Ananas ima veoma lekovita dejstva

Ananas ima veoma lekovito dejstvo, što upravo znači da treba da ga konzumirate u što većim količinama. Evo za šta je sve dobar.

Foto: Pixabay

Ovo tropsko voće je slatko i prijatnog je ukusa. Ananas ima  lekovita dejstva, a najčešće se koristi za upalu digestivno trakta i loše varenje

Pored minerala i vitamina koje većina voća sadrži, ananas je bogat izvorima nekih manje poznatih mikroelemenata (bromelin) koji su potrebni našem telu.

Svež ananas je veoma zdrav i ima malo kalorija, a ovo voće može da utoli glad i pogodan je za osobe koje su na dijeti.

Ipak, on sadrži dosta fruktoze, pa se ne preporučuje osobama koje pate od dijabetesa.

Mala činija ananasa iseckanog na komadiće je osvežavajuća i zdrava užina, sa svega 80 kalorija, nema masnoće, ali zato sadrži dragocene proteine.

Ipak, jedna ovakva činija ananasa sadrži 15 grama šećera, što je prilično visok iznos koji može da izazove skok šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa.

Ananas ima i lekovita dejstva, a koristi se za upalu digestivnog trakta i loše varenje.

Ne samo da će vas ananas osvežiti i zasititi, on takođe sadrži bromelin -digestivni enzim koji pomaže u smanjenju nadutosti.

Bromelin se može naći samo u svežem ananasu, pa je preporuka da se kupuje i jede svež, a ne onaj iz konzerve. Takođe 100 grama ananasa ima oko 51 kcal.

Naime, iz mrvljenih peteljki ananasa, naučnici su izdvojili dva molekula bromelina. Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto slučajeva pojave svih oblika karcinoma.

Bromelin se danas koristi kao dodatak lekovima za smanjenje upale nakon operacije, kao i u lekovima koji se daju osobama koji imaju infekciju sinusa. Bromelin takođe može olakšati bol od osteoartritisa.

Ovo voće se preporučuje i kao pomoć pri mršavljenju, za eliminaciju celulita, protiv bora i otoka. Kada je reč o hiperpigmentaciji kože uzrokovanoj starenjem, dobri poznavaoci tvrde da bromelin i tu izuzetno efikasno deluje. Ukoliko prodre kroz kožu u dubinu “staračkih pega”, može da ih izbledi ili skroz eliminiše.

Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA