Bronhiolitis kod dece

Malo toplo, malo hladno, tako se “zaleću” i bolesti disajnih organa. Ovog puta vam pišemo o bolesti – bronhiolitisu, koja se pretežno javlja kod beba, ali baš starija deca (kao i odrasli) mogu doprineti nastanku ove neprijatne bolesti.

 inhalacija

 • Zar to nije isto što i bronhitis?

NIJE!

Većina roditelja je čula za bronhitis i upalu pluća (potpuno različite bolesti), ali bronhiolitis zvuči nekako neobično, kao da je to neka nova bolest. Ipak, radi se o bolesti disajnih organa, koja je dugo prisutna, ali se neretko pogrešno protumači kao bezazlena prehladica, pa je moguće da se dijagnoza ne postavi na vreme. Imajući u vidu da je bronhiolitis baš sada aktuelan sledi detaljan prikaz ove bolesti kroz odgovore na najčešća pitanja roditelja.

 • Šta je zapravo bronhiolitis?

Bronhiolitis se prevodi kao zapaljenje bronhiola, malih po prečniku, ali veoma velikih po ukupnoj dužini (i površini). Zato je veiki  deo pluća (preciznije rečeno disajnih puteva u plućima) u problemu.

Zapaljenje znači da je sluzokoža bronhiola zadebljala, pri tom stvara veliku količinu sekreta, koji dodatno komplikuje situaciju i doprinosi suženju (opstrukciji ili spazmu).

 • Ko je kriv za nastanak bronhiolitisa?

Naravno, glavnooptuženi su virusi, koji vole da usele u ćelije disajnih organa, pa ih zovemo i respiratorni virusi.

Jedan od njih je “šampion” u izazivanju bronhiolitisa – zove se  respiratorni sincicijalni virus (RSV).

I jedan virus srodan gripu – virus parainfluence je na crnoj listi, mada ima i drugih mikronapasnika koji uzrokuju ovu neprijatnu bolest (na primer, adenovirusi). Svi ovi virusi imaju jednu nezgodnu osobinu – dugo se zadržavaju u sluznici disajnih organa. Tako da stara izreka: “Virus prolazi za sedam dana uz terapiju, a za nedelju dana bez terapije”, nažalost odavno ne važi! Ovi mogu da borave nedeljama i mesecima u disajnim organima deteta.

 • Zašto najviše dece oboljeva u hladnom periodu godine?

Ovim virusima prija hladnoća, ali i nagle vremenske promene, tako da su obično aktivni  potkraj jeseni i tokom cele zime, mada se sporadično javljaju tokom cele godine. Zato je sada “udarno doba”, a kao što smo napomenuli, boravak u zatvorenim prostorijama pogoduje širenju virusa i oboljevanju.

 • Zašto su bebe najviše pogođene?

Ova bolest nije retka već u prvim mesecima života, ali može da se javi u toku cele prve godine, nekada i nešto kasnije. Bebe imaju veoma slabašan imunitet, pa su virusi veoma opasni kada stignu u disajne organe.

Pored “tankog” imuniteta, disajni putevi su manjeg promera nego kod veće dece, a snaga mišića koji učestvuju u disanju (respiratorna muskulatura) – kod beba je prilično mala.

 • Kako izgleda beba koja ima bronhiolitis?

Kod većine beba bolest počne nekako bezazleno (podmuklo), kao obična kijavica – nosić curi, čuje se da se dete malo muči dok diše, ali je apetit očuvan i deca prvih dana nemaju većih problema. Potom je količina sekreta u plućima sve veća, dete se bori da savlada gust i leplji sekret, pa počinje sve teže da diše i sve slabije da jede.

To je jedna od karakteristika ove bolesti – otežano disanje sa šištanjem. Kada se to desi, deca gotovo ništa ne mogu da jedu, neretko povraćaju sluzav sekret, veoma su nervozna i loše spavaju (stalno se bude). Telesna temperatura obično nije visoka, a ako i poraste, obično ne ide preko 38,5 stepeni.

Podeli:

Komentari

 1. imam bebu od 8 meseci u 3 mesecu dobio je bronhiolitis od tada to je vec 5 meseci skoro svakih 15 dana je na berodual i pulmikortu evo mesec dana pije i singular ali konstantno se cuje na reng.snimku pluca se vidi da su mu bronhie pune sekreta .i kad zavrsimo inhalacije on se cuje kao krkljanje .dobro jede pije raste napreduje.postoji li jos neki nacin da se razbije taj sekret.jako se puno inhalira

  Odgovori na komentar
  • Inhalatorna terapija je STUB borbe sa sekretom u bronhijama. Takodje je važno da dete unosi dovoljno tečnosti.

   Podrazumevaju se redovne kontrole kod lekara koji prati dete.

   Odgovori na komentar
 2. Nama je odredjena dijagnoza astma s obzirom na to da beba ima 6 meseci imao je 5 opstrukcija, jednom bio u bolnici, u roku od mesec dana 3 puta imao opstrukciju. Imamo terapiju naizmenicne inhalacije berodualom i pulmicortom . Cerka je imala isti problem i dijagnozu. Sada ima 4 godine i vise nema tih problema. Osim toga sto treba da se sto manje izlazemo ljudima koji su bolesni da li postoje neki vitamini ili bilo sta slicno sto bismo mogli preventivno da dajemo bebi kako bi sto pre ojacala i stekla imunitet.
  Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  imam decaka od 2 godine i ide u vrtic vec 5 meseci. Cesto mu curi nosic i to se odmah pretvori u suv kasalj. To onda znaci dosta ne prespavanih noci. Inhalirali smo ga u dva navrata berodualom ali nisam sigurna koliko to cesto sme da se radi. Mozete li mi reci da li je korisna inhalacija samo fizioloskim

  Odgovori na komentar
  • Da, JESTE!

   Slobodno ga inhalirajte fiziološkim rastvorom, a Berodual ISKLJUČIVO prepisuje lekar posle pregleda deteta – to NE treba raditi “na svoju ruku”

   Odgovori na komentar
 4. Da li bebe koje imaju atopijsku konstituciju moraju dobiti nekad bronhiolitis,pitam jer imam decaka od osam meseci i da li pneumokokna vakcina pomaze u prevenciji?Hvala

  Odgovori na komentar
  • Ne mora ga NIKAD dobiti, ali je veća verovatnoća nego kod dece koja nemaju atopijsku konstituciju.

   Pneumokokna vakcina je odlična za prevenciju teških infekcija kojenizaziva ova bakterija (meningitis, pneumonija, sepsa…), ali nema direktne veze sa prevencijom alergijskih bolesti disajnih organa.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani da li beba od 4 meseca moze da se inhalira i koliko puta na dan i ako nije ustanovljen bronhialitis, vec samo zapusen nosic i suvi kasalj!!????

  Odgovori na komentar
  • Da može – fiziološkim rastvorom,a tu NEMA ograničenja, pošto se NE radi o leku. Obično su dovoljne 4 inhalacije na dan, ali po potrebi se broj inhalacija može povećati. Važno je da se dete NE inhalira POSLE obroka.

   Odgovori na komentar
Strana 2 od 8<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA