8 saveta za jutro bez stresa

Dobro jutro je uvod za uspešan dan, međutim, neretko se dešava da ono bude naporno i deci i roditeljima. Evo kako da što lepše i lakše započnete dan…

vezbice

7. Jutarnje razgibavanje

Veselo razgibavanje je odlično za razbuđivanje, kao i osnažen i zdrav početak dana. Na to gledajte kao na igru koja treba da bude zabavna, nikako naporna ili preduga. Sa najmlađima možete da recitujete brojalice i pritom veselo skakućete. Zatim nakon skakutanja zajedno skačite sa noge na nogu, bočno, okrećite se oko svoje ose, oponašajte branje jagoda (dotaknuti tlo) ili jabuka (istežite se u vis).

Starija deca mogu da izvode uobičajene vežbe istezanja i zagrevanja uz neku omiljenu muziku. Veselo razgibavanje postaće vaš recept za dobro jutarnje raspoloženje.


doručak

8. Važnost doručka

Nagovoriti decu da doručkuju do je izazova sa kojim se mnogi roditelji suočavaju svakodnevno. Da li je vredno borbe? Da li je doručak toliko važan? Prema specijalistima u području dečjeg nutricionizma, odgovor je: DA.

Istraživanja pokazuju da deca koja doručkuju češće pohađaju nastavu, imaju bolje rezultate u školi, bolje ponašanje, energičnija su i imaju zdravu težinu.

Izbalansirani doručak osigurava energiju potrebnu za dan. Pri izboru prednost treba dati proizvodima od žitarica, muslijima, pahuljicama i slično, sezonskom i sušenom voću, kao i mleku i mlečnim proizvodima sa što manjim procentom masnoća. Kvalitetan doručak bi trebalo da se sastoji od barem dve ili tri, od pet grupa (žitarice, povrće, voće, mlečni proizvodi i proteini).

Za doručak je važno osigurati i dovoljnu količinu tečnosti, koa što je mineralna voda, sveže i nezašećerene voćne sokove i voćne i biljne čajeve. Dokazano je da se deca koja u organizam ne unose dovoljno tečnosti, u školi brzo umaraju i gube koncentraciju, a mogu patiti i od glavobolje.

Osim za zdrav i raznovrstan obrok, roditelji se moraju pobrinuti da dete ima dovoljno vremena da u miru doručkuje. U formiranju navike redovnog doručkovanja, najvažnija je uloga roditelja kao uzora. Zato bi roditelji koji u žurbi, ujutro samo popiju šoljicu čaja ili kafe, barem u interesu deteta trebalo da promene tu naviku. Da bi dete uvidelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom ujutro, okupi i doručkuje cela porodica.

Izvor: Lukin portal

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA