Čir na koži

Šestogodišnji dečak ima gnoji “čir” na unutrašnjoj strani desne butine širine oko jednog centimetra. Crven je i otečen sa žućkastim vrhom, ali se nije provalio. Detaljno smo pretražili kožu i nema na drugim mestima. Šta da radim?

Foto: Canva

Nema sumnje da se radi o lokalnoj infekciji kože. Stručno se naziva furunkul. Kako je ova pojava prilično česta, obično se dešava u toplim danima (ali nije neobično da se javi u bilo koje doba godine), pa hajde da se detaljnije pozabavimo ovim neprijatnim problemom.

 • Ko uzrokuje gnojnu infekciju kože

cir-na-kozi-18Radi se o bakterijskoj injfekciji, tu nema dileme.

Vi ste lepo primetili da je gnoj već prisutan, što je siguran znak bakterijske infekcije. Obično se radi o mešovitim infekcijama stafilokokama i streptokokama. I jedna i druga bakterija se nalaze na površini kože, a kako “čir” svrbi dete se češe i dodaje bakterije iz okoline. Skoro uvek se radi o infekciji korena dlačice, iako se kod male dece to obično ne vidi.

 • Zašto se javlja kod dece

Postoje delovi kože koji su pogodno mesto za infekciju. Unutrašnje strane butina se lako trljaju jedna o drugu, a i taj deo je podložniji znojenju. Tako je i verovatnoća da se infekcija pojavi veća. Još ako dete ima “nežnu” ili suvlju kožu to je laka meta za bakterije. Neadekvatna higijena je faktor koji može doprineti infekciji, ali se tada obično javi više žarišta infekcije.

 • Kako se leči

Terapija zavisi od težine infekcije. Uvek se počinje lokalnom terapijom – povidon jod (ili Eozin kod manjih promena) treba naneti dva puta dnevno na čistu kožu. Treba izbeći odeću koja ima sintetičke materijale, a ako je moguće ne pokrivati taj deo kože. Ako se infekcija stavi pod kontrolu prestaće širenje “čirića”, potom će početi da se “suši” i na kraju će se potpuno povuči. Ovo ne traje manje od sedam dana, ponekad i duže.

 • Treba li dete da pogleda hirurg

Ako se i pored lokalne terapije terapije infekcija širi (to se lako vidi jer “čir” postaje sve veći i ružniji, ali i bolniji) neophodna je “mini” hirurška intervencija.

Sterilnim instermentom se “provali” gnoj iz furunkula (drenaža) i ranica se lepo očisti i pokrije povidonom i sterilnom gazom. Ovo naravno valja uraditi u ambulanti, a ne u “kućnoj radinosti” (osim ako niste lekar i i imate potrebni materijal). Posle nekoliko previjanja (ovo možete sami) uz pomoć povidona i sterilne gaze sve će biti dobro.

 • Kada su potrebi antibiotici

Nema koristi od antibiotika jer se radi o lokalnoj infekciji. Ove “gnojne” bakterije stvaraju jednu posebnu opnu koja izoluje žarište infekcije (apsces) pa je antibiotiku nemoguće da putem krvi stigne do dobro ušuškanih bakterija.

Ipak, ako se infekcija proširi na potkožno tkivo, ili ako dete počne da ispoljava znake takozvane sistemske (opšte) infekcije neophodna je antibiotska terapija. Lekar odlučuje da li će se dati injekcije ili sirup, ali to nije Vaš “slučaj”. Probajte sa lokalnom terapijom a ako posle dan dva ne bude bolje javite se Vašem pedijatru.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. ljiljana says:

  Sad sam procitala ovaj teks ja sam mislila da me je ujeo pauk al mislim da je ovo cir jer sam sklona tome imala sam pre par meseci na nezgodnom mestu.Sad mi je izaslo na levoj butini,malo boli oteceno je i tvrdo 🙂 sutra imam svadbu kako da obucem haljinu ?:(

 2. zabrinuta-mama says:

  dijete mi ima nesto kao cir i ja sam sinoc malo pritisnula bolno mijesto naravno uz dijetetovu saglasnost ne nazor i izletile su gnojno zelene velicini opuska zgusnute sluzi izaprala alkoholom iz apoteke i namazala penaten kremom, da li trebam ici pedijatru

 3. sanja says:

  Moja beba ima sest tjedana i pojavio joj se malo veci gnojni ciric na kuku, tocno na mjestuvgdje dolazi traka od pelene. Da li je u pitanju neka bakterija i da li da sto prije odem kod pedijatra ili nema razloga za brigu. Namazala sam joj samo sudo kremu. Da li smijem zastititi to podrucje gazom da je pelena ne bi ozlijedila? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Pre odlaska kod pedijatra to treba namazati antiseptičnim rastvorom (Eosini sol 2%) ili antibiotskom mašću. NE pokrivajte ovo gazom.

   Pregled je važan da bi se zaista utvrdio uzrok.

 4. Rados says:

  Imam nekakvo promjenu na gornjoj strani gluteusa u predjelu trticne kosti.ta promjena je nesto slicno kao kozni cir al se iz nje luci zuta tecnost i svrbi na dodir.sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Obavezno da se organizuje pregled! To lekar mora da vidi i da se što pre započne terapija.

   Do pregleda da se očisti i “zalije” Povidonom.

 5. Nevena says:

  Meni je izasao cir na intimnom mestu,mislim da je cir. Sta da radim?

 6. goran says:

  meni često izlaze carici pod miškom i na leđima carici. pojavi se više zrnaca veličine pšeničnog zrna na tim mestima i kasnije izdaje čir iz nekih a neka sama nestanu. šta da radim?

 7. Biljana says:

  Moja cerka ima 2 godine i pre mesec dana pojavio se taj cir na listu leve noge,cir je pukao i otok je porastao do velicine jajeta,pomislila sam da je nesto ujelo i vodili smo je kod lekara,hirurg je pregledao i rekao nam da nije nista strasno najverovatnije je ujeo komarac,prepisao nam rivanol i mast hlorofenikol,mazali smo i za par dana se povuklo,posle par dana pojavilo se ponovo na donjem delu stomaka ali nije oticalo,mazali,proslo,posle par dana pojavi se na gornjem delu stomaka sa leve strane,proslo,sad joj se pojavio cir takav isti sa desne strane stomaka. Molim za savet. Hvala

  • MojPedijatar says:

   To naprosto nemoguće proceniti bez pregleda deteta. To treba da vidi Vaš pedijatar.

Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA