Alergije kod dece

„Nasleđe ima veliku ulogu kod alergija u dečijoj dobi. Ako je jedan od roditelja alergičan, veća je verovatnoća da će i dete biti alergično.“

Foto: Pixabay

Alergije

Neželjene reakcije na hranu mogu biti alergijske (imunološki mehanizam) i nealergijske (reakcije nepodnošenja). Većina alergijskih reakcija su posredovane IgE-antitelima. Manifestacije tih složenih mehanizama, mogu biti sistemske reakcije često opasne po život (anafilaksa), ili pak kožne reakcije (atopijski dermatitis i urtikarija). Respiratorne tegobe se manifestuju kao astma ili alergijski rinitis, dok grčevi, mučnina, povraćanje, dijareja i opstipacija mogu biti simptomi gastro-alergija. Reakcije nepodnošenja često prolaze neopaženo, poput pečenja jezika i svraba uglova usana.

Koja je hrana rizična?

alergija na hranuSvaka namirnica koja u svom sastavu ima velike proteinske, ili proteinsko-ugljenohidratne kombinacije, može izazvati alergijsku reakciju. Ti veliki kompleksi mogu biti „golem zalogaj,” našem imunološkom sistemu. Naročito kod dece koja se tek sreću sa novim namirnicama i njihovom imunitetu stranim proteinima. Iz tih razloga se bebama sa alergijskim opterećenjem, koje se ne hrane majčinim mlekom, prepisuju hipoalergenske mlečne formule. Te formule su sastavljene od malih proteinskih frakcija, koje bi mladi imunološki sistem trebao upoznati i prihvatiti. Ukoliko se pojavi preosetljivost i na takve formule, prepisuje se sojino mleko, a u krajnjoj nuždi i kokosovo mleko i formule. „Najvažnije je znati, da je najbolja prevencija alergija kod dece što duže dojenje!”

Uvođenje novih namirnica u dobi do godinu dana treba biti vrlo obazrivo. Namirnice sa kojima treba biti oprezan su kravlje mleko, jaja, riba, žitarice, soja, kikiriki, pasulj, orasi, ali i jabuke, krompir, celer, grašak, kivi i jagode, koji su posebno opasni, ukoliko u porodici ili kod deteta postoji alergija na polen breze, zbog unakrsne reakcije.

Dolaskom toplijih dana, srećemo i alergijske reakcije na aditive, konzervanse i veštačke boje, koji se obilno stavljaju u veštačke sokove, lizalice, bombone i žvake.  U keksima, džemovima, gaziranim pićima nalaze se sulfati, koji su posebno opasni za decu astmatičare. Sumporni dioksid koji se oslobađa u organizmu, metaboliziranjem sulfita iritira grkljan i može izazvati bronhijalni spazam. Upravo zbog toga FDA je zabranila i minimalno prskanje voća i povrća sulfatima.

Kako otkriti alergijsku bolest ?

Faktori rizika: 1. Pozitivna porodična anamneza 2. Dete koje nije dojeno 3. Atopijski dermatitis, ekcemi prisutni kod deteta do godinu dana. 4. Česte epizode rinitisa, kašlja, upala uha, bronhitisa. 5. Probavne smetnje koje se pojavljuju nakon određene hrane

Kad decu testirati?

Pre se smatralo da decu do treće godine, nema smisla testirati. Danas se zna da se u dojenčadi alergičnih na belančevine kravljeg mleka, alergija može dokazati kožnim testovima. Preporučuje se testiranje na manji broj namirnica uz određivanje specifičnih IgE antitela. Laboratorijska dijagnostika korisna je u dece sa teškim oblikom atopijskog dermatitisa, kojoj se zbog proširenih promena na koži, ne mogu napraviti kožni testovi.

Šta su provokacijski testovi?

Provokacijski testovi rade se sa ciljem da se kod bolesnika izazove blaži alergijski odgovor. U tim se testovima rizični alergen primenjuje direktno na sluznicu nosa, bronhija, očiju ili želuca. Na taj se način izazivaju simptomi alergijskog rinitisa, konjuktivitisa i astme. Izvode se samo u specijalizovanim bolničkim jedinicama. Ovi testovi imaju naročitu važnost kod preosetljivosti na lekove. IgE i eozinofili Određivanje ukupnog i specifičnog IgE-a u krvi, kao i broj eozinofila takođe mogu biti važan parametar alergijske konstitucije. „Visoki Eo (eozinofili) u perifernoj krvi mogu značiti hroničnu alergijsku reakciju.” Kožni testovi Zbog brzine i praktičnosti primene, kožni testovi su često prvi izbor u dijagnozi alergije. Izvode se na različite načine: test ubodom lancetom (pric), test unošenjem alergena u kožu (intradermalni test), test grebanjem (scratch), te kontaktni način (patch metoda). Uobičajeno mjesto primjene je unutarnja strana podlaktice, a rijetko se izvode i na koži leđa.

Lečenje

Najvažnija terapija je eliminacijska dijeta, te primena antihistaminika, a nekad i kratkotrajna primena kortikosteroida. Trudnoća u proleće može povećati rizik od alergija na hranu. Istraživanje sprovedeno u Finskoj na 5920 dece pokazalo je veću verovatnoću razvoja alergije na hranu kod dece začete u rano proleće. Deca rođena u jesen ili zimu češće imaju ekceme, poteškoće sa disanjem kao i astmu, nego deca koja su rođena u proleće ili leto. Prema mišljenju voditeljke istraživanja dr Kaise Pyrhonen postoji više razloga za ovakve rezultate, kao što su koncentracija polena u proleće, izlaganje suncu koje je povezano sa sintezom vitamina D, te virusne infekcije. Tako se pokazalo da do 4 godine života verovatnoća da neko dete ima alergiju na hranu varira prema sezoni rođenja i to od 5 posto za decu rođenu u junu i julu, a do 9,5 posto za decu rođenu u oktobru i novembru.

Dr.Rijalda Ostojić

Podeli:

Komentari

 1. spoštovani.imam sina 5 godina.20kg.eh,20,04,2013 u poslepodnevnim satima kada smo došli ja i supruga s posla.primjetili smo kod sina crvene obraze prvo je bilo ko prošarano dok se kasnije boja nije zacijelila i po ušima i iza uha.supruga ga je umila mlakom vodom potom ga namazela higijenskom kremaom pavloderm.posle primjene kreme boja se vratila u prošarano stanje.sutradan 21,04,13 ujutro sam ga spremao kod svojih roditelja.kada mu se crvenilo ponovo vratilo.pošto je bila nedijelja odveo sam ga kod dežurnog medecinara u hitnoj pomoći.doktorica ga je pregledala oslušala mu samo leđa i propisala mu je inekciju na licu mjesta,kao terapiju mu je propisala sirup Klamoks 70 ml.2x5ml i kapi za nos.počeli smo primjenjivati tu terapiju odmah.malo je počelo da djeluje i tu noć je zaspao bez crvenila.22,04,13 ujutro se crvenilo vraća ponovo ali mi smo nastavili da koristimo ovaj sirup.moje mama me zvala na posao i kaže kako ga je morala odvesti u našu ambulantu u mjestu i pokazala im je sirup.kaže da su doktori kazali kako ovaj sirup pogrešno propisan i da od njega tu alergija koju nazivam samo nadražuje i povećava,te su mu oni propisali Flonidan.da uzima 1x dnevno kao sirup.i odmah je primjenio terapiju.no još nema efekta.moje je dijete i večeras crveno i ja neznam više šta da radim,šta bi to moglo da bude.imate li vi kakav odgovor.nije zar da niko ne zna dali je to alergija kakva ili nedaj bože zaraza.

  Odgovori na komentar
  • Flonidan JESTE lek protiv alergije i to JESTE odličan izbor za lečenje alergija. Ipak on “traži” par dana (nekad i koji dan duže) da bi ispoljio puni efekat, pa budite još malo strpljivi.
   NEMOGUĆE je postaviti dijagnozu bez pregleda deteta, ali mislim da treba imati poverenja u pedijatra koji je prepisao ovaj lek.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani,imam sina od 13-meseci,sa aet meseci utvdjena mu je alergija na protein mleka,tako sto je pio adaptirano mleko Aptamilil.Jos uvek ga dojim jednom uvece a hranu mu stavljam Aptamil digestiv cre ybog specificnog mirisa nece da pije to mleko samo nego sa nekom drugom hranom.U Tirsovoj su hteli da nam rade testove provokacije tako sto mu daju po malo mleka u organizam.Ja nisam pristala na to jer se plasim kontraindikacija.Kakve mogu biti posledfice na te testove,jer to je ocigledno sok za organizam,ja se plasim sta ako ima alergiju na jos nesto ili ako slucajno unese nesto sto ima tragova mleka koji lek da mu dam,i da li postoji mesto gde mogu uraditi te analize na neki drugaciji nacin.Inace ja sam u trudnoci imala fosfolipidni sindrom neynam da li to ima veze sa ovim.Iz straha da moze uneti mleko ne ide ni u vrtic.HVALA

  Odgovori na komentar
 3. Postovani.
  Imam kcerku sedam godina i ocam meseci, i od pre dva dana intenzivno kise, nos je zapusen, oci suzave i ima peckanje u grlo. Pocela sam da joj dajem Aerius 5ml na dan.
  Koliko dugo treba da lek pocne da deluje i dali postoji jos nesta sta joj mogu dati, a da joj ublazi simptome alergije?
  Unapred hvala!!!

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,imam sina 7,5 mesece,pre osam dana mu se pojavio osip po celoj kozi.Pedijatar je konstatovao da se radi o urtikariji ali nam nista nije prepisao od lekova.Juce se javila i temperatura 38,ponovo smo se javili lekaru,dobili smo elokom kremu i to je sve.Osip se javlja u naletima po nekoliko puta na dan(pojavi se i nestatne).Moje pitanje je da li treba da insistiram da mu se da neki antihistamin i koliko dugo moze da potraje ovaj problem?

  Odgovori na komentar
 5. Molim Vas za pomoc… moj sin ima 7 godina,dobijao je laringite po 2 do 4 puta godisnje u prvih 3 godine,sad se taj broj smanjio na 2 laringita…Mada sad ima cesce nocne napade kaslja u vreme vladanja nekih respiratornih virusa,ne zelim da se sve zavrsi sve cescim davanjem pulmikorta.Interesuje me da li mozete da mi kazete koje analize da uradimo da bih eliminisali alergiju iz opcije bolesti…

  Odgovori na komentar
  • Mislim da 1 do 2 laringita godišnje nisu za brigu i da to, samo po sebi, nije razlog za alergološke testove.

   Ipak, ako postoji sumnja na alergije, Vas pedijatar treba da proceni (posle pregleda deteta) ima li potrebe da se dete uputi alergologu.

   Odgovori na komentar
 6. Da li alergija na kikiriki moze da se ppojavi odjednom? Imam 14 godina i prenikad nisam imala problema sa tim.A juce mi se pojavilo malo crvenilo na desnoj ruci izmedju palca i kaziprsta , tacnije ispod kaziprsta i svrbelo me je malo, ali se povuklo za jedno sat vremena i curi mi nos i boli me grlo , to je verovatno od preghlade , a svami dan jedem smoki sa kikirikijem.

  Odgovori na komentar
 7. Katarina Dujmovic 22.04.2016 u 20:53

  imam kcerku 4 godine i ima virusni osip oko usana na dlanovima i tabanima.Propisan joj je Flonidan sirup 5 mg zanima me koliko dana ga smije koristiti.Unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
  • Virusna ospa se NE leči, već sama prolazi.

   Ako dete ima izražen svrab, ovaj sirup se može davati 5 do 7 dana, u odgovarajućoj dozi (prema težini) koju prepisuje pedijatar.

   Odgovori na komentar
Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA