mokraće iz bešike ka bubregu), često se javlja infekcija ovom bakterijom.

Vi nam niste napisali da li ima povećanog broja leukocita u mokraći kod vašeg sinčića. To je izuzetno važan podatak, jer bez povećanja broja leukocita u mokraći – praktično nema infekcije mokraćnih kanala. Ako su leukociti u granicama normale, onda vaš sin nema infekciju ovom bakterijom, već je ona «zaprljala» uzorak mokraće. Tada je potrebno da pojačate higijenske mere, ali i da se sanira eventualna infekcija vrha piše, koja može da bude uzrok pojave bakterija u mokraći (što se lako vidi pregledom).

Ako ima leukociturije (povećanog broja leukocita u mokraći), onda je infekcija jasna i treba je lečiti, a potom obaviti pregled kod pedijatra-nefrologa, koji će da isplanira dalja ispitivanja uzroka infekcije.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani, moja beba ima 2 meseca i 10 dana, imala je temperaturu, uradili smo urin, i vadili krv – povećani leukociti i crp 185! Dobili smo terapiju amikacin i longacef, dok ne stignu nalazi UK. Ponovili smo CRP posle 2 dana terapije i on je u porastu 215! UK je pokazala prisustvo bakterije e coli 200.000 u ml mokraće. Beba više nema temperaturu, pelene su mokre, jede manje, ali jede i vesela je. Imamo zakazan UZ. Antibiogram – osetljiva na sve antibiotike. Od sutra smo na jedom antibiotiku. Mene konkretno brine CRP koji je posle 2 dana terapije porastao. Zašto joj CRP raste? Mnogo se brinem, jer je beba mnogo mala. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 2. Molim Vas da mi pomognete. Moja beba je dobila eserihiju u sedmom danu zivota, u porodilostu. Kazite mi molim Vas koliko je to opasno, da li mozda moze da znaci i ostecenje bubrega (posto su mi rekli da moram da idem na ultrazvuk). Danas smo krenuli sa antibiotskom terapijom, ne znam ni to koliko moze da traje. Pomozote mi molim vas, u ocajnom sam stanju!

  Odgovori na komentar
 3. Beba ima mjesec i po dana, u stomaku jos je imala prosiren pijalon desnog bubrega. Sada smo uradili urin i uk, ima malo povisene leukocite a uk pise eserihija 10/5. Dali su mi garamicin da mazem, djevojcica je u pitanju. Cekamo na uz, a sutra idemo na pregled. Molim savjet

  Odgovori na komentar
 4. moja devojcica od 5 g ima e-koli .to smo saznali kad smo dali bris vavule.posle adekvatne terapije njoj je i dalje crvena vavula.neznam sta je u pitanju rezultati su bili dobri a mi i dalje imamo crvenilo.mayala sam i daktanol kremu i kanesten.crvenilo se povuce malo ali se vrati…mokraca je u redu bris vavule je sad dobar a ona i dalje ima problem da je boli i crvenilo…sta da radim?

  Odgovori na komentar
  • Prvo temeljno pranje, pa.ispiranje 3% bornom kiselinom, pa.da se maže antibiotska.mast (Genramicin ili Enbecin ili Chloramphenicol). Tako 2 puta na dan, bar 10 do 14 dana

   Odgovori na komentar
 5. Zdravo, imam bebu od 10 meseci imala je temperaturu i odradili smo urinokulturu gde su joj nasli eserihiju koli 7000 CFU/ml i klebsielu sp. 4000 CFU/ml. Zanima me ukoliko se povecaju ove vrednosti kako se lece ove bakterije i koliko su opasne? Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 6. Zdravo, moja beba ima 2 ipo meseca, ima prosirene bubrezne casice koje su otkrivene slučajnim pregledom. Nakon 10ak dana osetila sam neoeijatan miris urina privatno uradila urin i uk, pov. LE, Hmg, proteini u tragu, i izolovana E. Coli 15000,u krvi povecani Le 19,ctp 7,5. Smesteni smo u bolnicu i 3dan prima Longacef. Koliko je sve opasno? I koliko dugo ce otprilike trajati lecenje? Uzete su ponovne analize. I da, mi smo kozicu sa pise povlacili samo u toku kupanja takav savet smo dobili od pedijatra. Plasim se da sam u toku zapiranja nakon stolice, napravila problen svojoj bebi i bas sam uplasena i tuzna.

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA