Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  I da pri jakom udahu zaboli me u dijafragmi i u rebrima i na dodir , grudi me bole , da li je ovo od rasta?

 2. Marko says:

  Ovako imam 16 god sve je pocelo pre 8 god nesto me je grebalo u grlu i onda sam plakao i molio boga da prodje i to je trajalo 1 mesec onda kada je prestalo da me grebe tu noc sam imao ubrzani ritam jako kucanje i mislio sam da cu umreti zaspao sam i to je proslo posle toga imao sam ovakve napade otprilike svakih 20 do 30 dana to je tako bilo 3 do 4 godine onda zadnjih godina mi se javlja neka aritmija skoro svaki dan po 3 do 4 sek i prodje i nemam nikakvih problema pre oko 3 meseca bio sam ocajan stalno merio puls i cak sam upao u depresiju koja je trajala 1 mesec puls je bio od 55 do 75 ali pre i sad sanjam o srcu doktorima o stvarima vezanim za srce kod doktora sam uvek imao jak i veliki puls i veliki pritisak na sistemackom ali svaku sam put bio uplasen u skoro drhtio od straha i plasim se doktora fudbal igram i u toku fudbala kao da zaboravim na probleme sve mogu normalno da trcim i nisam imao nikakvih problema cak sam istrcavao sprinteve i nista, ali posle toga ko da se vratim u stari svet i sve nekako pocinje nekad dobije panicni napad i to me muci nekad imam ocecaj smrti nezz sta je to sad kad ovo pisem dosao sam sa fudbala i puls mi se smirio za 10 min a nekad kad prestanem da igram fudbal nece da se smiri ni do 4 sata ali stalno onda mislim o srcu i merim puls onda bude oko 80 do 90 nekad 100 mozda 3 puta sve mi je ok samo to mi je problm sta mi je imam li neki problem molim vas odgovorite mi da i imam stalno neke snove u zadnje vreme svaku dan i onda se budim u isto vreme. Osetim kao da sam preosetljiv jednom sam na casu zagrebao slucajno noktom od papir i prestravio sam se mislio sam nesto mi puklo nezz da i svaku noc ko da mi nekako sine snaga otprilike od 9 do 12 u zadnje vreme skoro nikad nisam bolestan u 3god sam se razbolio msm samo 2 puta

  • MojPedijatar says:

   Ništa, ali baš NIŠTA od navedenog NE ukazuje da postoji problem sa srcem!

   Vreme je da se poseti psiholog, pošto je jasno da su ovo panični napadi.

   • Marko says:

    Da li mozda ovo nije neki parazit npr ehinokokus. Od onoga dana kada ste mi ovo napisali prestali su svi problemi a sada se polako vracaju mozda se srce adaptira pa onda stane pa ponovo problemi ?

 3. ivana says:

  Zdravo imam nepunih 12 god.Primetila sam da u zadnje vreme srce mi ubrzano kuca.Danas sam isla da merim pritisak jer me boli zadnji deo glave i bilo je sve u redu samo sto mi je otkucaj srca 118 ali sam se uplasila pa sam pomislila da ace biti preko 120 pa mi se mozda malo i povecalo od straha da li je to u redu ?

 4. Petar says:

  Pa imam 15 god ^^ i od juce sam osetio da mi srce brze kuca i uz to imam otezano disanje :/
  nista drugo me ne boli znaci samo ovo sto sam naveo jer je ovo neki problem???

  • MojPedijatar says:

   Ove tegobe ukazuju na emotivnu – stresnu reakciju, a NE na bilo kakvu bolest. Ipak, ako se smetnje učestaju, prvi korak je pregled kod školskog lekara.

 5. Nela says:

  Imam ekstrasistole od puberteta povremene,medjutim sa 16 godina imala sam panicni napad od tada moj puls je konstanto 80 90 i brzo se zamaram..usled jedne svadje dobila sam bas zestoke ekstrasistole sa ubrzanim radom srca koje su trajale 1h i same se smirile.Radila sam echo uredan,ergo uredan sem snizene tolerancije na napor i blago hipertenzivne reakcije na napor i holter koji je pokazao minimalne ves i sves i sinus tahikardiju….

 6. Andriana says:

  Postovani , imam kcerku od 15 godina koja ima ubrzan rad srca. Otkucaji cesto prelaze 120 i cesto se pojavljuju i u stanju mirovanja, zatim se za nekoliko minuta vrate na 85- 89. Isli smo kod pedijatra, radjen je EKG i u redu je. Pritisak je oko 108/70. Umori se posle penjanja uz stepenice i nedostaje joj vazduha. Bavi se gimnastikom. Mnogo se brinem, da li treba da je odvedem kod kardiologa na pregled?

  • MojPedijatar says:

   Ništa od opisanog NE ukazuje da dete ima neki ozbiljan problem sa srcem!

   Jedini razlog za eventualni kardiološki pregled bi bilo progresivno pogoršanje tolerancije napora – da se dete iz treninga u trening zali na zamor!

 7. Mila says:

  Imam 15 godina.Zadnja 3 dana osecam da mi srce preskace.U toku dana se desi cak i do 30 ak puta.Dok trcim, hodam, ne osecam nikakav umor, jedino kad stanem osecam da imam manje vazduha, i da imam neki pritisak u grudima.Da li treba da brinem?

  • MojPedijatar says:

   Ne cini se da je ovo za brigu!

   Ipak, ako se tegobe nastave, prvi korak je pregled.kod školskog lekara.

Strana 5 od 17<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA