Bol u kolenu: Osgood – Schlatter-ova bolest

Rešili smo da vam predstavimo jednu – ne toliko čestu, koliko “ilustrativnu” bolest, koja uglavnom pogađa aktivne sportiste.

P: košarkaš, uzrasta 12 godina, se povremeno žali da ga bole kolena. Potom se pojavio bolan otok ispod oba kolena. Otok je tvrd, veličine većeg klikera. Bolovi se javljaju prilikom fizičkog napora, a ponead i u mirovanju?

O: Kod vašeg dečaka se skoro sigurno radi o nе tako retkom problemu koji se stručno zove Osgood – Schlatter-ova bolest. Iako zvuči “opasno”, u pitanju je fenomen koji je u suštini bezazlen, jedino zahteva mnogo strpljenja.

Na mestu gde se butni mišić pripaja za potkolenicu, nalazi se malo ispupčenje koje se lako pipa kod dece (ali i kod starijih). Tu se tetiva ovog velikog mišića “lepi” za kost i omogućava normalno kretanje, kao i “eksplozivne” pokrete (sprint, skakanje), bez kojih nema košarke.

Za razliku od odraslih, kod dece kosti intenzivno rastu, a baš ispod mesta gde se pripaja butni mišić, na potkolenici se nalazi hrskavica. Zato je taj deo “osetljiv”, pa postoji mogućnost da nastane problem.

To se upravo desilo kod ovog našeg momka. Jak butni mišić je preko tetive prekomerno “povlačio” deo kosti na kome se pripaja. Ukratko, možemo reći da je mišić “prejak” za brzorastuću kost koju pokreće, što je dovelo do otoka kosti. Da to nije primećeno na vreme, moglo je da dođe do većih problema. Sreća u nesreći je da se tu nalaze brojni nervni završeci, tzv. bolni senzori, pa je to (uz vidljiv otok) navelo roditelje da potraže pomoć.

Bolest se češće javlja kod dečaka, skoro uvek kod sportista!

Kako se  postavlja dijagnoza?
Pregled je dovoljan da se posumnja na ovu bolest. Ponekad je potrebno obaviti rendgensko snimanje oba kolena – da se isključe retke (ali potencijalno opasne) bolesti koje liče na Osgood – Schlatter-ovu. Dijagnozu obično postavlja dečji hirurg-ortoped, ali i iskusniji pedijatar lako prepoznaje ovu bolest.

Kako se leči?
Nema leka koji može da otkloni ovaj problem!

Jedini pravi lek je pošteda od fizičkih aktivnosti. Ako se nastavi sa njima, dodatno će da pogoršaju stanje. Nema skakanja, trčanja… pa, shodno tome, nema ni treniranja košarke! Obično je potrebno više meseci (nekada i čitava godina) da kost ojača, a otoci i bol potpuno nestanu.

Ukoliko dečak ima jake bolove, mogu se dati lekovi protiv bolova (Paracetamol, Ibuprofen), ali oni ne utiču na tok bolesti.

A fizikalna terapija?
Nema garancije da će fizikalna terapija ubrzati izlečenje, ali može da pomogne jednom broju dece u prvoj fazi bolesti. Inače, većina hirurga i sportskih lekara ne preporučuje fizikalni tretman za ovo oboljenje.

Kako sačuvati dete od opasnih fizičkih napora?
Moramo da budemo strpljivi! Nije lako detetu “iz punog treninga” objasniti kako mora da prestane sa aktivnim bavljenjem sportom, ali je to apsolutno neophodno. Treba ga utešiti da će posle nekog vremena ponovo moći da se vrati na teren. Naravno, pod kontrolom lekara, i uz postepeno povećanje nivoa opterećenja.

Dozvoljene su vežbe, koje jačaju mišiće ali ne opterećuju kost (pripoj mišića na kosti). Plivanje je dobra varijanta, jer se u vodi izbegava opasno “prezatezanje” mišića i dodatna trauma kosti – na mestu na kome je već povređena. Dobra alternativa plivanju je lagana vožnja biciklom.

U svakom slučaju, sve će se lepo završiti, ali je stvarno potrebno strpljenje (što se teško nalazi u ovom uzrastu). Detetu će nakon izvesnog vremena biti dobro, vratiće se košarci i brzo zaboraviti na pauzu u igranju, koja mu je zaista bila neophodna.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ja imam sada 34 godine i patim od toga bas ozbiljno sada u nekim situacijama. Kada sam bio mladji nisam hteo nikom da prijavljujem bol u kolenu plaseci se da ce mi zabraniti bavljenje sportom. I dan danas imam veliku kvrgu ispod casice na levom kolenu (ja sam levonog) koja na dodir boli. Nisam imao vecih problema(igrao sam fudbal,basket,trcao maraton…) samo na dodir me izuzetno boli… Pre nekih 10 dana dobio sam udarac na fudbalu u to mesto (koleno u koleno) i bol je bila zastrasujuca jos uvek me nije proslo,ali nadam se da ce uskoro proci… Mirujem koliko mi obaveze dozvoljavaju…

  Odgovori na komentar
 2. Ja imam 13 godina i imam na desnom kolenu čvrgu koju već imam 1,5 godina. Isla sam lod nekih lekara sa roditeljima i rekli su mi da ne radim fizicko i ne bavim se sportom 2,5 godine. Inace ja se bavim odbojkom, kosarkom, fudbal, tenisom, rukometom. Obicno mi se bolove pojavi posle trcanja i mazem fastum gel

  Odgovori na komentar
 3. Imam 16 godina, treniram odbojku. Desno koleno ume mnogo da me zaboli posle, a nekada i za vreme treninga toliko da ne mogu da se oslanjam na nogu. Neretko se desava da me i nocu zaboli. Nekada se to desi i sa levim ali cesce sa desnim kolenom. Nikada ga nisam povredjivala, ni jedno ni drugo koleno.

  Odgovori na komentar
 4. postovani,imam sestricinu,15 god. cesto joj se pojavljuje crveni osip po yglobovima i tabanima,oticu joj isti,bole je noge(kolena),hoda pomocu staka,sve analiye su negativne,sta dalje?

  Odgovori na komentar
 5. Moj sin se od pre 5 dana zalji na bol ispod levog kolena, bas kako je navedeno u tekstu. Inace trenira fudbal. Bol je mali, nema otoka, moze da trci, ali da se ne bi pogorsala situacija, koliko treba da miruje kako bi se potpuno zalecio? U stanju mirovanja ga ne boli.

  Odgovori na komentar
 6. Opet Vam se javljam. Zoran je I preporucili i ste mom sinu od 10 god da miruje 3-5 dana, zbog bola ispod levog kolena. Mirovao je ali posle treninga opet oseca bol. Nije nista bolje, cak mislim da je malo gore. Nema otoka, boli ga na dodir, boli ga I kad hoda, vozi bicikl… Kolika je potrebna pauza, do potpunog ozdravljenja?

  Odgovori na komentar
 7. Sad imam 31 godinu te izrasline imam jos od svoje 12-13god bila sam oslobosjena fizickog…. u tom periodu nisam mogla da cucnem imala sam neopisive bolove…. vremenom je to prestalo i kvrge su se bile smanjile,ali su pre neki dan opet iskocile i leva noga pocela da boli… pa me zanima sta sad jer klasicno mirovanje mi je neizvodljivo jer sam na poslu non stop na nogama?

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA