Bol u kolenu: Osgood – Schlatter-ova bolest

Rešili smo da vam predstavimo jednu – ne toliko čestu, koliko “ilustrativnu” bolest, koja uglavnom pogađa aktivne sportiste.

P: košarkaš, uzrasta 12 godina, se povremeno žali da ga bole kolena. Potom se pojavio bolan otok ispod oba kolena. Otok je tvrd, veličine većeg klikera. Bolovi se javljaju prilikom fizičkog napora, a ponead i u mirovanju?

O: Kod vašeg dečaka se skoro sigurno radi o nе tako retkom problemu koji se stručno zove Osgood – Schlatter-ova bolest. Iako zvuči “opasno”, u pitanju je fenomen koji je u suštini bezazlen, jedino zahteva mnogo strpljenja.

Na mestu gde se butni mišić pripaja za potkolenicu, nalazi se malo ispupčenje koje se lako pipa kod dece (ali i kod starijih). Tu se tetiva ovog velikog mišića “lepi” za kost i omogućava normalno kretanje, kao i “eksplozivne” pokrete (sprint, skakanje), bez kojih nema košarke.

Za razliku od odraslih, kod dece kosti intenzivno rastu, a baš ispod mesta gde se pripaja butni mišić, na potkolenici se nalazi hrskavica. Zato je taj deo “osetljiv”, pa postoji mogućnost da nastane problem.

To se upravo desilo kod ovog našeg momka. Jak butni mišić je preko tetive prekomerno “povlačio” deo kosti na kome se pripaja. Ukratko, možemo reći da je mišić “prejak” za brzorastuću kost koju pokreće, što je dovelo do otoka kosti. Da to nije primećeno na vreme, moglo je da dođe do većih problema. Sreća u nesreći je da se tu nalaze brojni nervni završeci, tzv. bolni senzori, pa je to (uz vidljiv otok) navelo roditelje da potraže pomoć.

Bolest se češće javlja kod dečaka, skoro uvek kod sportista!

Kako se  postavlja dijagnoza?
Pregled je dovoljan da se posumnja na ovu bolest. Ponekad je potrebno obaviti rendgensko snimanje oba kolena – da se isključe retke (ali potencijalno opasne) bolesti koje liče na Osgood – Schlatter-ovu. Dijagnozu obično postavlja dečji hirurg-ortoped, ali i iskusniji pedijatar lako prepoznaje ovu bolest.

Kako se leči?
Nema leka koji može da otkloni ovaj problem!

Jedini pravi lek je pošteda od fizičkih aktivnosti. Ako se nastavi sa njima, dodatno će da pogoršaju stanje. Nema skakanja, trčanja… pa, shodno tome, nema ni treniranja košarke! Obično je potrebno više meseci (nekada i čitava godina) da kost ojača, a otoci i bol potpuno nestanu.

Ukoliko dečak ima jake bolove, mogu se dati lekovi protiv bolova (Paracetamol, Ibuprofen), ali oni ne utiču na tok bolesti.

A fizikalna terapija?
Nema garancije da će fizikalna terapija ubrzati izlečenje, ali može da pomogne jednom broju dece u prvoj fazi bolesti. Inače, većina hirurga i sportskih lekara ne preporučuje fizikalni tretman za ovo oboljenje.

Kako sačuvati dete od opasnih fizičkih napora?
Moramo da budemo strpljivi! Nije lako detetu “iz punog treninga” objasniti kako mora da prestane sa aktivnim bavljenjem sportom, ali je to apsolutno neophodno. Treba ga utešiti da će posle nekog vremena ponovo moći da se vrati na teren. Naravno, pod kontrolom lekara, i uz postepeno povećanje nivoa opterećenja.

Dozvoljene su vežbe, koje jačaju mišiće ali ne opterećuju kost (pripoj mišića na kosti). Plivanje je dobra varijanta, jer se u vodi izbegava opasno “prezatezanje” mišića i dodatna trauma kosti – na mestu na kome je već povređena. Dobra alternativa plivanju je lagana vožnja biciklom.

U svakom slučaju, sve će se lepo završiti, ali je stvarno potrebno strpljenje (što se teško nalazi u ovom uzrastu). Detetu će nakon izvesnog vremena biti dobro, vratiće se košarci i brzo zaboraviti na pauzu u igranju, koja mu je zaista bila neophodna.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Pojavilo mi se nešto jako čudno u kolenu, osećam kao malo zrno graška u kolenu i kako pomeram prstom tako se i ono pomera. Da li znate šta je to?

  Odgovori na komentar
 2. Pocelo je sa povremenim bolovima u kenima a sada svami dan. Nocu je probude bovi a cesto uz to ima i tempetaturu. Vadila je krv, nine reuma. Nemoze da trci ni da brzo hoda a naj vise joj odgovara da skupi kolena. Ima 6,5 god. Sta da radimo?

  Odgovori na komentar
 3. Luka Tomovic 13.08.2018 u 21:28

  Imam 15. godina…sa svojih 13.godina sam dobio povredu kolena,igrac i suprotnog tima me je usario nogom u koleno…evo 2 godine vec imam taj problem,savki put kada mi se to desi,otekne i ondem kod doktora i vadi mi tecnost…ali nikada nisu bili korektni vezano za to,si su pricali da je sve u redu i da ce to vremenom da se vrati na staro…ali meni je butni misic smanjem kao ruka zbog langete ko je sam nosio,da li imate neki predlog kako mogu to da resim?

  Odgovori na komentar
 4. Moja kćerka treba da ide na operaciju kolena zbog slaterova bolesti. Interesuje me koliko traje operacija i koliko mora ostati u bolnici posle operacije. Ne podnosi bolnicu

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,

  moje dete, devojcica 12godina… gore navedeni simptomi a trenira plivanje. Snimili smo donji deo nogu i uradili laboratoriju i sve je u redu. Kolena su otecena na dodir ali rendgenski snimak kazuje da nema vidljivih ostecenja.
  Doktor je rekao da obavezno miruje a njeno pitanje je iz dana u dan: kada se vracam na treninge

  Odgovori na komentar
 6. Ja imam 11 godina i imam ispod levog kolena kao neki veci kliker gotovo sam siguran da je osgooslaterova bolest ovo bolest imam od pre nekolko meseci ali sam trenirao i malo me je bolelo ali sam mislio da ce me to vremenom proci i nastavio sam da redovno trenirami skoro me nije ni bolelo i samo kad pritisnem jako na tu kost me je bolelo i tako samo jednom otisao na utakmicu kao i svakog vikenda i na utakmici me nije bolelo vec kad sam dosao kuci me je jako zabolelo otisao sam lekara i rekao mi da je to osgoodslaterova bolest i da mirum 2 nedelje od tada je proslo nedejlu ipo i idalje me boli da li mislite da prodju dve nedejle i osecam blage bolove mogu da se vratim da redovno treniram.

  Odgovori na komentar
 7. Imam 16 godina, aktivno treiram fudbal vec duze vreme. Pre 20ak dana na pocetku svakog treninga osecam bol u kolenima dok se na zagrejem nakon toga sve je normalno i sve mogu da radim. Ne osecam bolove kad hodam, nemam nocne bolove ni nista slicno. Bio sam kod lekara pregledao mi je ligamente, meniskus, misisce i rekao je da je sve u odlicnom stanju i da mogu da nastavim da se bavim sportom. Moje pitanje je da li bi trebao da mirujem ili kao sto lekar kaze mogu da nastavim da se bavim fubalom.

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA