Dobili ste kilograme tokom pandemije? Niste jedini i nije smak sveta!

Da li i vi spadate u onih 48% osoba koje su tokom ovih godinu dana pandemije, izolacije, policijskog časa i socijalnog distanciranja dobile neki višak kilograma?

Foto: Pixabay

Jedno istraživanje koje je pokrilo 2254 osobe, pokazalo je da je njih 48% dobilo višak kilograma tokom pandemijske izolacije, da se isto toliki procenat oseća anksiozno ili depresivno a da je 29% ispitanika počelo da kozumira više alkohola.

Sigurno se pitate da li je u redu da se u situaciji povišenog stresa, koja traje već duže vreme, posegne za nekom hranom za utehu ili ipak toga treba da se plašimo?

Stručnjaci smatraju da je važno voditi računa o fizičkom i mentalnom zdravlju ali ne fokusirati se isključivo na telesnu masu.

Visok nivo stresa i anksioznost navode neke osobe da jedu više ili prave lošiji izbor namirnica i tako makar na kratko poprave svoje raspoloženje. Trenutna situacija, kada je mentalno zdravlje u pitanju, nije na zavidnom nivou, a pomoć nije uvek adekvatna. S tim u vezi treba biti oprezan i pažljiv da se osetljivim osobama ne nameće osećaj krivice zbog viška kilograma i time pogorša njihovo stanje. U tom slučaju je bolje fokusirati se na generalno zdravlje i kvalitet namirnica. Ako u toku dana unesete voće, povrće, integralne žitarice i nemasno meso, ne krivite sebe ako ponekad ne možete da odolite nekom slatkišu.

Kako ispuniti fitnes ciljeve kod kuće?
Po zatvaranju fitnes centara i teretana mnogi su zapali u očaj jer nisu videli kako će sami da ispune svoje fitnes ciljeve kod kuće. U ovom slučaju je pre svega potrebno smanjiti očekivanja. Umesto sat vremena u teretani može se provesti vreme napolju u brzom hodu ili laganom trčanju. Mnogi fitnes instruktori su počeli da rade ”online” i tako pružaju svoje usluge da bi klijenti i dalje imali osećaj da neko brine o njihovim potrebama. Ipak tu je i mnogo besplatnih aplikacija i online vežbi koje bi mogle da održe fitnes nivo na visokom nivou. Imajte na umu da je bilo kakva fizička aktivnost bolja od nikakve i da izlazak na svež vazduh i tekako pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

Praktikujte “realistični optimizam”
Mnogi tokom pandemije pokušavaju da vode “normalan” život ali treba prihvatiti da je ova situacija sve samo ne normalna. Mnogi rade od kuće, pohađaju nastavu od kuće, vežbaju kod kuće, odlaze u online prodavnicu od kuće, proslavljaju važne datume sami ili preko online veze i ekrana sa familijom i prijateljima svako od svoje kuće. Sve ovo može da nas oneraspoloži ili rastuži. Zato pokušajte da primenite tehniku ”realističnog optimizma” i okrenete se traženju manjih zadovoljstava i pozitivnih misli… konačno uspevate da čitate više… konačno ste sredili špajz i izbacili “tonu” stvari koje više nemaju funkciju… možete sa svojim mužem da pogledate film… bez žurbe ćete pročitati svome detetu priču… zdravi ste…

Autor: Dijana Radetic

Kontakt: zdravljenadan@gmail.com

Dijana je nutricionista dijetetičar i mama, član Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA