DHA – za pravilan razvoj mozga bebe

Sigurno ste čuli koliko su DHA omega-3 masne kiseline značajne za pravilno funkcionisanje različitih ljudskih  organa. Ali, da li ste znali da su omega – 3 DHA od presudnog značaja u procesima koji se dešavaju tokom rasta mozga?

Najbrži razvoj i rast mozga deteta počinje još dok je beba u majčinom stomaku. On se dešava u periodu koji obuhvata poslednji trimestar trudnoće i traje sve do druge godine života. Zapravo, tokom prve godine života bebin mozak poraste čak za 175%.

Prvi bebin osmeh, prvi kontrolisani pokret, okret, kikotanje… za sve to je zaslužan mozak i njegov intenzivni razvoj.

Oko 12-15% sveukupne količine DHA iz celog organizma se nalazi u sivoj masi mozga. Zbog toga je DHA veoma značajna za razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija, učenje, koncentraciju, pažnju i pamćenje, kao i sveobuhvatan razvoj tokom celog odrastanja.

Dok su u materici bebe dobijaju DHA od svoje majke, a posle rođenja ishranom. Bebe koje sisaju, DHA dobijaju iz majčinog mleka. Zbog toga je važno da majke unose dovoljnu količinu DHA putem ishrane, a ako to ne čine, zvanične preporuke Udruženja pedijatara Srbije savetuju dodatni unos putem suplemenata. Dojiljama koje iz bilo kog razloga ne mogu da ostvare zadovoljavajuću ishranu preporučuje se dnevni dodatak od 200 mg DHA.

Novorođenčadi i odojčadi kod kojih nije ostvariva odgovarajuća nadoknada DHA putem majčinog mleka, a isključivo su na prirodnoj ishrani, ili su pretežno na prirodnoj ishrani (mešovita ishrana sa preko 50% majčinog mleka u ukupnom dnevnom unosu mleka) – preporučuje se dnevni dodatak od 100 mg omega – 3 DHA.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA