Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Postovani moje dete ima 7 godina bio je prehladjen odveli ga kod pedijatra on se pozalio da su mu suva usta on nam dao da proverimo secer prvi nalaz je bio 7,8 onda smo uradili tromesecni vrednost je bila 47mml a secer 8,8 nema nikakvih simptoma mokrenje,pojacana zedj u zadnje vreme proveravamo kuci na aparatu ujutru bude oko 6 a preko dana varira od 5,2 do 8,8 ima li razloga za brigu

  • MojPedijatar says:

   Ako jutarnje vrednosti (na prazan stomak) budu preko 6 – da se zakaže i obavi pregled endokrinologa.

   • Bojan says:

    Postovani
    Dijete mi ima 11 godina i prilikom mjerenja secera u krvi na gladan zeldac ima 7 a kad koristi hranu secer mu je 7, 2.
    Aktivno se bavi fudbalom igra fudbal ya svoj uzrast.
    U mokraci prilikom kontrole ima dosta bakterija
    Dali to moze biti uzrok povisenog secera
    Dali on sme i dalje da igra fudbal

    • MojPedijatar says:

     Vaš pedijatar da.pregleda dete, a da se pre toga ponovi nalaz urina i sećera u krvi.

     NEMA procene deteta bez pregleda.

 2. Ana says:

  Postovani,imam sina od 4,5 god.i pre mesec dana imao je stomacni virus i povracao je.Nas pedijatar je trazio da odradimo obican urin jer je jutarnji bio cudne boje.Rezultat je pokazao da ima fosta soli ca karbonata eritrociti2-3 bleda leukociti 2-3 i da je glukoza pizitivna kao i ketoni.Tih dana je jeo slakise i dr je trazio jutarnji urin i secer da proverimo.Secer je bio 4,3 a glukoza negativna pa posle dva tri dana opet smo odradili analize i secer je bio 4.Da li ima bojazni za dijabetes jer u porodici ima dijabeticara?Inace je mali buckast i dr kaze da treba cesce da kontrolisemo secer?Unapred hvala.

 3. Mari says:

  Postovani, nasa devojcica ima 14 meseci. Ima upalu uha i u toku noci joj je skocila temp pa smo joj dali sirup panadol baby 5ml oko 2h. Totalno smo zaboravili da ujutru treba da uradimo lab analize. Uradili smo ih svakako izmedju ostalog i glukozu i uplasili se od rezultata. Glukoza je bila 7. Svi kazu da je verovatno posledica uzimanja sirupa,zanima nas i Vase misljenje? Svakako cemo ponoviti analizu kada prestane sa terapijom.

 4. Bojan says:

  kako da postavim pitanje i dobijem od vas odgovor

 5. Bojan says:

  Postovani,
  Radio sam nalaze secera kod dijeta radio je opterecenje pod glukozom i secer mu prije uzimanja glukoze bio 6,1 a zatim je pracen maksimalno je bilo 7,8 a za sat je bilo 5,5. rekli su da je uredu.jutros sam mu mjerio u apoteci i bio je 6,5 stalno mu varira u mokraci nema šecera sve je u redu
  Da li je ovo puno opasno jer nikakvif simtoma nema.Bavi se sportom

 6. Ika says:

  Postovani, cerka ima 9 god.otkriven dijabet 1.11.2016. Bez insulina je od 8.februara, prosle nedelje imala je virus od tada su se vrednosti glukoze u normali ne prelaze 6. Da li je moguce da se pankreas oporavio?

 7. Boka says:

  Postovani, decak ima 2,5 godine. Od pocetka leta i sada kada nije vise toplo pred spavanje popije 250-500 ml vode i u toku noci jos 250oml, kad se probidi takodje,bar jos 100 ml. I mnogo se znoji u toku spavanja,a temperatura prijatna. Skinuo je pelene u toku dana,medjutim od tolike kolicine vode (dakle nekad 750 ml nema sanse da prodje bez prepune pelene.Vecera nije obilna, apetit spab od rodjenja. inace je mrsav. 10600 gr. Inace je zivahan,vedar. Skoro smo radili ks gde je.GLU bila 5.3 i tu u 18h. Da li ima indikacija za dijabetes? Svakako planiramo da odradimo kompletnu krvnu sliku i urin. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Proverite još jednom jutanju glikemiju i nalaz urina, ali se NE čini da je ovo dijabetes.

Strana 14 od 17<<<1213141516>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA