Afte i žvale kod dece

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Foto: Pixabay

Kakve su bolesti afte i žvale?

“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?

Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?

Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?

Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?

Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

Podeli:

Komentari

 1. Adem jasarevic says:

  Moja kcerkica ima dvije i pol godine i pojavile su se zvalice prije dva dana isao sam pedijatru da vidim sta da radim dali su mi sirup Klavocin Bid dajem to ali se ne poboljsava nista isao sam ponovo danas dali su mi neku tintu ili vec boju da mazem to po ustima i desnima molim vase misljenje Hvala

  • MojPedijatar says:

   Samo mažite Gencianu (to jeta “ljubičasta” solucija – i budite strpljivi – obično traju 10-tak dana

 2. Milica says:

  Molim za pomoc .hitno nam je.Dete od 19 meseci je u nedelju pocelo da povraca,ima temperaturu 37.5 .
  Vodili smo je kod doktora kazu virus,ne jede vec 3 dana.Malo unosi tecnosti.
  Danas smo je opet odveli kod dr.i dobili ospamox.Ima bele aftice pp jeziku . Bojim se da je firus,a da dajem antibiotik bez potrebe.

  • MojPedijatar says:

   AFTE NISU pokazatelj bakterijske već VIRUSNE infekcije!

   Virusi se NE LEČE antibioticima!

 3. Maki says:

  Dobro vece. Imam bebu od 45 dana, ima afte u ustima. Ne moze da jede tesko guta. Mazem joj daktanol vec 3 dana i mislim da je sve vise boli. Sve vise je agresivnija, vecinu dana provede budna placuci. Za bolove joj dajem paracetamol. Pomozite mi, ne znam sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Sve radite kako treba – samo tako nastavite i budite strpljivi. Afte traju obično 5 do 7 dana, a ponekad možete dati ibuprofen (Brufen) umesto paracetola

 4. Sasa says:

  Postovani,molim za savet,
  Sin od 9 godina,je u uglu usana dobio male “zvalice”,vidim da ste napisali da se moze leciti i Enbecin kremom 2 puta u tankom sloju? Pitam ovo,zato sto kremu imam kod kuce.
  Hvala unapred,

 5. Ivana says:

  Poštovani,

  Beba ima tri meseca. Na usnama sa untrasnje strane i na unutrašnjoj strani obraza su se pojavile afte. Tretiram ih daktanol gelom i rastvorom sode bikarbone. Dobila sam savet da koristim octenidol rastvor,ali ne znam da li sme da se koristi kod beba i da li deluje . Beba koristi varalicu. Da li da je izbacim ili bih mogla preko nje da stavim daktanol gel ili da je pokvasim rastvorom sode ?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Varalica mora napolje dok se ovo ne izleci! Primenite prepisanu terapiju, pa da se prati.

 6. Nera says:

  Poštovani,

  Dječak ima 13mjeseci, dojenče. Na sluzokozi usta, s unutrasnje strane obraza , su mu se pojavile male bijele tackice i bijele naslage. Naslage izlaze i vani,na usne. Osim toga, ima i proljev vec minimalno 2 sedmice, koji nikako da prođe. Kada je na dijeti dobije mozda jednu,eventualno dvije cvrste stolice i opet isto. Ne znam da li to moze biti povezano sa stanjem u ustima? I sta bi moglo biti to u ustima?

  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema dijagnoze,,ali ovo ukazuje na candidu – gljivičnu infekciju usta. Jednostavnim pregledom se ovo lako utvrdi.

 7. Fuat says:

  Postovani Dr. Vidim da ste aktivni na ovom sajtu hvala Vam na savete, cerka od 6 god ima afte supruga vodila kod pedijatra prepisao dve meni nepoznate inekcije koja je primila ali bez uspeha, da li vi to preporucite Vasim pacijentima lecenjem inekcijama ovog virusa, pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Afte se NE LEČE injekicjama!

   Mora da postoji neki drugi razlog, ali se to NE može komentarisati bez pregelda i praćenja deteta.

Strana 2 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA