Do kog uzrasta je prihvatljivo da se dete ne odaziva na ime?

Dete bi trebalo da reaguje na svoje ime mnogo pre nego što počne da govori. Ipak, i taj deo dečjeg razvoja je individualan i iako često brine roditelje, lekari smatraju da je prihvatljivo da se usvoji do prvog rođendana.

Foto: Pixabay

Svako dete to razvija svojim tempom, pa neka brže „upoznaju“ ime koje nose, a nekima treba više vremena. Uprkos tome što sve to u principu već znaju, većinu roditelja još uvek  brine li se njihovo dete razvija kako treba.

Veliki strah i brigu takođe izaziva slučaj kada dete ne reaguje na spominjanje svog imena, uglavnom zato što je ovaj “simptom” povezan s autizmom. Pravilo je da bi trebalo da reaguje na ime puno pre nego što počne da govori. Obično se to događa u periodu kada počinje da primećuje ​​predmete oko sebe, a to je otprilike od sedmog do desetog meseca života.

Mnoge majke tvrde da je beba počela da se odaziva na ime ​​mnogo ranije, ponekad i pre šestog meseca života. Lekari kažu da je u tim slučajevima reč samo o reakciji na majčin glas. Smatraju da nema razloga za brigu sve dok je taj odgovor u navedenim vremenskim okvirima, optimalno u razdoblju od sedam do deset meseci, čak i do godinu dana.

Lekari takođe primećuju da će roditelji dobiti adekvatnu reakciju ako počnu zvati dete po imenu što ranije.

Zato savetuju mladim roditeljima da u svakoj prilici svoje dete zovu imenom. Takođe bi trebalo da pokušaju da promene volumen svog glasa što je češće moguće – govoriti i glasno i šaputati. Glas povremeno treba da bude blag, a nekad i strog. Izrazi lica ne bi trebalo da budu isti. Na taj način će beba naučiti da reaguje na različite intonacije i bolje će shvatiti da je ime koje roditelj izgovori njeno.

Ako dete ne reaguje na svoje ime do navršene prve godine tada mogu postojati problemi sa sluhom ili su slabo razvijene  komunikacijske veštine.

Od trećeg ili četvrtog meseca života, beba se već mora upoznati sa svojim imenom. Pokušajte joj dati do znanja da je ta reč ona.

Kada detetu pokazujete razne predmete, uvek ih imenujte, a zatim uperite prst u bebu i izgovorite njeno ime. Izbegavajte tepanja, nazivajući ga sunce, ljubavi, srećo…. Kada želite da uzmete bebu u naručje, prvo je nazovite imenom, a zatim sačekajte reakciju. Opet, pokušajte da joj se obratiti po imenu što je češće moguće.

Ako beba i nakon godinu dana ne reaguje na svoje ime, roditelji bi trebalo da se za savet obrate pedijatru.

Izvor: Roditelji.hr

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA