8 saveta za jutro bez stresa

Dobro jutro je uvod za uspešan dan, međutim, neretko se dešava da ono bude naporno i deci i roditeljima. Evo kako da što lepše i lakše započnete dan…

Deca često nemaju svest o tome da će da zakasne u školu ako ne požure da napuste krevet, ubrzaju oblačenje i ostale jutarnje obaveze. Doručak ponekad ume da se otegne do granica roditeljskog stpljenja.

Ako vam ovo zvuči poznato, postoje načini da olakšate jutarnju rutinu i lepše započnete dan.

Pogledajte šta vam predlažu stručnjaci za razvoj dece i porodičnih odnosa:

budjenje

1. Planiranje je ključno

Jutarnji problemi često nastaju zbog činjenice da su je neke stvari trebalo obaviti veče pre.

Knjige bi već trebalo das u u rančevima, a odeća pripremljena. Proverite školske torbe veče pre. Iznad detetovog radnog stola trebao bi da se nalazi raspored časova sa rubrikama za napomene. Samo vas na taj način neće iznenaditi i iznervirati jutarnje saznanje da dete ima fizičko vaspitanje i potrebna mu je oprema.

Planiranje je ključan faktor, kažu stručnjaci. Užinu bi trebalo spremiti ranije, uz pomoć deteta. Odeću za sledeći dan takođe treba pripremiti veče pre i sa detetom odlučiti o odevnoj kombinaciji. Dečji izbor odeće za roditelje može biti pravi izazov, ali stručnjaci podsećaju; “Nijedan učitelj, razredni starešina ili nastavnik neće osuđivati vaše dete ako dođe u školu u prugicama i kockicama koje se ne podudaraju. To deci nije bitno.”

Autonomija je posebno važna deci školskog uzrasta i treba im dati priliku da donose odluke ili u njima aktivno učestvuju. Time deci povećavamo šanse da se osećaju sposobno u životu.

“Proverite vremensku prognozu noć pre. Tako ćete uvek imati na vreme pripremljene čizme za kišu, kabanice i kišobrane. Mnogo se vremena gubi u biranju adekvatne odeće ako se vreme promeni preko noći. Zato, budite informisani.


mrzovoljno

2. Gospodin Mrzovoljko

Motivisanje dece ujutro može biti teže od matematike. Kako ujutro podstaći dete da se pokrene? Deca obično sede još u polu snu, dok mi za njih obavljamo posao.

Isto tako, nije neuobičajeno da se deca bude uz gunđanje i uzdahe. Cilj je stvoriti situaciju u kojoj će dete samo ustati, kako dan ne bi započeo sa “još pet minuta”. Zbog toga se preporučuje da se detetu kupi veseli budilnik koji ima isti takav ton. Ako se budi uz pomoća alarma na mobilnom telefonu, dopustite detetu da izabere vrstu muzike koja će se uključiti kao alarm. Osećaj da su dovoljno veliki da sami ustanu i započnu dan, deci daje lep osećaj samostalnosti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA