Afte i žvale kod dece

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

afte i žvale px

Foto: Pixabay

Kakve su bolesti afte i žvale?

“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?

Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?

Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?

Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?

Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

Podeli:

Komentari

 1. Dobila sam afte pre 3-4 dana, imam 12 godina,
  prvih 2 dana nismo nista preuzeli ali kasnije je bol postala nepodnosljiva, pa sad stavljam na jeziku neku plavu tecnost, ali ne znam hoce li da prodje, sta preporucujete?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,
  Mom dvogodišnjaku se svaka prehlada i infekcija završi tako što mu bukvalno buknu afte u ustima. Ne može ništa da jede i to mu otežava oporavak. Pošto i suprug i ja dobijamo afte, znam da je to nasledno, ali mi ipak ovo nekako prečesto za dete (svaka 2-3 meseca). Molim vas da mi kažete da li treba neke dodatne testove da uradimo. Krvna slika mu je dobra.

  Odgovori na komentar
  • Nažalost, jasno je da se radi o genetskoj predispoziciji, a tu NE pomažu dodatna ispitivanja…da se jača imunitet: zdrava hrana, zdrav san, redovna igra (fizička aktivnost) i da se prati.

   Odgovori na komentar
 3. Jamina Emina 09.10.2018 u 11:15

  Moja ćerka od 3g i 10 mjeseci, koja boluje od cistične fibroze, često ima žvalice u uglovima usana. Njeni ljekari kažu da je to od prljavih ruku, i da nije ništa strašno. Šta predlažete, obzirom na njenu dijagnozu, za liječenje ovih žvalica?
  Unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
  • Obavezno da se dodaje cink (najbolje Imunocink), a tanak sloj antibiotske masti (Enbecin ili Chlorqmphenicol) je pravi terapijski pristup (uz redovnu oralnu higijenu).

   Odgovori na komentar
 4. Bicu anoniman 27.10.2018 u 14:51

  Imam 14 god i bavim se kosarkom i pre mesec dana su mi se javile zvale na usnama i preporuceno mi je da uzmem kremu Aciklovir.Uzimao sam i pomoglo mi je,ali mi se javilo neko crvenilo sa obe strane usne ali vise spolja znate nije sa unutrasnje strane.Apotekarka mi je rekla da zvale nisu prosle i da je to crvenilo zbog zvala i da nastavim da mazem sa istom kremom.Nastavio sam i opet posle mesec dana nije mi proslo.Izgleda jako ruzno,sramota me je da idem u skolu.Molim Vas jel moze neki savet.

  Odgovori na komentar
 5. Beba od 6,5meseci ima jednu aftu. Dojenje i hranjenjenje je za sada uglavnom uredno, balavljenje pojacano, ali je bol prisutna i danju, a budi ga i nocu. Uz to nice i zubic, pa nisam sigurna u poreklo svakog simptoma.
  Koja je terapija za afte u ovom uzrastu?

  Odgovori na komentar
  • Samo da se spreči dodatna infekcija, a tu nabolja GENCIANA – gentiana sol. 0,5%, prave ga veće apoteke (državne), a nanosi se pamučnim štapićem, 3 do 4 puta na dan, posle obroka.

   Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA