Bol u kolenu: Osgood – Schlatter-ova bolest

Rešili smo da vam predstavimo jednu – ne toliko čestu, koliko “ilustrativnu” bolest, koja uglavnom pogađa aktivne sportiste.

Foto: Pixabay

Pitanje roditelja: košarkaš, uzrasta 12 godina, se povremeno žali da ga bole kolena. Potom se pojavio bolan otok ispod oba kolena. Otok je tvrd, veličine većeg klikera. Bolovi se javljaju prilikom fizičkog napora, a ponead i u mirovanju?

Kod vašeg dečaka se skoro sigurno radi o nе tako retkom problemu koji se stručno zove Osgood – Schlatter-ova bolest. Iako zvuči “opasno”, u pitanju je fenomen koji je u suštini bezazlen, jedino zahteva mnogo strpljenja.

Na mestu gde se butni mišić pripaja za potkolenicu, nalazi se malo ispupčenje koje se lako pipa kod dece (ali i kod starijih). Tu se tetiva ovog velikog mišića “lepi” za kost i omogućava normalno kretanje, kao i “eksplozivne” pokrete (sprint, skakanje), bez kojih nema košarke.

Za razliku od odraslih, kod dece kosti intenzivno rastu, a baš ispod mesta gde se pripaja butni mišić, na potkolenici se nalazi hrskavica. Zato je taj deo “osetljiv”, pa postoji mogućnost da nastane problem.

To se upravo desilo kod ovog našeg momka. Jak butni mišić je preko tetive prekomerno “povlačio” deo kosti na kome se pripaja. Ukratko, možemo reći da je mišić “prejak” za brzorastuću kost koju pokreće, što je dovelo do otoka kosti. Da to nije primećeno na vreme, moglo je da dođe do većih problema. Sreća u nesreći je da se tu nalaze brojni nervni završeci, tzv. bolni senzori, pa je to (uz vidljiv otok) navelo roditelje da potraže pomoć.

Bolest se češće javlja kod dečaka, skoro uvek kod sportista!

Kako se  postavlja dijagnoza?
Pregled je dovoljan da se posumnja na ovu bolest. Ponekad je potrebno obaviti rendgensko snimanje oba kolena – da se isključe retke (ali potencijalno opasne) bolesti koje liče na Osgood – Schlatter-ovu. Dijagnozu obično postavlja dečji hirurg-ortoped, ali i iskusniji pedijatar lako prepoznaje ovu bolest.

Kako se leči?
Nema leka koji može da otkloni ovaj problem!

Jedini pravi lek je pošteda od fizičkih aktivnosti. Ako se nastavi sa njima, dodatno će da pogoršaju stanje. Nema skakanja, trčanja… pa, shodno tome, nema ni treniranja košarke! Obično je potrebno više meseci (nekada i čitava godina) da kost ojača, a otoci i bol potpuno nestanu.

Ukoliko dečak ima jake bolove, mogu se dati lekovi protiv bolova (Paracetamol, Ibuprofen), ali oni ne utiču na tok bolesti.

A fizikalna terapija?
Nema garancije da će fizikalna terapija ubrzati izlečenje, ali može da pomogne jednom broju dece u prvoj fazi bolesti. Inače, većina hirurga i sportskih lekara ne preporučuje fizikalni tretman za ovo oboljenje.

Kako sačuvati dete od opasnih fizičkih napora?
Moramo da budemo strpljivi! Nije lako detetu “iz punog treninga” objasniti kako mora da prestane sa aktivnim bavljenjem sportom, ali je to apsolutno neophodno. Treba ga utešiti da će posle nekog vremena ponovo moći da se vrati na teren. Naravno, pod kontrolom lekara, i uz postepeno povećanje nivoa opterećenja.

Dozvoljene su vežbe, koje jačaju mišiće ali ne opterećuju kost (pripoj mišića na kosti). Plivanje je dobra varijanta, jer se u vodi izbegava opasno “prezatezanje” mišića i dodatna trauma kosti – na mestu na kome je već povređena. Dobra alternativa plivanju je lagana vožnja biciklom.

U svakom slučaju, sve će se lepo završiti, ali je stvarno potrebno strpljenje (što se teško nalazi u ovom uzrastu). Detetu će nakon izvesnog vremena biti dobro, vratiće se košarci i brzo zaboraviti na pauzu u igranju, koja mu je zaista bila neophodna.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Radoljub Boranijasevic says:

    Dječak 12 godina trenira aktivni fudbal od 7me godine.u predelu čašice kolena javlja mu se bol samo pri cucnju,pri trcanju i ostalim aktivnostima ne.juce mu je dijagnosticiran osgood shlater.Da li treba da prestane sa aktivnim igranjem,da li je potrebno da radi neke vezbe i da li postoje neki tremani(obloge,gelovi,melemi…).

Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA