Četiri važna saveta za uspešnu školsku godinu

Podsećamo vas na stvari kojih bi trebalo da se pridržavate, ukoliko želite da vaše dete bude srećan i zadovoljan učenik…

Foto: Pixabay

Nalazimo se na početku još jedne školske godine. U prvim razredima kod dece još uvek postoje pozitivni stavovi prema školi. Međutim, što su deca starija a njihovo iskustvo veće, otpor prema školi je sve izraženiji.

Zato, želimo da vas podsetimo da:

1. Podržite svog školarca

Mislite o tome kako li se ono oseća u svojoj koži. Škola je stres. Izbegavajte  rečenice koje zatvaraju mogućnost vaše međusobne komunikacije kao što su: „Lako je tebi“, „U tvojim godinama ja sam…“, „Tvoje je samo da učiš…“ jer vaše dete ima svoje probleme, čak i kada vi toga niste svesni. Kada vam ono kaže: „Ne volim školu“, iskazuje spremnost da vam se poveri. Saslušajte ga, pokažite razumevanje, prihvatite njegova osećanja, jer je često to jedino što ono od vas i traži.

2. Pomozite detetu da uči

Ne insistirajte na učenju napamet, ma koliko ponekad izgledalo da upravo to traže nastavnici. Učenje napamet, (bukvalno reprodukovanje teksta), opravdano je samo pri učenju stihova, formula, definicija i fraza stranog jezika. Vaše dete će jednom završiti školu, ali ako pri tom ne nauči da misli, od nje neće imati naročite koristi.

Pravila uspešnog učenja: upomoć (tražiti pomoć ako je nešto nejasno), uslovi učenja (bez stalnog prekidanja, dobro osvetljenje, zadovoljene sve fiziološke potrebe…), plan rada (sa sve predviđenim pauzama), vreme za učenje (za najteže gradivo izabrati vreme kada je koncentracija najveća), podela lekcije (čitanje od podnaslova do podnaslova), ponavljanje, (kad god je moguće naglas), podvlačenje (omogućava da se odvoje važni od nevažnih podataka). Takođe, formirajte radne navike na vreme. Nemojte učiti zajedno ili umesto deteta jer je učenje njegova obaveza, ne vaša. Na vama je da se interesujete za njegove probleme i da saosećate, da ga preslišavate i da insistirate na razmevanju.

3. Dete nije samo učenik

Školski uspeh je samo jedan aspekt ličnosti vašeg deteta. Zato, nemojte cepati listove iz sveske, ne uslovljavajte poklone uspehom, ne poredite svoje dete sa drugom decom.

4. Neka krajnji cilj bude: srećno dete!

Konačno, podsećamo vas da je u  Finskoj 2003. sprovedeno istraživanje među 20.000 roditelja dece različitih uzrasta koja pohađaju različite škole. Roditelji su odgovarali na pitanje: šta očekujete od obrazovanja svog deteta? Njih 95 odsto odgovorilo je: da dete bude srećno.

Inače, kvalitet finskog školstva smatra se najboljim u Evropi. Sigurno je tome doprineo i stav roditelja da od škole očekuju da njihovu decu usreće.
Šta mislite, koliki bi broj roditelja dao isti odgovor na isto pitanje, da je ovo testiranje obavljeno u Srbiji? A kako biste odgovorili na ovo pitanje vi? Razmislite o tome pre nego što, zajedno sa svojim detetom, krenete u još jednu pobedu školovanja.

Želimo vam puno uspeha, strpljenja i radosti!

Pedagog Jelena Holcer, Škola za roditelje

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram