Bronhiolitis kod dece

Malo toplo, malo hladno, tako se “zaleću” i bolesti disajnih organa. Ovog puta vam pišemo o bolesti – bronhiolitisu, koja se pretežno javlja kod beba, ali baš starija deca (kao i odrasli) mogu doprineti nastanku ove neprijatne bolesti.

bronhiolitis

 • Kada se treba javiti pedijatru?

Zapušen nosić kod beba je gotovo normalna pojava tokom jeseni i zime, pa to nije razlog za trčanje kod pedijatra. Treba lepo otpušavati nosić fiziološkim rastvorom, i to je sve. Nema mesta panici, jer to nije bronhiolitis.

Ipak, ima situacija kada roditelji  treba da se bez odlaganja jave pedijatru. Srećom, ove situacije nisu toliko česte, ali ih treba prepoznati i brzo reagovati:

-   Izraženo šištanje sa uvlačenjem kože na dnu vratića i između rebara je znak velike muke i borbe za vazduh (stručno se naziva dispnea). Ovi znaci su jasan pokazatelj da je situacija u detetovim plućima prilično teška i da je bebi potrebna lekarska pomoć.

-   Ako se jasno vidi plava prebojenost usta i jezika. To je pokazatelj prekomernog nagomilavanja ugljendioksida u plućima i krvi (cijanoza), a to je znak popuštanja glavne funkcije pluća – razmene gasova. Ovo je najređi, ali i najopasniji znak, jer ukazuje na to da su i poslednji “atomi snage” detetovih disajnih mišića pri kraju, pa je zaista potrebno hitno bolničko lečenje.

-   Kada dete ima izraženo slab apetit. S obzirom da je nagon za održanjem života neverovatno jak, sva dečica kojima nos obilno curi a odbijaju hranu – sumnjiva su na bronhiolitis. Dakle, kada beba veoma loše jede, a “davi se” u sluzavom sekretu, treba je odmah odvesti na pregled.

-   Kada beba, koja je i pored velike količine sekreta bila živahna, odjednom “kljokne”, postane nezainteresovana za okolinu, mlitava i bezvoljna – treba odmah poći za bolnicu. Uvek kada beba ispolji ove simptome, znači da nešto ne valja. U ovom slučaju, radi se o veoma iscrpljenom detetu, sa izuzetno lošom plućnom funkcijom.

Podeli:

Komentari

 1. Goca says:

  Molim ako mogu cuti i wase misljenje,hwala!

 2. Mladen says:

  Jedan od simptoma koje ja nisam mogao da nadjem nigde po internetu je konstantno blago stenjanje bebe pri izdisaju, samo dok je budna. Valjalo bi dodati za buduce uplasene roditelje 🙂

 3. Aleksandra Mirkovic says:

  Devojcica 2,5 godine bila je prehladjena nedelju dana curio nos i bio zapusen kijala, sekret iz nosa od providnog do poslednjih dana zutog i gusceg. Imala je prvih par dana malo povisenu temperaturu a posle ne, nije kasljala, samo ponekad ono kao da je pokusavala da ispljune slajm tako je izgledalo ali naravno nije umela. svi simptomi su prosli ali sada u toku dana cujem kada dise kao da malo skripi tj hrci. Ima li razloga za brigu treba li da je vodimo kod pedijatra da joj poslusa pluca.
  Nismo koristili nikakve lekove samo ispirali nos fizioloskim i izvlacili sekret jedino sto smo joj davali bile su kesice fluimicila za razlaganje slajma.
  Unapred zahvaljujem
  Pozdrav

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA