Crvenilo oko nokta – paronihija

Kod šestogodišnjeg dečaka su se pojavile zanoktice. Na malom prstu desne ruke, pored noktića se pojavio otok koji je crvenkast i bolan na dodir, o čemu se radi i kako da pomognemo detetu?

U pitanju je infekcija kože oko nokta koja se naziva paronihija. Upala nastaje prvo na površini kože, a brzo se prenosi i na meko tkivo pod kožom pa nastaje bolni, crveni otok. Otoku obično prethodi svrab ili peckanje, ali ima dece kod kojih se ova infekcija desi bukvalno “preko noći”.

 • Kako nastaje infekcija oko noktića

Najčešće nastaje zbog prodora bakterija (koje normalno žive na koži) u unutrašnje slojeve kože i potkožno tkivo. To se dešava kroz “mikroranice” na površini kože pored samog nokta. Nema sumnje da su zanoktice primarni uzrok – “otvorena vrata” kroz koju je infekcija nastala.

Nevidljive traume (mikroogrebotine) tokom dečje igre, ali i “grickanje” noktiju može uzrokovati ovu infekciju. Naravno, igranje u pesku zemlji i sa prljavim igračkama su dodatni “rizik” faktori, jer se i druge bakterije mogu “uvaliti” u nežnu kožicu pored nokta.

 • Kako se leči

Infekcija se leči što pre lokalnom terapijom: antiseptični rastvorima i “lokalnim” antibiotikom (antibiotska mast).

-   Prvo treba dobro oprati ruke, pa “zaliti” crvenu kožu 3% rastvorom borne kiseline.

Potom se nanesete antiseptički rastvor – odličan izbor je 2% eozin koji se može nabaviti u većim apotekama. Ovo se radi dva put dnevno

-   Uveče, pre spavanja treba namazati neku od antibiotskih masti (Gentamicin, Enbecin, Chloramphenicol…)

 • Kad je vreme za antibiotske sirupe

Ukoliko se otok i crvenilo naglo povećaju, a dete se žali na bol koji oseća kao “pulsiranje” na mestu infekcije, potrebna je konsultacija sa pedijatrom. Tada se obično daje je oralna antibiotska terapija (sirup) koju prepisuje lekar.

 • Da li je potrebno da dete vidi hirurg

Srećom, to je retko potrebno!

To su situacije kada se problem ne prepozna na vreme, pa se infekcija razbukti i napravi se veliki otok prepun gnoja koga treba “osloboditi”. Tada se obavi “mini” hirurška intervencija koja rešava problem

 • Ima li komplikacija

Nažalost, kad se ne bolest ne otkrije na vreme i kada nema terapije, infekcija se može proširiti!

Bakterije koje uzrokuju infekciju oko nokta su VEOMA opasne kad prodru u krv i mogu izazvati tešku infekciju – sepsu! Srećom, ovo se IZUZETNO retko dešava i to samo kod “zapuštenih” – nelečenih mališana koji ne stignu danima kod lekara. Zato je važno da se infekcija kože oko nokta prepozna i leči na vreme, a to zaista nije teško.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Postovani dete od 5god sutra ide na operaciju spustanje testisa pa me zanima da li to moze da skodi detetu od prstica

 2. Jelena says:

  Dobar dan,moja dvogodisnja devojcica je pre godinu dana imala upalu nokta stafilokokom i tom prilikom je ost
  ala bez nokta,bili smo na bolnickom lecenju i rekli su nam da ce za 2 meseca nokat poceti da raste ali jos ga nema..
  Zanima me da li ce joj ikada taj nokat porasi ?

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA