Čir na koži

Šestogodišnji dečak ima gnoji “čir” na unutrašnjoj strani desne butine širine oko jednog centimetra. Crven je i otečen sa žućkastim vrhom, ali se nije provalio. Detaljno smo pretražili kožu i nema na drugim mestima. Šta da radim?

Foto: Canva

Nema sumnje da se radi o lokalnoj infekciji kože. Stručno se naziva furunkul. Kako je ova pojava prilično česta, obično se dešava u toplim danima (ali nije neobično da se javi u bilo koje doba godine), pa hajde da se detaljnije pozabavimo ovim neprijatnim problemom.

 • Ko uzrokuje gnojnu infekciju kože

cir-na-kozi-18Radi se o bakterijskoj injfekciji, tu nema dileme.

Vi ste lepo primetili da je gnoj već prisutan, što je siguran znak bakterijske infekcije. Obično se radi o mešovitim infekcijama stafilokokama i streptokokama. I jedna i druga bakterija se nalaze na površini kože, a kako “čir” svrbi dete se češe i dodaje bakterije iz okoline. Skoro uvek se radi o infekciji korena dlačice, iako se kod male dece to obično ne vidi.

 • Zašto se javlja kod dece

Postoje delovi kože koji su pogodno mesto za infekciju. Unutrašnje strane butina se lako trljaju jedna o drugu, a i taj deo je podložniji znojenju. Tako je i verovatnoća da se infekcija pojavi veća. Još ako dete ima “nežnu” ili suvlju kožu to je laka meta za bakterije. Neadekvatna higijena je faktor koji može doprineti infekciji, ali se tada obično javi više žarišta infekcije.

 • Kako se leči

Terapija zavisi od težine infekcije. Uvek se počinje lokalnom terapijom – povidon jod (ili Eozin kod manjih promena) treba naneti dva puta dnevno na čistu kožu. Treba izbeći odeću koja ima sintetičke materijale, a ako je moguće ne pokrivati taj deo kože. Ako se infekcija stavi pod kontrolu prestaće širenje “čirića”, potom će početi da se “suši” i na kraju će se potpuno povuči. Ovo ne traje manje od sedam dana, ponekad i duže.

 • Treba li dete da pogleda hirurg

Ako se i pored lokalne terapije terapije infekcija širi (to se lako vidi jer “čir” postaje sve veći i ružniji, ali i bolniji) neophodna je “mini” hirurška intervencija.

Sterilnim instermentom se “provali” gnoj iz furunkula (drenaža) i ranica se lepo očisti i pokrije povidonom i sterilnom gazom. Ovo naravno valja uraditi u ambulanti, a ne u “kućnoj radinosti” (osim ako niste lekar i i imate potrebni materijal). Posle nekoliko previjanja (ovo možete sami) uz pomoć povidona i sterilne gaze sve će biti dobro.

 • Kada su potrebi antibiotici

Nema koristi od antibiotika jer se radi o lokalnoj infekciji. Ove “gnojne” bakterije stvaraju jednu posebnu opnu koja izoluje žarište infekcije (apsces) pa je antibiotiku nemoguće da putem krvi stigne do dobro ušuškanih bakterija.

Ipak, ako se infekcija proširi na potkožno tkivo, ili ako dete počne da ispoljava znake takozvane sistemske (opšte) infekcije neophodna je antibiotska terapija. Lekar odlučuje da li će se dati injekcije ili sirup, ali to nije Vaš “slučaj”. Probajte sa lokalnom terapijom a ako posle dan dva ne bude bolje javite se Vašem pedijatru.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. samo majka says:

  Moj sin sedam godina zalio se na bol
  Unutrasnjem djelu zadnjice i nemoze normalno da hoda
  Samo je bila tackica kao ujed komarca ali je bol bio sve veci
  Posjetili smo dr i rekao nam da je cir dali nam antibiotik i borovu vodicu ima li jos nesto sta bi mogli da koristimo i dali se oni sire i dali su prelazni

 2. Nekoo says:

  Zdravo..Dakle ja sam primetila na mom licu neku vecu bubuljicu koja me je jako boljela..Imala je beli cep,ali nisam sumnjala na cir..I cjedila sam je mnogo puta,i sada je,da kazem “iskopana” Juce je neka drugarica pricala sa mnom i rekla je da ima cir i pokazala mi je butinu..I danas se i meni to isto desilo .Sad pitanje za vas:Sta da radim sa cirom koji sam iscjedila?Ovaj na butini cu pazit i necu ga cijedit i ponovit gresku 😛

  • MojPedijatar says:

   “Ceđenje” NE treba raditi!

   To bi trebalo da pogleda lekar, a do tada da se opere i na suvu kožu namaže antibiotska mast (Gemtamicin ili Enbecin ili Chloramphenicol) Ako se crvenilo širi ili otok raste – ODMAH na pregled! Neodložan pregled je potreban i u slučaju pojave povišene temperature.

 3. Renato says:

  Zdravo svima imam jednu pitanje dal je normalno da izadje cir na cetri mesta sta treba da uradim ja Sam tri cira cedijo al opet se povratilo imam jak bol nemogu spavati sta da uradim da bih mi presto bol hvala unapred

 4. Lena says:

  Pre 3 godine imala čir na gornjoj usni (tj iznad gornje usne, na levoj strani). Stavili su mi dren,
  i previjali, dobijala sam injekcije duple peniciline. To je prošlo. Malo su mi potamnele nausnice na toj strani, levoj, primetila sam.
  Pitanje je da lih smela da radim depilaciju nausnica, jer se više primećuju nego ranije?
  S obzirom da mi je ranije na gornjoj usni bio čir, da li raditi depilaciju, da li je opasno?
  Da ne dođe do neke infekcije na koži?
  Ni sama ne znam zašto mi se pojavio čir.

  Hvala

 5. Cirevi Ne Stanite says:

  Imam problema say cirevima uhu terapije ne pomazu a I svake sedmice imam dva cira u uhu

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZAN je pregled i praćenje ORL specijaliste – to je jedini put da se ovo reši. ORL lekar će proceniti da li ima potrebe za dodatnim ispitivanjima.

 6. Neko says:

  Zdravo.Imao sam neku bubuljicu na dnu ledja(repnjaca) Poslje je oteklo i naraslo velicine sljive,pa sam to iscjedio,nakon odpilike 40ak dana tece razblazena krv,mislim da je to cir jer prije nikad nista slicno tome nisam imao,i sta da radim?hvala.

 7. tyna says:

  Decko ima vec mj dana na desnoj nozi s unutarnje strane butine ciric sve je bilo uredu do danas dok nije otekao i unutra se osjeti tvrdo ko velicine graska loptica sterilizirali smo i namazali diprogenta masti i stavili sterilnu gazu dal smo dobro napravili???

Strana 2 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA