Bol u kolenu: Osgood – Schlatter-ova bolest

Rešili smo da vam predstavimo jednu – ne toliko čestu, koliko “ilustrativnu” bolest, koja uglavnom pogađa aktivne sportiste.

P: košarkaš, uzrasta 12 godina, se povremeno žali da ga bole kolena. Potom se pojavio bolan otok ispod oba kolena. Otok je tvrd, veličine većeg klikera. Bolovi se javljaju prilikom fizičkog napora, a ponead i u mirovanju?

O: Kod vašeg dečaka se skoro sigurno radi o nе tako retkom problemu koji se stručno zove Osgood – Schlatter-ova bolest. Iako zvuči “opasno”, u pitanju je fenomen koji je u suštini bezazlen, jedino zahteva mnogo strpljenja.

Na mestu gde se butni mišić pripaja za potkolenicu, nalazi se malo ispupčenje koje se lako pipa kod dece (ali i kod starijih). Tu se tetiva ovog velikog mišića “lepi” za kost i omogućava normalno kretanje, kao i “eksplozivne” pokrete (sprint, skakanje), bez kojih nema košarke.

Za razliku od odraslih, kod dece kosti intenzivno rastu, a baš ispod mesta gde se pripaja butni mišić, na potkolenici se nalazi hrskavica. Zato je taj deo “osetljiv”, pa postoji mogućnost da nastane problem.

To se upravo desilo kod ovog našeg momka. Jak butni mišić je preko tetive prekomerno “povlačio” deo kosti na kome se pripaja. Ukratko, možemo reći da je mišić “prejak” za brzorastuću kost koju pokreće, što je dovelo do otoka kosti. Da to nije primećeno na vreme, moglo je da dođe do većih problema. Sreća u nesreći je da se tu nalaze brojni nervni završeci, tzv. bolni senzori, pa je to (uz vidljiv otok) navelo roditelje da potraže pomoć.

Bolest se češće javlja kod dečaka, skoro uvek kod sportista!

Kako se  postavlja dijagnoza?
Pregled je dovoljan da se posumnja na ovu bolest. Ponekad je potrebno obaviti rendgensko snimanje oba kolena – da se isključe retke (ali potencijalno opasne) bolesti koje liče na Osgood – Schlatter-ovu. Dijagnozu obično postavlja dečji hirurg-ortoped, ali i iskusniji pedijatar lako prepoznaje ovu bolest.

Kako se leči?
Nema leka koji može da otkloni ovaj problem!

Jedini pravi lek je pošteda od fizičkih aktivnosti. Ako se nastavi sa njima, dodatno će da pogoršaju stanje. Nema skakanja, trčanja… pa, shodno tome, nema ni treniranja košarke! Obično je potrebno više meseci (nekada i čitava godina) da kost ojača, a otoci i bol potpuno nestanu.

Ukoliko dečak ima jake bolove, mogu se dati lekovi protiv bolova (Paracetamol, Ibuprofen), ali oni ne utiču na tok bolesti.

A fizikalna terapija?
Nema garancije da će fizikalna terapija ubrzati izlečenje, ali može da pomogne jednom broju dece u prvoj fazi bolesti. Inače, većina hirurga i sportskih lekara ne preporučuje fizikalni tretman za ovo oboljenje.

Kako sačuvati dete od opasnih fizičkih napora?
Moramo da budemo strpljivi! Nije lako detetu “iz punog treninga” objasniti kako mora da prestane sa aktivnim bavljenjem sportom, ali je to apsolutno neophodno. Treba ga utešiti da će posle nekog vremena ponovo moći da se vrati na teren. Naravno, pod kontrolom lekara, i uz postepeno povećanje nivoa opterećenja.

Dozvoljene su vežbe, koje jačaju mišiće ali ne opterećuju kost (pripoj mišića na kosti). Plivanje je dobra varijanta, jer se u vodi izbegava opasno “prezatezanje” mišića i dodatna trauma kosti – na mestu na kome je već povređena. Dobra alternativa plivanju je lagana vožnja biciklom.

U svakom slučaju, sve će se lepo završiti, ali je stvarno potrebno strpljenje (što se teško nalazi u ovom uzrastu). Detetu će nakon izvesnog vremena biti dobro, vratiće se košarci i brzo zaboraviti na pauzu u igranju, koja mu je zaista bila neophodna.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Imam 13 godina, vec 7 godina se bavim kosarkom, imam i na levom i na desnom kolenu, tacnije malo ispod kolena imam tu vrstu kvrge, vec 2-3 treninga nisam mogao da hodam koliko me boli, paralizuje mi se cela noga bukvalno i imam jake bolove. Pre godinu dana sam dobio tu kvrhu. Da li uzrok toga moze biti neki jak pad ?

  Odgovori na komentar
 2. Jasmina shatara 20.08.2017 u 23:16

  Dobro vece.imam cerku 2.5 god.pred nekoliko dana ujutru kad je ustala isla je ali nije savijala levu nogu u koleno.nema otok nema crvenilo nema bolove.odveli smo je kod ortopeda on nas vratio i rekao nije nista.vec sledece jutro ona u opste nije savijala nogu u koleno pri hodu.nijr imala bolove otok ,kad joj kazemo sa doktorom da savije nogu u koleno.ona to radi bez problema.ali pri hodanju to ne radi.jako sam uplasena.sta bi nam odgovorili hvala

  Odgovori na komentar
  • I moja to vec dva dana radi. Do kraja nedeje, vrv u petak idemo kod fizijatra jer sve jedno idemo zbog nepravilnog hodanja pa cemo i ovo da prijavimo. Moja Mica ima 2 god, i savija nogu normalno i hoda normalno, ali na momente samo pocne da hoda sa ispravljenom levom nogom u kolenu to traje minut do dva i posle nastavi normano. Kad je pitam da li je boli kaze da je ne boli, nema otoka, crvenila…

   Odgovori na komentar
 3. Imam cerku koja ide u baletsku skolu, vec godinu dana se zali na bolove u kolenima (inace je naglo izrasla i posle toga su se javili bolovi). Zanima me da li mora da prestane da ode na balet, posto svaki dan ima casove ili moze da nastavi, i ako nastavi da ide da li moze da ima posledice zbog toga osim trenutnog bola?
  Unapred zahvalan

  Odgovori na komentar
 4. Trener košarke 02.10.2017 u 10:46

  Igrač ima Osgood-Schlatter dijagnostifikovan na jednom kolenu uz napomenu da ima izraženo jake mišiće u odnosu na kosti, preporučeno mu je mirovanje od 6 meseci uz ubacivanje plivanja kao aktivnosti kojom će da poboljša stanje. Zanima me da li postoji neki vid vežbe koji se može primeniti u ovom stanju? Tačnije prilikom informisanja dobio sam preporuku da se radi na istezanju kvadricepsa i hamstringsa, takođe jačanju mišića uz izbegavanje skokova i naglih pokreta.
  Zanima me Vaš predlog za aktivnost koje se mogu bez posledica raditi(jačanje mišića gornjeg tela i jezgra tela).
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 5. Bolna tacka 02.12.2017 u 23:35

  Sa svojih 9 godina sam prilikom trcanja povredila koleno. Doktor ni roditelji nisu preduzeli nikakve mere, secam se bola i nemogucnosti hodanja, niti savijanja noge. Nakon toga mi se pojavilo zadebljanje kosti koje je bivalo bolno nakon jacih fizickih aktivnosti.
  Danas, kada imam 27, potvrdjene su mi visegodisnje sumnje da je to Schlatter.
  Magnetna rezonanca je pokazala i nagnjecenje meniskusa (igrala sam balet) i veliku isturenost casica, koje nisu iskakale jer su mi svi misici nogu jako definisani. Resenje – mirovanje, fizikalna na koju nisam otisla.
  Nakon godinu dana pauze vratila sam se aktivnostima i brzo usla u formu, medjutim nakon nedelju dana skokova bol se vratio. Bol je prisutan i nakon obicnih vezbi, i nakon podizanja noge, a ponajvise prilikom savijanja.
  Da napomenem da su mi, nazalost, zabranili sve aktivnosti sa doskokom.
  Koristim steznik i trpim bol zbog nezalecenih povreda. Koje je resenje?
  Postoji li mogucnost nekakvog zalecenja netretiranog Schlattera? Kako da nastavim sa bolom jer se bojim da ce s godinama biti sve veci? Da li ovo znaci prestanak svih aktivnosti?

  Odgovori na komentar
  • NEMA dileme – SVE obo naprosto mora da proceni ortoped, posle pregled i uvida u snimak magnetne rezonance…nažalost, malo ima prostora da se tu nešto radikalno popravi, ali da to ipak proceni ortoped.

   Odgovori na komentar
Strana 3 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA