Bez vode pate mišići, nervi i srce - Portal Moj pedijatar

Bez vode pate mišići, nervi i srce

Balans tečnosti i elektrolita jedan je od najvažnih uslova za očuvanje dobrog zdravlja. Posebno su ugrožene osobe koje piju lekove za izbacivanje tečnosti

Foto: PIxabay

Nedostatak vode, nezdrava ishrana, alkohol i cigarete glavni su krivci pada elektrolita u krvi, materija koje su direktno odgovorne za kontrakcije mišića, rad nerava, srca i metabolizma.

Posebno su ugrožene osobe koje piju diuretike, lekove koji najčešće izazivaju pad kalijuma, zbog čega se javlja mučnina, a u težim stanjima grčevi i aritmija.

Profesor dr Nebojša Tasić, internista-kardiolog, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, kaže da je pad elektrolita u krvi izraženiji s proleća i leti, jer tada dehidrataciji organizma, osim nedovoljno vode i loše hrane, doprinosi i pojačano znojenje.

– Balans vode i elektrolita je jedna od najvažnijih nasušnih potreba čoveka na koju ljudi generalno ne obraćaju pažnju – kaže profesor Tasić. – Zato je važno da se popije najmanje litar do litar i po vode dnevno, jer njen deficit obavezno vodi ka drugačijem odnosu elektrolita u telesnim tečnostima pre svega krvi.

Naš sagovornik napominje da neke osobe mogu da imaju genetski uslovljene niže vrednosti kalijuma i magnezijuma, a da bi se njihovo stanje proverilo dovoljne su jednostavne analize količine elektrolita u krvi:

– Poželjno je da svaki čovek jednom godišnje uradi analizu natrijuma, kalijuma, hlora, bikarbonata i magnezijuma u krvi. Po potrebi trebalo bi da se uradi i kalcijum, ali jonizovani kalcijum, jer on pokazuje koncentraciju ovog elektrolita u krvi. On je mnogo važan element, jer njegov manjak uzrokuje grčenje mišića, a višak ovog elementa dovodi do tromosti i drugih problema. Kalcijum je neophodan za rad srca i krvnih sudova, a njegovo regulisanje je blisko povezano sa dovoljnim unosom magnezijuma.

Profesor Tasić objašnjava da iz krvne slike po hemoglobinu i hematokritu može da se ustanovi da li je organizam dehidriran. Deficit tečnosti daje niže vrednosti ovih parametara, a lekar na osnovu kliničkog pregleda može da vidi stanje kože, sluzokože kao i preko jezika, usta i konjuktive oka.

Dehidrataciji organizma naročito su skloni pacijenti koji zbog visokog krvnog pritiska, srčane slabosti ili problema sa bubrezima piju diuretike koji imaju cilj da oslobode organizam viška cirkulišuće tečnosti.

– Nedostatak kalijuma je najčešća posledica terapije diureticima – kaže profesor Tasić. – Zato ordinirajući lekar propisuje pacijentu suplementaciju praškom kalijuma kao obaveznu. Nedostatak ovog vitalnog elektrolita najčešće se pokazuje u vidu mučnine, ređe povraćanja i zatvora, dok u težim deficitima dolazi do grčeva i aritmije. Hipokalemija ili manjak kalijuma je jedanod najozbiljnijih poremećaja elektrolita, do kojeg dolazi i usled proliva i povraćanja izazvanih infekcijom, kao i usled dijabetičke ketoacidoze. Normalno je da se koncentracija kalijuma u krvi kreće od 3,5 i do milimola po litru.

Naš sagovornik napominje da je opasno da se diuretici piju na svoju ruku, jer oni mogu da dovedu do pada i drugih elektrolita u krvi. Dakle, oni koji misle da otečenost i klograme mogu da smanje pomoću ovih lekova mnogo rizikuju.

PRE SVEGA ZDRAVA HRANA

Simptomi teške dehidratacije su zamućenje svesti i sklonost ka padu, jer tako mozak reaguje na neadekvatnu količinu vode i elektrolita. Da do ovog stanja ne bi došlo najbitnija je ishrana voćem, povrćem, žitaricama, mesom, jajima i ribom. Osobe koje piju diuretike na meniju bi svakodnevno trebalo da imaju banane, pomorandže ili paradajz. Ovo voće i povrće sadrži velike količine kalijuma i obezbeđuje organizmu njegovu brzu nadoknadu.

– Suplementacija elektrolita nikako se ne savetuje na svoju ruku, jer svaka individua ima specifične potrebe koje pravilno mogu da se procene samo u radu sa lekarom – kaže prof. dr Nebojša Tasić.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram