Dr Lejla Denmark bila pedijatar do svoje 103 godine

Doktorka Lejla Denmark bila je nastariji pedijatar na svetu. Preminula je pre dve godine u svojoj 114 godini. Sve do svoje 103. godine radila je kao pedijatar. Ovo su tajne njene dugovečnosti. Na prvom mestu bio njen dobar smisao za humor.

Rođena je u Atlanti kao treća od jedanaestoro dece, a kada je 1928. završila medicinski koledž u Džordžiji, bila je jedna od tri žene koje su do tada diplomirale na istom koledžu.

Lejla je učestvovala u pronalaženju leka protiv velikog kašlja, a 1971. godine objavila je knjigu „Šansa za svako dete“ u kojoj se istakla kao prvi pedijatar koji je branio pušenje u prisustvu dece.

-Radikalna sam po pitanju brze hrane i slatkiša. Za poslednji rođendan još jednom sam odbila da probam svoju slavljeničku tortu i nije mi teško palo. Poslednjih sedamdeset godina ne unosim nikakve šećere, osim prirodnih koji se nalaze u voću. Slatke stvari potražite u drugim stvarima koje čine život, a ne u hrani! – rekla je doktorka Denmark.

Ona je 2002. godine  objavila knjigu „ Doktorka Denmark je tako rekla“ koja predstavlja skup tekstova najiskusnijeg američkog pedijatra sa savetima majkama širom sveta. Godinu dana pre toga sa punih 103 godine i 3 meseca, doktorka Denmark je otišla u penziju, čime je zvanično postala najstariji radno aktivan pedijatar. Preživela je dva svetska rata i 20 američkih predsednika, njeno sećanje je i deo kolektivnog sećanja na čovekova dostignuća u poslednjih sto godina.

Kada su je nakon što je napunila 114 rođendan pitali koji bi savet dala ljudima koji planiraju da dožive stotu, rekla je:

– Kravlje mleko i dovoljna količina vode predstavljaju osnovu dugovečnosti.

Zamenite voćne sokove pravim voćem, ali naravno ne zaboravite da se smejete. U mom slučaju, a verujem i kod drugih ljudi, dobar smisao za humor može da vam produži život.

Izvor: ZenaBlic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA