Čir na koži

Šestogodišnji dečak ima gnoji “čir” na unutrašnjoj strani desne butine širine oko jednog centimetra. Crven je i otečen sa žućkastim vrhom, ali se nije provalio. Detaljno smo pretražili kožu i nema na drugim mestima. Šta da radim?

Foto: Canva

Nema sumnje da se radi o lokalnoj infekciji kože. Stručno se naziva furunkul. Kako je ova pojava prilično česta, obično se dešava u toplim danima (ali nije neobično da se javi u bilo koje doba godine), pa hajde da se detaljnije pozabavimo ovim neprijatnim problemom.

 • Ko uzrokuje gnojnu infekciju kože

cir-na-kozi-18Radi se o bakterijskoj injfekciji, tu nema dileme.

Vi ste lepo primetili da je gnoj već prisutan, što je siguran znak bakterijske infekcije. Obično se radi o mešovitim infekcijama stafilokokama i streptokokama. I jedna i druga bakterija se nalaze na površini kože, a kako “čir” svrbi dete se češe i dodaje bakterije iz okoline. Skoro uvek se radi o infekciji korena dlačice, iako se kod male dece to obično ne vidi.

 • Zašto se javlja kod dece

Postoje delovi kože koji su pogodno mesto za infekciju. Unutrašnje strane butina se lako trljaju jedna o drugu, a i taj deo je podložniji znojenju. Tako je i verovatnoća da se infekcija pojavi veća. Još ako dete ima “nežnu” ili suvlju kožu to je laka meta za bakterije. Neadekvatna higijena je faktor koji može doprineti infekciji, ali se tada obično javi više žarišta infekcije.

 • Kako se leči

Terapija zavisi od težine infekcije. Uvek se počinje lokalnom terapijom – povidon jod (ili Eozin kod manjih promena) treba naneti dva puta dnevno na čistu kožu. Treba izbeći odeću koja ima sintetičke materijale, a ako je moguće ne pokrivati taj deo kože. Ako se infekcija stavi pod kontrolu prestaće širenje “čirića”, potom će početi da se “suši” i na kraju će se potpuno povuči. Ovo ne traje manje od sedam dana, ponekad i duže.

 • Treba li dete da pogleda hirurg

Ako se i pored lokalne terapije terapije infekcija širi (to se lako vidi jer “čir” postaje sve veći i ružniji, ali i bolniji) neophodna je “mini” hirurška intervencija.

Sterilnim instermentom se “provali” gnoj iz furunkula (drenaža) i ranica se lepo očisti i pokrije povidonom i sterilnom gazom. Ovo naravno valja uraditi u ambulanti, a ne u “kućnoj radinosti” (osim ako niste lekar i i imate potrebni materijal). Posle nekoliko previjanja (ovo možete sami) uz pomoć povidona i sterilne gaze sve će biti dobro.

 • Kada su potrebi antibiotici

Nema koristi od antibiotika jer se radi o lokalnoj infekciji. Ove “gnojne” bakterije stvaraju jednu posebnu opnu koja izoluje žarište infekcije (apsces) pa je antibiotiku nemoguće da putem krvi stigne do dobro ušuškanih bakterija.

Ipak, ako se infekcija proširi na potkožno tkivo, ili ako dete počne da ispoljava znake takozvane sistemske (opšte) infekcije neophodna je antibiotska terapija. Lekar odlučuje da li će se dati injekcije ili sirup, ali to nije Vaš “slučaj”. Probajte sa lokalnom terapijom a ako posle dan dva ne bude bolje javite se Vašem pedijatru.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Iseni naser says:

  dobar dan ja imaosam cir ispod butina imao sam icuzs preklada jako i bijosam u bolnicu dve nedele prva operaci nije uspela ali drugi put uspelo da mi se pobolsava sad posele dva meseca otisao na kotrolu doktor mi rekao jos jedan put moramo da te operisem

 2. Ivana Bozovic says:

  Imam cir na preponi koji mi je izazvao ranu i sukrvicu stavljam hidrogen mast gentamicin jod ali imam preko ranice 2 mrlje bele dali moze te da mi kaze te ako odem kod lekara jer nece da mi secu da izvukuju gnoj jer meni se vec otvorila rana i izlazi

 3. Maja says:

  Mom sinu koji ima 20 god izasao čir na zadnjici na nezgodnom mestu ka trtici,molim vas za savet tu je pocelo da curi pomalo sta raditi dalje kako se leciti za prvu pomoc jer je trenutno na putu i nije u mogucnosti da ode lekaru.Hvala unapred

Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA