Crvenilo oko nokta – paronihija

Kod šestogodišnjeg dečaka su se pojavile zanoktice. Na malom prstu desne ruke, pored noktića se pojavio otok koji je crvenkast i bolan na dodir, o čemu se radi i kako da pomognemo detetu?

U pitanju je infekcija kože oko nokta koja se naziva paronihija. Upala nastaje prvo na površini kože, a brzo se prenosi i na meko tkivo pod kožom pa nastaje bolni, crveni otok. Otoku obično prethodi svrab ili peckanje, ali ima dece kod kojih se ova infekcija desi bukvalno “preko noći”.

 • Kako nastaje infekcija oko noktića

Najčešće nastaje zbog prodora bakterija (koje normalno žive na koži) u unutrašnje slojeve kože i potkožno tkivo. To se dešava kroz “mikroranice” na površini kože pored samog nokta. Nema sumnje da su zanoktice primarni uzrok – “otvorena vrata” kroz koju je infekcija nastala.

Nevidljive traume (mikroogrebotine) tokom dečje igre, ali i “grickanje” noktiju može uzrokovati ovu infekciju. Naravno, igranje u pesku zemlji i sa prljavim igračkama su dodatni “rizik” faktori, jer se i druge bakterije mogu “uvaliti” u nežnu kožicu pored nokta.

 • Kako se leči

Infekcija se leči što pre lokalnom terapijom: antiseptični rastvorima i “lokalnim” antibiotikom (antibiotska mast).

-   Prvo treba dobro oprati ruke, pa “zaliti” crvenu kožu 3% rastvorom borne kiseline.

Potom se nanesete antiseptički rastvor – odličan izbor je 2% eozin koji se može nabaviti u većim apotekama. Ovo se radi dva put dnevno

-   Uveče, pre spavanja treba namazati neku od antibiotskih masti (Gentamicin, Enbecin, Chloramphenicol…)

 • Kad je vreme za antibiotske sirupe

Ukoliko se otok i crvenilo naglo povećaju, a dete se žali na bol koji oseća kao “pulsiranje” na mestu infekcije, potrebna je konsultacija sa pedijatrom. Tada se obično daje je oralna antibiotska terapija (sirup) koju prepisuje lekar.

 • Da li je potrebno da dete vidi hirurg

Srećom, to je retko potrebno!

To su situacije kada se problem ne prepozna na vreme, pa se infekcija razbukti i napravi se veliki otok prepun gnoja koga treba “osloboditi”. Tada se obavi “mini” hirurška intervencija koja rešava problem

 • Ima li komplikacija

Nažalost, kad se ne bolest ne otkrije na vreme i kada nema terapije, infekcija se može proširiti!

Bakterije koje uzrokuju infekciju oko nokta su VEOMA opasne kad prodru u krv i mogu izazvati tešku infekciju – sepsu! Srećom, ovo se IZUZETNO retko dešava i to samo kod “zapuštenih” – nelečenih mališana koji ne stignu danima kod lekara. Zato je važno da se infekcija kože oko nokta prepozna i leči na vreme, a to zaista nije teško.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. May says:

  Molim Vas recite mi koliko dugo traje lecenje.. moj decak ima problem vec mesec dana i jos uvek mu je prstic otecen i bolan. Koliko vremena podrazumevate u zapustene slucajeve ?! Hvala unapred..

 2. Dake says:

  Molim vas za pomoc. Naime, imam slican problem na malom prstu, na nozi. Sam nokat nije bolan, ali mesto do nokta, dakle tkivo,meso je crveno i na dodir boli neekad jako nekad manje. Nema otoka, niti se vidi da postoji gnoj. Samo je crveno. Traje treci dan. Danas sam na svoju ruku stavila oblogu s rakijom, i potopila sam noge u vodu sa hipermanganom. Molim za misljene, i ima li izgleda za nesto opasno?! Ulazim u feveti mesec trudnoce, pa zbog toga imam strah da se nesto ne iskomplikuje..

 3. Dragana says:

  Postovani, molim za pomoc.
  Posle godinu dana od drugog porodjaja, koza i kosa su pocele da se menjaju, a ja sam za to krivila hormone. Koza je suva, medjutim, ono sto mi se sad desava je stalna upala oko noktiju na rukama, imam i zanoktice, pa pretpostavljam zbog toga, i na tu upalu su se nadovezale gljivice, zbog koji h sad primam terapiju po savetu dermatologa. Zbog upale sam pila i dva antibiotika, jer sa antibiotskom mascu to nije prolazilo. E sad, interesuje me da li postoji neki test iz krvi npr.kojim se utvrdjuje otpornost koze ili tako nesto, neka druga bolest? Neverovatno mi je da mi se u dva meseca upali 4 prsta, a da recimo posle treceg nisam zaista kidala zanoktice? Jos je cudnije sto moja sestra ima identicne probleme, i sto kad npr.ljusti krompir odmah dobije bakterijsku infekciju i upali joj se prst!
  Pozdrav! Dragana

  • MojPedijatar says:

   Zaista je nemoguća da Vam damo bilo kakav dodatni savet – osim da poslušate Vašeg dermatologa

 4. Wixi says:

  Molim vas za pomoć.
  Prilikom sečenja noktiju na nožnim prstima, napravila se zanoktica, i to prilično velika i otvorena rana… Nakon nekoliko dana stvorio se otok koji se proširio skroz oko nokta, a verujem da postoji i gnoj… Sve ovo traje već nekih nedelju dana, a ja ne znam kako je moguće taj problem rešiti, s obzirom da je uveliko zagnojena rana.

 5. Katarina says:

  Pozdrav! Prije 10ak dana mom sinu koji je star godinu i pol palo je drvo na nozni palac. Bilo je malo krvi ispod nokta, nakon par dana pojavio se mali iscjedak kao sukrvica. Sada nema iscjetka, normalno hoda i oslanja se na taj prstic, nokat je labav pa mislim da ce otpasti, ali brine me sto je dosta crvena koza iznad nokta. Savjet? Pomoc?

  • MojPedijatar says:

   AKo se crvenilo NE širi – NIJE za brigu.

   Ako se ipak crvenilo širi ili ako se dete žali na bol – ODMAH na pregled!

 6. Branislava says:

  Poštovanje, molim vas za odgovor. Naime pre dve nedelje se detetu zagnojio prstić na desnoj ruci, domali. Pretpostavili smo da je zanoktica i ispirali smo 3% hidrogenom i mazali antibiotskom kremom (po savetu medicinskog osoblja). Pre pet dana mu je prstić pogledao i pedijatar koja je rekla da mu i dalje ispiramo hidrogenom i stavljamo obloge povidon joda.Dete pije antibiotik zbog upale sinusa amoksiklav. Međutim, večeras sam primetila da taj nokat počinje da se odvaja, kao da će otpasti. Kod naše doktorke imamo zakazanu kontrolu u ponedeljak popodne. Da li da čekamo pregled ili treba da ga odvedemo što pre kod lekara? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Osim.da.se.to drži čisto (Povidon ili Octenisept) sada nema šta da se radi. Ukoliko se pojavi otok ili bol – ne treba odlagati pregled.

 7. Mina talic says:

  Hi Molim doktora dami odgovori svake godine imam uruci u prsta imam zacrvenise kraj nokta I pojde trnti izagnjovase I poplavi imam bolove uprzt sta treba trosoti da bi prestalo dase be povraca to

Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA