Crvenilo oko nokta – paronihija

Kod šestogodišnjeg dečaka su se pojavile zanoktice. Na malom prstu desne ruke, pored noktića se pojavio otok koji je crvenkast i bolan na dodir, o čemu se radi i kako da pomognemo detetu?

U pitanju je infekcija kože oko nokta koja se naziva paronihija. Upala nastaje prvo na površini kože, a brzo se prenosi i na meko tkivo pod kožom pa nastaje bolni, crveni otok. Otoku obično prethodi svrab ili peckanje, ali ima dece kod kojih se ova infekcija desi bukvalno “preko noći”.

 • Kako nastaje infekcija oko noktića

Najčešće nastaje zbog prodora bakterija (koje normalno žive na koži) u unutrašnje slojeve kože i potkožno tkivo. To se dešava kroz “mikroranice” na površini kože pored samog nokta. Nema sumnje da su zanoktice primarni uzrok – “otvorena vrata” kroz koju je infekcija nastala.

Nevidljive traume (mikroogrebotine) tokom dečje igre, ali i “grickanje” noktiju može uzrokovati ovu infekciju. Naravno, igranje u pesku zemlji i sa prljavim igračkama su dodatni “rizik” faktori, jer se i druge bakterije mogu “uvaliti” u nežnu kožicu pored nokta.

 • Kako se leči

Infekcija se leči što pre lokalnom terapijom: antiseptični rastvorima i “lokalnim” antibiotikom (antibiotska mast).

-   Prvo treba dobro oprati ruke, pa “zaliti” crvenu kožu 3% rastvorom borne kiseline.

Potom se nanesete antiseptički rastvor – odličan izbor je 2% eozin koji se može nabaviti u većim apotekama. Ovo se radi dva put dnevno

-   Uveče, pre spavanja treba namazati neku od antibiotskih masti (Gentamicin, Enbecin, Chloramphenicol…)

 • Kad je vreme za antibiotske sirupe

Ukoliko se otok i crvenilo naglo povećaju, a dete se žali na bol koji oseća kao “pulsiranje” na mestu infekcije, potrebna je konsultacija sa pedijatrom. Tada se obično daje je oralna antibiotska terapija (sirup) koju prepisuje lekar.

 • Da li je potrebno da dete vidi hirurg

Srećom, to je retko potrebno!

To su situacije kada se problem ne prepozna na vreme, pa se infekcija razbukti i napravi se veliki otok prepun gnoja koga treba “osloboditi”. Tada se obavi “mini” hirurška intervencija koja rešava problem

 • Ima li komplikacija

Nažalost, kad se ne bolest ne otkrije na vreme i kada nema terapije, infekcija se može proširiti!

Bakterije koje uzrokuju infekciju oko nokta su VEOMA opasne kad prodru u krv i mogu izazvati tešku infekciju – sepsu! Srećom, ovo se IZUZETNO retko dešava i to samo kod “zapuštenih” – nelečenih mališana koji ne stignu danima kod lekara. Zato je važno da se infekcija kože oko nokta prepozna i leči na vreme, a to zaista nije teško.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Mina says:

  Bakterina b kako to dolazi do toga

 2. Jelena says:

  Molim Vas da mi kazete, koliko parohinija moze dugo da traje, i da li je ispiranje povidon jodom i mazanje gentamicinom adekvatna terapija?

  Mom sinu je vec nedelju dana crvena koza na prstu oko noktica, mazemo i ispiramo koliko se moze puta dnevno (ide u vrtic, pa je to radnim danima ujutru i uvece) vec nedelju dana i nisam primetila da ima neke promene…Gnoja nema, i blago je natecena ta koza oko nokta.

  hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako ni u narednih par dana ne bude poboljšanja, da se obavi kontrolni.pregled i koriguje terapija.

 3. Mira says:

  Moja beba od 4-i meseca ima zanokticu i crvenilo prstica oko nokta. Sta da radim? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Pranje, pa da se naprska Octenisept. Tako dva puta na dan, a uveče – pre spavanja da se namaže antibiotska mast (Gentamicin ili Enbecin).

   Ako za par dana NE bude bolje – da se obavi pregled.

   • Mira says:

    Da li moze povidon jod i belogent posto to vec imam a slicno je? Hvala unapred.

    • MojPedijatar says:

     Može povidon UMESTO Octenisepta, a Belogent NE – pošto u sebi sadrži kortokosteroid koji ovde NE treba koristiti.

 4. JelenaM says:

  Postovani imam bebu od 6.5 mjeseci poceli su da joj se mjenjaju noktici na nogama i sinoc sam primjetila da joj se oko palca na nigici pojavilo crvenilo i malo nateklo ali vrlo malo nije joj bolno jer joj cistim i ona ne reaguje,odmah smo poceli da mazemo hlorofenikol mast..samo me interesuje koliko moze da traje i kada da se obratimo pedijatru ako se ne povuce hvala

  • MojPedijatar says:

   Sve ste uradili kako treba!

   Nastavite sa ovom.mašću bar 7 do 10 dana, a ako za 3 do 4 dana ne bude bolje – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 5. biljana says:

  SAMO POVIDON JOD

  Moje detetu je pomogao najobicniji Povidon jod koji imas sirok spektar delovanja (bakterije, gljivice, virusi). Octenisept i Gentamicin mast nisu pomogli ni malo, cak je od Octenisepta prst bio jos nateceniji i crveniji.
  Cupanje nokta i oralno uzimanje antibiotika koji unistavaju nasu prirodnu crevnu mikrofloru koja se kasnije nikad vise ne moze obvnoviti kako treba, a to je deo imuniteta, nisam ni uzimala u obzir.

  Nakon sto sam procitala tekst pod nazivom The power of povidon-iodine od dr Willie T. Ong, sledila sam njegovo uputstvo i prst je isti dan poceo da se vraca u normalu. Gnoj je izasao, otok i crvenilo su se povukli.Evo sta smo radili: oboleli nokat sa zanokticom smo cistili hidrogenom, a zatim smo na to mesto previjali komadic tupfera ili vate koji smo pricvrscivali zavojem, moze i flasterom. Kad se nakon nekoliko sati tupfer osusi, zameni se.Ima i da se kupi Povidon jod mast.Mi smo imali tecni.

  • biljana says:

   Zaboravih najvaznije:
   Tupfer se natopi povidon jodom zatim se pricvsti na oboleli nokat. Kad se osusi nakon nekoliko sati, natopiti novi komadic tupfera povidon jodom. Kao sto rekoh i povidon jod mast moze da se koristi umesto tecnog.

 6. Dejana says:

  Kakvo je lecenje kod beba koji sisaju upalni nokat? Beba se i tokom noci budi i sisa palac koji je upaljen od zanoktice?

 7. Emina says:

  Zdravo, decak od 2 godine ima upalu palca. Prvo je bilo crvenilo i bukvano od jednom je zagnojio. Sad ga vec boli, na zanoktici koja je vec ranica je gnoj poceo da curi. Nismo nista koristili niti mazali. Prethodih dana je imao temperaturu i crveno grlo, sto smo koristili brufen i spomux sirup. Sta dalje?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   To.MORA da.se vidi! Bez pregleda.NEMA prave procene!

   Do oregleda da se očisti Povidonom

Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA