Afte i žvale kod dece

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Foto: Pixabay

Kakve su bolesti afte i žvale?

“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?

Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?

Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?

Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?

Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

Podeli:

Komentari

 1. Dijana says:

  Dobro vece. Juce sam primetila kod cerkice (17 meseci ) da ima jedan plih na donjoj usni, a danas i 2-3 tackice na jeziku, ovih dana je imala temperaturu i kaslje. Bluza joj je uvek mokra( cure joj bale), rukice su joj uglavnom u ustima od kad je plih izasao, ili su joj usta otvorena i jezik napoje. Da li je to afta, i da li mogu ad joj mazem daktanolom ilisa necim da joj to brze prodje. Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Iako je pregled jedini način da se poatavi dijagnoza – najverovatnije se radi o aftama.

   Leka da to eliminiše NEMA, a Daktanol može da pomogne da se candida ne “nadoveže” na postojeći problem.

 2. Vladmir says:

  Postovani,

  Detetu 3 godina se pojavile afte u ustima na desnima , bolne i on izbegava da jede . Molim Vas da li je potrebno da se javimo pedijatru ili pokusamo nekim gelom da namayemo . Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Probajte Solcoseril gel, a obavezna je terapija bola – Brufen ili Febricet da se daje 2 do 3 puta na dan, najbolje 20 do 30 min. pre obroka, pa da manje boli dok jede.

 3. Jelena says:

  Mojoj devojcici od 3 godine se pojavila veca zuta afta na unutrasnoj strani obraza.Jako je boli i lose jede.Prskom tantum verde i dajem nocu paracetamol.Da li je potrebno da se javimo pedijatru i da li ima neka madta da mazemo?Hvala

 4. Tara says:

  Pozdrav.
  Mojoj devojčici od 10 godina se od neki dan pojavilo nešto ispod jezika.
  Ne nezgodnom je mestu,ona kaže kad je diram tu da boli i pecka.
  Inače lepo jede,vesela je i nema temperaturu.
  Da li je ovo afta ili nešto drugo?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je to NEMOGUĆE tačno proceniti, a može biti afte.

   Redovna oralna higijena uz terapiju bola je sve što za sada treba da se radi.

 5. natasa says:

  moja cerka ima dvije godine I ima afte u ustima I po jeziku jako slabo jede,ali pije tecnosti I vesela je… Da li moze da dehidrira I da li postoji brzo resenje za uklanjanje afti…. Pritom pije sirup almacin I stavljam joj mastilo I gel

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, BRZOG rešenja afti nema!

   Nastavite ovako kako ste krenuli, i budite strpljivi…afte obično traju 7 do 10 dana.

 6. Mama says:

  Dobar dan, jedno pitanje imam. Moju bebu staru mesec ipo dana juce je poljubio u obraz rodjak koji je imao zvale na uglu usne. Na obrascicima bebe i ranije su bile prisutne sitne bubuljice, ali od juce ovaj obraz koji je rodjak poljubio je jako crvene boje, a drugi ne. Da li je moguce da je koza odreagovala? Da li je rastvor kamilice dobar za lecenje? Sta da radim? Unapred zahvalna na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   To je bez pregleda naprosto nemoguće proceniti – moguće je da je infekcija preneta, a to se NE LEČI kamilicom, već će Vaš pedijatar posle pregleda prepisati odgovaraujuću kremu.

 7. sasa says:

  Imam pitanje beba pet meseci stara pre tri dana mu je izasla bubuljica bele boje ali afna sta vec on place mnogo i gura ruke u usta sta primeniti ili sta mu dati da mu bol prestane

Strana 3 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA