Apetit kod dece

Dete posle prve godine manje napreduje a samim tim jede i manju količinu hrane, apetit slabi a onda roditelji često detetu dodaju u ishranu grickalice i slatkiše kako bi dete pojelo bilo šta.

apetiti

U ovim situacijama je potrebno biti strpljiv jer je potrebno vreme da se dete vrati normalnoj ishrani a svakako je potrebno otkriti uzrok gubitka interesovanja za hranu. Ukoliko dete ima neku stresnu situaciju može pomoći da zajedno sa roditeljima sprema obroke (lakše će pojesti ono što je samo napravilo), hrana treba da bude lepo postavljena, napravljen osmeh ili neki junak iz crtaća, a važno je napraviti obroke tako da i te male količine koje dete unese budu najhranljivije moguće.

Faze boljeg i lošijeg jela kod dece uvek postoje, ako dete lepo napreduje u visini i težini, ako je zdravo i raspoloženo, razloga za brigu nema. Ukoliko se gubitak apetita održava a dete prestane da napreduje potrebno je da dete pregleda pedijatar u savetovalištu. Na pregledu se detetu izmeri visina i težina i uporedi njegovo napredovanje u odnosu na standardne krive za odredjeni uzrast, kao i očekivano napredovanje u odnosu na roditelje.

Postoje i neki medicinski razlozi gubitka apetita među kojima je najčešći anemija izazvana nedostatkom gvožđa, koja se lako otkriva pregledom pedijatra i analizom krvne slike. Čest uzrok anemije je preveliki unos mleka ( više od pola litra mleka posle prve godine) koje dete zasiti a ne dozvoljava iskorišćavanje gvoždja iz hrane i detetu ne daje dovoljnu količinu hranljivih sastojaka. Srećom, ovo stanje se lako otkriva i koriguje pravilnom ishranom i preparatima gvoždja. Dete može da ne jede dobro i zbog netolerancije neke vrste hrane ( intolerancija laktoze iz mleka ili celijakija) ali tada je obično gubitak apetita udružen sa još nekim simptomima.

Nije dobro da roditelji samoinicijativno deci isključuju iz ishrane odredjene grupe namirnica (što je trenutno veoma popularno medju roditeljima) ukoliko ne postoje medicinske indikacije i savet od strane pedijatra. Dete može da smanji količinu hrane koju unosi zbog otežanog odlaska u toalet i tvrdjih stolica jer se na taj način brani od bolova koje ima. Rešenje ovog problema je što više svežeg voća i povrća i žitarice od punog zrna.

Postoji mnogo uzroka koji utiču na apetit i roditelji treba da se trude da svojoj deci pomognu da jedu što bolje i zdravije. Neki od saveta kako poboljšati apetit deci:

 • raznovrsna ishrana od šestog meseca života
 • uspostavljanje ritma obroka sa tri glavna obroka i dve užine koji su dobro energetski i nutritivno izbalansirani
 • češći i manji obroci, ishrana kada je dete gladno
 • ishrana bez grickalica, slatkiša i prevelike količine voćnih sokova koji zasite dete
 • ograničiti mleko do najviše 500ml posle prve godine
 • povećati fizičku aktivnost detetu ako je statično u toku dana
 • šareni lepo dekorisani i postavljeni obroci
 • zajednički porodični obroci u lepoj i opuštenoj atmosferi, bez pretnji vezanih za hranu

Svi ovi saveti mogu pomoći u poboljšanju ishrane deteta a najvažnije od svega je da je dete zdravo i da lepo napreduje. Za sve nedoumice oko ishrane javite se svom pedijatru.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Vanja says:

  Dobro vece,postovana Dr. Decak 2,5godine. Jaaako tezak za saradnju kada je u pitanju ishrana,prosto nikada nije gladan,nema zelju za jelom,nece sam da jede,nece da zvace,zalogaj drzi ustima po 1h,svaki obrok je tragedija i za njega i za mene( majka).
  To traje od njegove 1.godine,nicim izazvano jednostavno je preko noci postao takav,svaki zalogaj je predstava.. Sve sam pokusala,svee,nista nije urodilo plodom. Ne jede grickalice. Pokusala sam lepo,ruzno,pretila,izigravala klovna,jurila po kuci za svaki zalogaj,ma svee,pricala,pustila njega da sam trazi hranu( nije se dogodilo,po njemu nikada ne bi jeo)
  Uzasno sam deprimirana,dugo traje i sve imam manje i snage i zivaca. Ima 12kg i 2.5god. Jako zivahno,zdravo dete. Visok 105cm. Hvala

 2. Zoran says:

  Kako poboljšati apetit kod devetogodišnje dece. Prosto ne žele da jedu. Da li postoji neki preparat, lek ili još bolje neko prorodno sredstvo? Unapred zahvalan otac.

 3. Aleksandra says:

  Postovanje, kao i kod vecine decentako i kod nas je problem apetita. Dete jenuzrasta dve godine, orestala je u potpunosti da jede skoro pa sve. Ima tri jeka koja jede i to vrtimo u krug a nekad nece ni ta jela. U stanju je da bude gladna ali nece jesti sto je spremljeno. Dete nisam terala kolicinski da jede, vec mi je bilo bitno samo da ne oreskoci obrok. Brinem se zbog njenog imuniteta. Sve sam probla, i da ukrasavam jelo i sve sto sma procitala cula itd… Stoga vas molim ako inate neki savet bilo sta bila bih vam zahvala. Detenje zdravo, veselo, ne gubi na tezini. Uskoro nam stize jos jedna beba te stoga necu imati vremena da sedim i da je molim sat vremena za dva zalogaja.

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA