Cipelice prave za korake zdrave

Roditelji svojoj deci uvek žele najbolje, pa kupovini cipela uvek pristupaju ozbiljno. Ali, tada mogu nastati mnogobrojne dileme: Koja veličina je odgovarajuća? Koje su cipele dobre – sa ulošcima ili bez njih? Da li su najskuplje i najbolje? Kako roditelj da zna da li je detetu cipela udobna?

Foto: Privatna arhiva

Na ova i mnoga druga pitanja odgovore smo potražili od dr Olge Nikolić, fizijatra, dr Gorana Lekića, ortopeda i  Maje Janjić, PR-a Orto-Medical.

Ali da krenemo od početka…

Ono što često zaboravljamo je to, da su stopala veoma važna za celokupno zdravlje organizma, jer kada se ona deformišu trpi celo telo. Posledice neadekvatne brige o stopalima mogu biti mnogobrojne, od problema sa kičmom, kolenima, karlicom… Sama činjenica da se na njima nalazi 7.000 nervnih završetaka, govori koliko su ona bitna.

A onda se javlja pitanje, kada kupiti prve cipelice i kako mališanima od prvog koraka obezbediti zdrav i stabilan hod?

– Prve cipelice je potrebno kupiti čim dete napravi prve samostalne korake. S obzirom da je dečje stopalo izuzetno osetljivo, kosti i zglobovi su još uvek mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težinom tela, upravo cipela mora da preuzme ulogu stabilizatora i spreči deformaciju stopala i pritom obezbedi stabilnost pri hodu. Zato je preporuka roditeljima da s prvim smostalnim  dečjim korakom, dođu na beslatne konsultacije u Orto Medical, gde ćemo prvo porazgovarati s njima, ako ima potrebe uraditi pregled, a potom uzeti meru, a tu nije važan samo broj. Ovde se cipelice prave prema tačnim merama stopala. Ocrtava se dužina i uzimaju se obimi i mi ih uvek pravimo za broj duže, pritom poštujući anatomske standarde stopala – objašnjava dr Olga Nikolić, fizijatar.

Udobno je kad se rado nosi

Budući da odrasli u obući provedu minimum osam do deset sati dnevno i da moderno doba diktira trendove, to ostavlja ozbiljne posledice i na stopalima i na telu. Većina obuće na našem tržištu kako za odrasle tako i za decu pravljena je u jednoj širini, pa zato i ne odgovara svakom.  Odrasli znaju da to kažu kad im je nešto udobno, a kako da znamo da li je detetu cipelica udobna?

-Nema tu mnogo filozofije, detetu je cipela udobna kada je rado obuva i nosi i kada posle par meseci nošenja izgleda kao nova. Često se dešava, da deca koja od prvog koraka nose naše cipelice, odbijaju da nose patike ili neke druge cipele. Ono što našu anatomsku obuću čini udobnom su naše godine iskustva (25 godina) bezbroj pari udobnih cipelica i mnogo zadovoljnih i zdravih korisnika. Da biste bolje razumeli, mi na primer cipelicu broj 19, imamo u 7 različitih širina i svaki deo cipelice se kod nas radi ručno i po meri. Koristimo isključivo prirodne materijale – kožu, a đonove pravimo od mikro gume, koja se oblikuje prema dužini i balansu stopala. Svaki par je unikatan – ističe Maja Janjić, PR Orto Medicala.

Stare cipelice kao nove

Kada je vreme za nove cipele?

-Na osnovu našeg iskustva, do treće godine nogica raste za broj svakih šest meseci, a nakon toga sve do puberteta po jedan broj godišnje. Ono što je važno naglasiti je i to da cipelice koje nosi vaše dete, kada ih preraste, mora biti kao prvog dana bez iskrivljene pete, uvrnutog jezika ili puknute kože. To je jedan od pokazatelja da je cipelica adekvatno napravljena i odgovarajuća za stopalo vašeg deteta. I time što ste mu obezbedili adekvatnu obuću od prvog koraka, prevenirali ste mnoge probleme – objašnjava dr Olga Nikolić, fizijatar.

A šta kada je stopalo već deformisano

  • Glavni problem i jeste što roditelji baš kasno dolaze po pomoć, kada je do deformiteta već došlo, po preporuci ortopeda ili fizijatra. Do sada smo pričali o cipelicama a sada bih volela da malo kažemo i o anatomskim ulošcima. Većina serijskih uložaka, ne odgovara za svaku deformaciju i vrstu stopala. Zato mi radimo uložak i po otisku. Prvo se napravi otisak stopala u peni na osnovu koga se napravi odgovarajući uložak, posebno za levo, posebno za desno stopalo. Sve je tu važno, svaki milimetar je bitan. Ako je potrebna korekcija stavljaju se i medijalne ili lateralne trake. Ona što je problem je to što roditelji ponekad očekuju da do poboljšanja dođe istog trena, međutim, potrebno je vreme da se deformitet ispravi. Noseći anatomske cipeli i uloške dete radi vežbice sa svakim napravljenim korakom, ali ne treba zaboraviti da je za ispravljanje deformiteta uvek potrebna kombinacija fizikalnih vežbi i bavljenje sportom – kaže dr Olga Nikolić, fizijatar.

Cipele i za odrasle

  • Svi znamo da je najbolja prevencija deformiteta adekvatna obuća. Zato se odraslima preporučuje da posebnu pažnju treba obratiti na stopala i svaku povredu ozbiljno shvatiti. Čim se pojavi promena, potrebno je obratiti se lakaru. U zavisnosti od deformiteta, u početku može da pomogne fizikalna terapija i uložak. Ali ako se ne sprovedu prave mere na vreme, dolazi do degeneracije i propadanja malih zglobova, nakon čega su jedino rešenje velike i zahtevne operacije – objašnjava dr Goran Lekić, ortoped.
  • Često roditelji, kada vide koliko njihova deca vole svoje cipelice, odluče da naprave i za sebe jedne udobne cipele, koje im, uglavnom postaju omiljene. U svakom slučaju ni jednog trenutka ne treba zaboraviti, da cipele nisu tek obična obuća, već adekvatna podrška stopalima kao temelju celog tela – ističe Maja Janjić i dodaje

-Dragi roditelji dođite na konsultacije, one su besplatne. Proštetajte sa svojim mališanom do nas i vidite šta imamo u ponudi, kako za decu tako i za vas, a za kvalitet i udobnost, dajemo garanciju, i ne običnu već garanciju, sve dok vaš mališan ne dođe po svoje nove cipelice za broj veće.

Ukoliko je potreban pregled stručnjaka možete zakazati kod naših lekara dr Olge Nikolić, fizijatra i Gorana Lekića, ortopeda. Jer „Za stas prav i korak zdrav – cipelice Orto-Medical“.

Promo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA