Bebina krvna slika

Kada je potrebno uraditi prvu kontrolnu krvnu sliku kod bebe? Kada je beba zdrava, lepo napreduje i uobičajeno se ponaša nema potrebe da se radi krvna slika u prvih šest meseci života.

Foto: Pixabay

Kada je beba zdrava, lepo napreduje i uobičajeno se ponaša nema potrebe da se radi krvna slika u prvih šest meseci života.

Potom se obavlja redovni sistematski pregled, pa pedijatar odeđuje da li treba uraditi krvnu sliku ili ne.

Pročitajte i Šta pokazuje krvna slika?

Oko šestog meseca se dešava normalni (fiziološki) pad hemoglobina (koji se naziva fiziološka anemija) pa većina pedijatara proveri nivo hemoglobina tako što se uradi krvna slika.

Ako beba ima kliničke znake anemije (malokrvnosti) krvna slika je obavezna, ako nema ne mora ni da se radi sa šest meseci.

Pročitajte i  Zašto su deca anemična?

Potpuno je drugačija situacija kada se beba razboli – tada se krvna slika radi u dijagnostičke svrhe, da bi pomogla pedijatru u postavljanju dijagnoze i određivanju terapije.

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. sanja says:

    Da li je uredan nalaz bebe sa sledecim rezultatima: eozinofili 0,06 monociti 0,01 limfociti 0,72 segmentirani 0,21. MCH 25,3. Beba ima 6mjeseci. Lijep pozdrav.

  2. sandra says:

    da li je uredan nalaz bebe od 2 meseca i 4 dana, a parametri su:leukociti 8,6;eritrociti 3.68;hemoglobin 111;hematokrit 0.33,mcv 89;mch 30,2;mchc 339;rdw 12.3;trombociti 482;mpv 8,7;limfociti 51,6;monociti 7,6,neutrofilni granulociti 35,5;eozinofilni granulociti 5,0;bazofilni granulociti 0,3;limfociti # 4,4;monociti#0,7;neutrofilni granulociti# 3,0;eozinofilni granulociti# 0,4;bazofilni granulociti# 0,0. Beba je na prirodnoj ishrani. Unapred hvala na odgovoru

  3. Veca says:

    Poštovani,
    mojoj bebi od godinu dana je vrijednost hemoglobina 110. Dr mu je propisala da pije Ferum Lek mjesec dana, te da nakon toga ne moramo ponavljati nalaze. Mene interesuje, da li je moguće ishranom bogatom željezom prirodnim putem popraviti nivo hemoglobina, bez davanja dodatnog željeza? Možete li mi reći, s obzirom na bebin uzrast, koliko bi sedmicno puta trebao jesti meso i zumanca i u kojoj količini.

    • MojPedijatar says:

      Da, prvo treba.probati sa.povećanim umos mesa i žumamca, uz ograničenje unosa mleka na max. 400 ml na dan.

  4. MojPedijatar says:

    Ovo sasvim dobra krvna slika za dete ovog uzrasta.

    • jelena says:

      A neutrofilni granulociti su 17,9 a granica je od 40-80 pa me to brine jer je pokazatelj neke bakterijske infekcije.,isto kao i blago poviseni leukociti. Da li ima mesta brigi zbog vakcine? Unapred hvala.

      • MojPedijatar says:

        Krvna slika NE pokazuje infekciju (gornja granica za Le je 15), a da li dete uopste ima infekciju – procenjuje pedijatra, pregledom PRE vakcinacije.

        NE TREBA raditi krvnu sliku PRE vakcine, ako je dete BEZ znakova infekcije – to je besmisleno!

  5. Nina says:

    Postovanje,
    Da li je uredan nalaz bebi od 7 meseci, i sta nam savetujete?
    WBC-6.16
    Neu#-1.03
    Lym#-4.46
    Mon#-0.39
    Eos#-0.25
    Bas#-0.03
    Neu%-16.7
    Lym%-72.4
    Mon%-6.3
    Eos%-4.1
    Bas%-0.5
    RBC-4.12
    HGB-108
    HCT-33.1
    MCV-80.4
    MCH-26.2
    MCHC-326
    RDW-CV-13.5
    RDW-SD-41.1
    PLT-340
    MPV-10.0
    PDW-15.7
    PCT-0.340
    P-LCC-134
    P-LCR-39.3
    Hvala unapred!

  6. Jelena says:

    Postovani, zamolila bih vas da mi procitate nalaze za dvogodisnjeg sina.. Davali smo krv jer su mu se pojavili crveni podocnjaci i neki osip po telu ( nalik ujedu komarca) jos pre 2 meseca,vodili ga pedijatru i rekao da je sve to normalno, promena klime,( preselili smo se pre pola godine u Belgij), hrane, omeksivaca itd. Ali je osip poceo cesce da se javlja i trazila sam da damo krv. Nalazi su sledeci:
    Hgb-14,2 (11,5-13,5)
    Eritrociti-5,58 (3,90-5,30)
    Hematokrit-42,7 (35,0-45,0)
    MCV -76 (77-95)
    MCH-25 (24-30)
    MCHC- 33 (31-37)

    Leukociti
    Segment 14,7 (32,0-68,0)
    Neutrofil 0,95 (2,0-7,4)
    Limfociti 77,9 (8,0-36,0)
    Tromboc 319 (140-440)

    CRP- 0,2

    IgE IEF 36,6 (1-32)
    To su njegovi rezultati, moracemo sutra da vadimo krv ponovo zbog alergije i da se ponovi KKS, ali me brine sto je on rekao da to mora da se prati i to je to. Mozete li mi reci sta moze biti? Jos da napomenem da je bio prehladjen 2,3 nedelje pre vadjenja krvi, curio mu je nosic vise od deset dana i kazu da je imao upalu uha, mada on nije imao nikakve simptone upale uha,sto ovde kazu da ni ne mora da ima temperaturu i bol, bio je na nekom antibiotiku koji je pio 3 dana a ima dejstvo nedelju dana. Brinu me ti poviseni eritrociti i snizeni leukociti..Izvinite na opstirnosti i unapred zahvalna zabrinuta mama..

  7. Jelena says:

    Postovani,
    Nasa beba ima 7 meseci i radili smo prvi put krvnu sliku,pa nas interesuje da li su rezultati u redu.Beba doji i uvodimo joj cvrstu hranu,jako lepo jede i voce i povrce i meso.Nemamo nikakvih problema sa njom veoma je dobra i lepo napreduje.Rezultati su sledeci:
    Leukociti 7.5
    Eritrociti 4.59
    Hemoglobin 109
    Hematokrit 32
    MCV 70
    MCH 23.7
    MCHC 341
    RDW 18.7
    Trombociti 425
    MPV 7.1
    Neutrofili % 21.9
    Limfociti % 73.3
    Monociti % 0.6
    Eozinofilini granulociti % 3.4
    Bazofilni granulociti % 0.8
    Neutrofili # 1.7
    Limfociti # 5.5
    Monociti # 0.0
    Eozinofilni granulociti # 0.3

    Hvala unapred

Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA