Deca su nam sve gojaznija zbog loše hrane i neaktivnosti, 80% ostaće gojazno i kad odraste

Na konferenciji “Epidemija gojaznosti u postkovid eri”, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je istakao da posebno zabrinjava činjenica što su nam deca u velikom riziku od gojaznosti i mnogih bolesti koje gojaznost prate.

Foto: Pxhere

“Posebno nas zabrinjava da su nam deca, zbog loših navika, loše hrane i male fizičke aktivnosti u velikom problemu i da 80 odsto te dece zadrži gojaznost u starijem dobu što može da bude vrlo opasno, s obzirom da vrlo rano dobijaju dijabetes od gojaznosti, a kasnije i vaskularne i cerebrovaskularne probleme koje su vodeće po smrtnosti”, upozorava Đerlek.

On navodi da su osnovni uzroci gojaznosti loše navike u ishrani i smanjeno kretanje, a da smo tokom pademije kovida videli da gojazne osobe imaju mnogo komorbiditeta, i da je gojaznost, sem toga, ozbiljan faktor rizika i kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, cerebrovaskularne i dijabetes.

“Prvo što treba da naučimo našu decu jeste da jedu više voća i povrća i da se okanu restorana brze hrane i povećaju fizičku aktivnost, pošto su telefoni, računari i druge savremene tehnologije uticale da deca sve više vremena provode u zatvorenom. Imamo sve veći broj dece koji imaju srčane probleme”, kaže državni sekretar.

On je rekao da se nada da će uskoro biti napravljena ozbiljna strategija za borbu protiv gojaznosti koja će biti u najvećoj meri posvećena kontrolisanoj ishrani i povećanoj fizičkoj aktivnosti.

Izvor: Tanjug

Podeli:

Komentari

  1. Nevena says:

    Pa normalno da su gojazni kad roditelje mrzi da kuvaju i kad je lakse detetu dati cokoladu i cips nego skuvati povrce i meso. Lakse je pustiti crtani dati detetu telefon nego otici sa detetom napolje. Imamo decu koju guraju u kolicima sa 3-4 godine. Uzas.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA