Da li je cucla dobra za zube?

Koriščenje cucle (varalice, laže, dude) u vidu loptastih tvorevina od prirodnih materijala je zabeleženo još u praistorijskom period i u različitim oblicima proteže se kroz celu istorija čovečanstva.

Kao nedostatci se spominju i moguće infekcije usta, creva i srednjeg uva. One se češće povezuju sa cuclama od lateksa u odnosu na silikonske. Plastične cucle koje u sebi sadrže određena organska jedinjenja(npr bisfenol A) mogu da budu snažan izvor alergija. Alergije deluju na gornje disajne puteve izazivajući otežano disanje, curenje iz nosa, otoka krajnika i sl, ali i na pluća creva i dr. Zbog toga je važna dobra higijena cucle, moraju se često menjati i nikako je ne smeju koristiti i probati drugi (izgleda šašavo ali se često dešava).

Neke studije, mada nedovoljno proverene, upućuju i na mogućnost lakšeg razvoja ranog karijesa ako bebe koriste cuclu. To je sigurno, ako se cucla umače u med i druge slatkiše.

Duže i intenzivnije koršćenje cucle može da utiče i na razvoj pravilnog govora, posebno ako je kombinovano sa drugim lošim navikama.

Veliki broj studija upućuje na mogućnost nepravilnog razvoja vilica i postavke zuba kod dužeg nošenja cucli. To se posebno odnosi na neravnomeran, neanatomski pritisak mišića koji sputava razvoj gornje vilice, slabi tonus mišića žvakanja, sužava gornje vazdušne puteve, podstiče disanje na usta, potiskuje donju vilicu prema nazad. Sve to može da podstiče razvoj i drugih loših navika poput diasnja na usta i guranja jezika. Najčešće dolazi do nepravilnog preklapanja gornjih zuba unutar donje (tzv ukršteni zagrižaj). Donja vilica može da se potiskuje unazad. Isto tako pritisak cucle na nepce može da izaziva njegovo produbljivanje, sužavanje vilice i isturanje prednjih zuba, a pritisak jezika može da ih razdvaja u tzv. otvoreni zagržaj. Daleko od toga da će se ovo desiti kod svakog korisnika cucle, ali verovatnoća je veća ako se ona intenzivnije koriste tokom dana i noći i duži period posle nicanja zuba. Idealno je napustiti cuclu do druge godine, a maksimalno do četvrte.

Istraživanja su pokazala da bebe koje su kraće dojene imaju tendenciju da se teže odvikavaju od cucle.

Postojala su istraživanja koja dokazuju da zaobljene cucle snažnije remete razvoj nepca i vilica, pa su konstruisane, tzv. anatomske ili ortodontske. One bi trebalo da više odgovaraju obliku usne duplje. U poslednje vreme se promovišu i posebni oblici anatomskih cucli koji podstiču razvoj nepca.  Još uvek ne postoje ubedljivi dokazi da anatomske cucle sigurno omogućavaju pravilan razvoj vilica, ali se prednost daje njihovom korišćenju.

Umesto zaključaka, preovlađujuće mišljanje stručnjaka je sledeće:

– Poželjnije je izbegavati korišćenje cucle jer štetna dejstva odnose prevagu.

– Kod prevremeno rođenih beba cucla može da bude od koristi.

– Kod opredeljenja za korišćenje cucle ne treba „lagodnost roditelja“ da bude odlučujuća.

– Ukoliko beba odbija cuclu, ne treba forsirati njenu primenu.

– Ne treba koristiti cuclu dok se čvrsto ne uspostavi dojenje.

– Ukoliko se jave alergije i česta zapaljenja uha treba prekinuti sa korišćenjem cucle.

– Odbaciti cuclu između prve i druge godine, a najkasnije do četvrte.

– Pojava drugih loših navika(disanje na usta, guranje jezika, sisanje prsta) i poremećaj u postavci zuba i vilica zahteva konsultacije sa stručnjakom.

Podeli:

Komentari

 1. tajo says:

  Nekako se i ne slažem sa ovim textom u potpunosti ! Iz ličnog iskustva i mnoge dece u porodici i u okruženju,smo primetili da ne dostatak cucle kod male dece skoro uvek bude propraćeno sisanjem prstića i to dovodi do deformacije gornjih zuba,čak u jednom slučaju ,beba od rođaka,sisala je dva prsta,na levoj ruci i oba prsta su imala deformitet do treće godine života ! Tako da sam uveren da je duda dobra i da samo treba obratiti pažnju na izbor oblika dude,jer i ja sam o tome razmišljao pre nego što smo se odlučili ! Ali takođe postoje i razni proizvođači i razne forme cucli,naravno uz obavezno objašnjenje i napomenu za joji uzrast deteta se korisi tako da sam zaključio i da to ima veliku važnost . A sa savetima nekih pedijatara u inostranstvu,svi su nam sugerisali i rekli samo da može pomoći pri formiranju oblika donjih i gornjih zuba i same vilice te samim tim smanjuje mogućnosti da dođe do nekakvog deformiteta vilice ili samih zuba ! Naravno slažem se da su oprečna mišljenja između pedijatra i stomatologa i da obojica žele da daju ispravan savet roditeljima,ali ja sam nekako više spreman da verujem u iskustvo i istraživanja na zapadu i da se povedem prema onom “OČEVI ZNAJU NAJBOLJE”.Ne želim nikoga da uvredim i diskredtujem sa ovim komentarom,sem da kažem svim roditeljima da uvek treba potražiti mišljenje i savet na nekoliko strana i izabrati ono što je najbolje za naše mališane !!! Hvala !

 2. Rada says:

  Radim u vrticu preko 10 godina i primetila sam da 85 posto dece koja su koristila cuclu do druge ili preko dve godine imaju problema sa govorom,npr.izgovaranje nekih glasova,i probleme sa deformitetom vilice ili nepca.Slazem se da duda vise steti nego sto koristi.Roditelji cine sta im je lakse pa se posle “hvataju za glavu”kad je steta vec ucinjena i treba da se ispravi.Prst jeste alternativa za dudu,ali roditelj treba da nadje drugo resenje da smiri bebu a ne da joj dozvoli da gura i sisa palac.I cucla i sisanje palca su samo navike i roditelj je taj koji odlucuje hoce li detetu to dozvoliti ili ne.Majka sam,i ni jedno od moje dece nije koristilo ni cuclu ni palac,mada je bilo pokusaja sisanja palca i uspeli smo to da prevazidjemo.Naravno,ima dece koja su koristila kontrolisano dudu i nije bilo posledica,mada su to retki slucajevi,svaka cast izuzetcima!To su samo NAVIKE..

 3. Maki says:

  Ja sam licno protiv cucle, iz mog iskustva mogu da kazem da mi beba nikada za ove dve godine nije sisala prst ali mislim da je zbog toga jer ga jos uvek dojim pa na taj nacin dobije utehu.. licno mislim da je najveca, a mozda i realno jedina prednost cucle jer umiri bebu da ne place i olaksa roditeljima. I ja sam cesto razmisljala da li da mu je dam jer je stalno plakao, mada ne mora da znaci da bi mu ona pomogla i tako smo se namucili bas dobrih godinu dana, nosanje i slicno..ali nisam poklekla i evo sad je super i drago mi je sto je nismo koristili, ipak je nekako prirodnije, majcin zagrljaj, sika a ne plastika…

 4. Tina says:

  Ja sam mojoj prvoj, prevremeno rodjeno bebi ponudila cuclu u prvi pa nedelja, po savetu ped.sestre. Ona je odbila i na tome se zavrsilo. Sada, dve godine kasnije imam decaka od 3 meseca koji cucla samo kad mu se spava, zaspi sa njom i onda je u snu ispljune i ne zeli nazad. U toku dana je nece a iskreno ni ja ne forsiram, posto sam zrtva preterane upotrebe cucle (izbacena gornja vilica)


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA