Afte i žvale kod dece

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Foto: Pixabay

Kakve su bolesti afte i žvale?

“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?

Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?

Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?

Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?

Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Dobar dan,danas sam primetila kod cerkice(ima 21 mesec) na donjoj usnici jedva primetni mali plikic i na jeziku belu tackicu. Ona u poslednje vreme stalno dira jezik ili ga nekako gricka zubicima. Sta bi to moglo biti,jel potrebno da je vodim kod doktora? Hvala unapred,zabrinuta mama.

  • MojPedijatar says:

   Ukoliko nema povišenu temperaturu, i lepo jede, a opisane promene se NE šire – nema potrebe da se zuri sa pregledom.

 2. Ana says:

  Dobar dan,imam 1 problem,bilo bi lepo ako mozete da mi pomognete.
  Bila sam bolesna pre mesec dana,pao mi je imzni sistem,uhvatio me grip,antibiotik je lose odreagovao itd.. u medjuvremenu su mi se pojavile tackice na jeziku,i u unutrasnjosti obraza..doktorka mi je prepisala daktanol gel,i soda bikarbona itd…daktanol sam koristila 7 dana,i nista se nije desilo,ispirala sam neko vreme i zalfijom i sodom,i nista..prestala sam sa daktanolom,sodu eventualno 1 dnevno.
  Situacija se malo pogorsala,sad imam vise tih tackica,suv mi je jezik,i nepca,i imam neku belu podlogu,nista bolno.
  Ne znam sta da radim,da uzmem opet daktanol…?jel to prenisivo…?

  • MojPedijatar says:

   Daktanol oralni gel treba koristiti još najmanje 7 do 10 dana!

   Ako ne bude bolje – da se obavi kontrolni pregled.

 3. ana says:

  Pozdrav moj dječak ima često afte. Sada baš ima jednu na donjoj usnici. A,sutra treba da primi vakcinu drugu za školu. (Ima 6 godina),to je ona pred polazak u skolu. Pa ne znam da li ce moci zbog afte da primi? Imuno cink mu kupim i to kada koristi mnogo manje izlaze. Ali ne znam kolimo je dobro da djeca i to stalno piju.

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA povušenu temperaturu, skoro sigurno će moći da se vakciniše – a svakako će biti pregled pre vakcine, tako da neće biti dileme.

 4. Dragana says:

  Molim Vas ,ako moze savet…Devojcica 3g,upala grla i izasle joj aftice ,dr nam dala ospomox i uzela sam afte plus gel,mazemo dan ipo. Aftice su zahvatile skoro pa ceo jezik i unutra donju usnicu,da li je to puno ili da se javimo opet pedijatru? Hvala

  • MojPedijatar says:

   To je NORMALAN tok bolesti za aftozni stomatitis – koji obično traje 7 do 10 dana.

   Radi se o VIRUSNOJ bolesti, pa je primena antibiotika BESMISLENA.

 5. Jelena says:

  Postovana,
  Moja devojcica ima diskretne zvalice vec nekoliko dana, ali nisam primetila da ima ikakve tegode, stara je 9 meseci i stalno i svasta gura usta, a prethodno je imala virozu, da li je potrebno zuriti sa pregledom?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno su krenuli zubići!

   Posle pranja, na čistu kožu namažite tanak sloj antibitske masti (Enbecin ili Chloamphenicol=, 2 puta na dan. Ako za par dana ne krene na bolje – da se obavi pregled.

 6. Neda says:

  Poštovani, moj dečak za nedelju dana puni 5 meseci. Vec vise od mesec dana ima afticu ispod jezika, koja i pored svakodnevne upotrebe daktanol gela ne prolazi. Gel namazem u tankom sloju na dudu varalicu, dva do tri puta na dan. Pokusavala sam i da mu ispiram usta sa blagim cajem od kamilice, ali ne vidim boljitak. Neprestano stavlja ruke u usta i intenzivno balavi. Da li imate neki savet?

 7. Tamara says:

  Postovani,nasa beba ima 5 mjeseci. Pojavile su se bijele tackice na vrhu jezika,kao i na jednoj stranu usne duplje. Takodje, unytrasnjost usnica je ispucana i bijela. Malo je razdrazljiva vise nego obicno. Sve gura u usta,rukicu po cio dan. Da li je rijec o aftama? Hvala.

Strana 1 od 712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA