Da li je cucla dobra za zube?

Koriščenje cucle (varalice, laže, dude) u vidu loptastih tvorevina od prirodnih materijala je zabeleženo još u praistorijskom period i u različitim oblicima proteže se kroz celu istorija čovečanstva.

Foto: Flickr

Upotrebljavala se za podsticanje i kontrolisanje refleksa dojenja, omogućavanje prelaska na ishranu preko usta i naravno, za smirivanje bebe, zbog čega se danas uglavnom i koristi. Istorijski gledano, varalica se smatrala veoma korisnom po zdravlje, da bi početkom 20 veka stvoren snažan pokret protivnika optužujući je za širenje infekcija i stvaranje popustljivog ponašanja. U drugoj polovini 20 veka cucla postaje ponovo popularna, potencirana od dečje industrije, tako da je danas u zapadnoj civilizaciji koristi preko 75% beba.

Postoje veoma oprečna mišljenja u vezi mogućih korisnih efekata kod korišćenje cucle, uglavnom sa nedovoljno snažnom naučnom potporom. Pored toga što smiruje bebu i „olakšava život“ roditeljima kao prednosti se još navode:

-Smanjuju bol (anelgezija) kod nekih kratkih zahvata i intervencija na bebama(uzimanje krvi iz vene i sl.), kod kolika, umanjuje anksioznost, smiruje bebu i olakšava joj san, jer podstiče refleks sisanja kao najveći izvor zadovoljstva u toj fazi razvoja. To je posebno odnosi na novorođenčad i bebe do 6 meseci.

-Kod preveremeno rođenih beba koja su duže u bolnici olakšava prelazak na ishranu preko bočice. Cucla omogućava vežbu mišića usta što prirodno dešava kod dojenja.

-Prema nekim studijama cucla može da spreči tzv. „sindrom iznenadne smrti odojčeta“ objašnjavan kao posledica okretanjem bebe na stomak tokom sna. Ovi rezultita nisu bas tako čvrsto podupruti naučnim dokazima, ali sve veći broj stručnjaka preporučuju cuclu pre spavanja.

Nepoželjna dejstva:

Prelomi cucle i neadekvatne veličine mogu da budu uzrok ugušenja deteta, o čemu treba strogo voditi računa prilikom odabira. Isto tako cucla treba da ima i otvore za vazduh.

Najveći nedostatak, zbog koga se ponovo pokreće snažan otpor od 70-tih godina prošloga veka(sa popularizacijom i podsticanjem dojenja) je dokazani uticaj preranog korišćenja cucle na prestanak dojenja. Zbog toga se snažno NE PREPORUČUJE varalica pre nego se dojenje u potpunosti ne uspostavi.

Podeli:

Komentari

 1. tajo says:

  Nekako se i ne slažem sa ovim textom u potpunosti ! Iz ličnog iskustva i mnoge dece u porodici i u okruženju,smo primetili da ne dostatak cucle kod male dece skoro uvek bude propraćeno sisanjem prstića i to dovodi do deformacije gornjih zuba,čak u jednom slučaju ,beba od rođaka,sisala je dva prsta,na levoj ruci i oba prsta su imala deformitet do treće godine života ! Tako da sam uveren da je duda dobra i da samo treba obratiti pažnju na izbor oblika dude,jer i ja sam o tome razmišljao pre nego što smo se odlučili ! Ali takođe postoje i razni proizvođači i razne forme cucli,naravno uz obavezno objašnjenje i napomenu za joji uzrast deteta se korisi tako da sam zaključio i da to ima veliku važnost . A sa savetima nekih pedijatara u inostranstvu,svi su nam sugerisali i rekli samo da može pomoći pri formiranju oblika donjih i gornjih zuba i same vilice te samim tim smanjuje mogućnosti da dođe do nekakvog deformiteta vilice ili samih zuba ! Naravno slažem se da su oprečna mišljenja između pedijatra i stomatologa i da obojica žele da daju ispravan savet roditeljima,ali ja sam nekako više spreman da verujem u iskustvo i istraživanja na zapadu i da se povedem prema onom “OČEVI ZNAJU NAJBOLJE”.Ne želim nikoga da uvredim i diskredtujem sa ovim komentarom,sem da kažem svim roditeljima da uvek treba potražiti mišljenje i savet na nekoliko strana i izabrati ono što je najbolje za naše mališane !!! Hvala !

 2. Rada says:

  Radim u vrticu preko 10 godina i primetila sam da 85 posto dece koja su koristila cuclu do druge ili preko dve godine imaju problema sa govorom,npr.izgovaranje nekih glasova,i probleme sa deformitetom vilice ili nepca.Slazem se da duda vise steti nego sto koristi.Roditelji cine sta im je lakse pa se posle “hvataju za glavu”kad je steta vec ucinjena i treba da se ispravi.Prst jeste alternativa za dudu,ali roditelj treba da nadje drugo resenje da smiri bebu a ne da joj dozvoli da gura i sisa palac.I cucla i sisanje palca su samo navike i roditelj je taj koji odlucuje hoce li detetu to dozvoliti ili ne.Majka sam,i ni jedno od moje dece nije koristilo ni cuclu ni palac,mada je bilo pokusaja sisanja palca i uspeli smo to da prevazidjemo.Naravno,ima dece koja su koristila kontrolisano dudu i nije bilo posledica,mada su to retki slucajevi,svaka cast izuzetcima!To su samo NAVIKE..

 3. Maki says:

  Ja sam licno protiv cucle, iz mog iskustva mogu da kazem da mi beba nikada za ove dve godine nije sisala prst ali mislim da je zbog toga jer ga jos uvek dojim pa na taj nacin dobije utehu.. licno mislim da je najveca, a mozda i realno jedina prednost cucle jer umiri bebu da ne place i olaksa roditeljima. I ja sam cesto razmisljala da li da mu je dam jer je stalno plakao, mada ne mora da znaci da bi mu ona pomogla i tako smo se namucili bas dobrih godinu dana, nosanje i slicno..ali nisam poklekla i evo sad je super i drago mi je sto je nismo koristili, ipak je nekako prirodnije, majcin zagrljaj, sika a ne plastika…

 4. Tina says:

  Ja sam mojoj prvoj, prevremeno rodjeno bebi ponudila cuclu u prvi pa nedelja, po savetu ped.sestre. Ona je odbila i na tome se zavrsilo. Sada, dve godine kasnije imam decaka od 3 meseca koji cucla samo kad mu se spava, zaspi sa njom i onda je u snu ispljune i ne zeli nazad. U toku dana je nece a iskreno ni ja ne forsiram, posto sam zrtva preterane upotrebe cucle (izbacena gornja vilica)


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA