Dete se u pubertetu ‘bori za nezavisnost’ – kako ga onda disciplinovati?

U uzrastu od 11 do 12 godina vaše dete ulazi u fazu predpuberteta, a sa 13 godina je i zvanično tinejdžer. Polako počinje da širi krila, želi da se osamostali i više se druži sa svojim vršnjacima. Kako izaći na kraj sa promenama u ponašanju koje postaju sve očiglednije i koje stvaraju potpuno novu porodičnu dinamiku?

Foto: Canva

Za roditelje, ulazak u pubertet i sam pubertet vrlo je stresno razdoblje. Sve manje mogu da kontrolišu svoje dete, a vrlo je teško nositi se sa osećanjem da gubite kontrolu. Pokušajte da shvatite da je i vašem pubertetliji ovo razdoblje raznih fizioloških, hormonskih i psihičkih promena vrlo stresno i da često ne može da kontroliše svoje emocije. Stoga, kada se pitate u šta se pretvorilo ono divno dete, pokušajte da razumete da potreba za nezavisnošću postaje dominantna sila u životu vašeg tinejdžera, a njegova grupa vršnjaka ima na njega veći uticaj od vas.

S kojim se problematičnim situacijama suočavate?

Bahato odgovaranje: U tinejdžerskim godinama bahato odgovaranje je česta pojava jer deca žele da vide vašu reakciju na njihovu nezavisnost. Takođe, na prvom mestu je za njih pozicioniranje u društvu vršnjaka i izgradnja sopstvenog identiteta pa se često traže, i to najčešće imitirajući ponašanje svojih prijatelja jer žele da budu ‘cool’.

Česte rasprave: Vaš tinejdžer će vas često izazivati na raspravu, pogotovo ako proceni da ste prema njemu nepravedni. Jedna od čestih tema je pitanje slobode – koliko vremena mogu da provedu na kompjuteru, da li mogu da imaju mobilni, da li mogu kasnije da se vrate iz izlaska sa drugarima i slično.

Zauzimaju svoj stav: Vaše dete možda još nije odrasla osoba, ali nemojte ni da pokušate to da mu kažete! Tinejdžeri žele da donose sopstvene odluke i pokušavaju da rade stvari za koje nisu baš spremni. Problem je što ne donose baš uvek dobre odluke jer ih temelje na osećanjima, a ne na razumu ili logici.

Kako disciplinovati tinejdžera?

Ne naređujte: Kada postavljate pravila i ograničenja, u proces uključite svog pubertetliju. Objasnite svoj stav, poslušajte njegov, a zatim napravite kompromis gde god možete. Ako vaš 12-godišnjak, ne primer, želi da produži vreme odlaska na spavanje do 23:00, iako je za njega bolje da ode na spavanje u 22:00, nađite se na pola puta, u 22:30, pod uslovom da u školi bude podjednako efikasan.

Pregovarajte kad se ‘smire strasti’: Roditelji često pokušavaju da urazume svoje tinejdžere usred burnog emotivnog ispada. Budite čvrsti u trenutku, a zatim pregovarajte kasnije kad se smire strasti i emocije.

Postavljajte uslove

Postavljajte uslove: ‘Kad završiš domaći zadatak, možeš da igraš igrice.’ Ovo je fraza koja funkcioniše za starosnnu grupu od 11 do 13 godina jer detetu još uvek možete da postavite uslov i ono će ga, ako želi da postigne svoj cilj, i ispuniti.

Definišite svoja očekivanja u komunikaciji: ‘Neću tolerisati bezobrazluk’ možda je broj jedan na vašem spisku. Kad god vaše dete razgovara drskim tonom, počne da viče ili vređa, odmah ga zaustavite i jasno stavite do znanja da očekujete poštovanje i smiren ton u komunikaciji.

Ne doživljavajte stvari lično: Vaš tinejdžer ne pokušava da pronađe načine da vas naljuti, čak i ako se tako čini. Budite mirni i recite sebi da to nije lično (‘Moje dete ne napada moj autoritet, ne napada moje roditeljstvo – jednostavno samo trenutno ne dobija ono što želi’).

Postavite ograničenja: Tinejdžeri se osećaju sigurnije kada imaju jasne granice kad je reč o ispunjavanju školskih obaveza, vreme dolaska kući i sl., zato takve dogovore nemojte menjati, neka budu stalni. Pre početka nove školske godine zajedno dogovorite neka pravila kojih se valja pridržavati.

5 zlatnih pravila discipline

1. Budite dosledni!
Ako se ne budete držali pravila koja ste postavili, verovatno neće ni vaša deca.

2. Ne trošite energiju na nevažne stvari!
Posvetite malim stvarima malu, a velikim stvarima veliku pažnju i bićete srećniji i smireniji, a (bonus!) vaša deca će biti srećnija, smirenija i bolje će se ponašati.

3. Hvalite, ne kažnjavajte!
Iskoristite svaku priliku da pohvalite svoje dete. Učinite da vam zajednički provedeno vreme bude prijatno, oslobođeno osuđivanja i kritikovanja.

4. Postavite jasna pravila i očekivanja!
Pažljivo odabrana pravila, koja odgovaraju detetovom uzrastu, mogu porodični život da učine lakšim i jednostavnijim. Na primer, pravilo ‘Bez kompjutera nakon 22:00’, zaustavlja raspravu ili ‘natezanje’ svake večeri oko isključivanja kompjutera.

5. Pružite bezuslovnu ljubav!
Da, deca moraju da znaju da ih volite, svaki dan, i kada su učinila nešto loše.

Autor: Sanja Matasić
Izvor: roditelji.hr

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA